Een grote beurt voor de auto; wat doen ze precies?

Je auto gaat naar de garage voor een ‘grote beurt’, dit hoor je geregeld. Dit is vaak noodzakelijk, maar helaas kost het vaak een hoop geld. Dit zit hem dan vooral in de arbeidsuren van de garage medewerkers en de kosten voor nieuwe onderdelen. Wat doen ze nou eigenlijk precies met je auto bij zo’n beurt? Kun je misschien al wat handelingen zelf waarmee je dus kosten bespaard? Lees hier alles over de grote beurt van je auto. Lees wat het zal gaan kosten, wat je zelf kunt en wat je eventueel nodig hebt.

Wat doen ze bij een grote beurt?

Als je auto al lange tijd niet meer is gecheckt, kan het zijn dat een kleine beurt niet meer genoeg is. Een grote beurt is een check die wel drie keer zo veel controlepunten heeft en er wordt een uitgebreider onderhoud uitgevoerd.

Verschillen grote en kleine beurt
De grote beurt is een uitbreiding op de kleine beurt. Een grote beurt is natuurlijk duurder dan een kleine beurt en hij neemt meer tijd in beslag. Waar ligt dit precies aan, en wat zijn de grootste verschillen? 

  • De delen die vervangen worden zijn uitgebreider. Waar een kleine beurt over het algemeen de vervanging van het oliefilter en de olie betreft, is dit bij de grote beurt uitgebreider; olie, oliefilter, luchtfilter, brandstoffilter, interieurfilter en bij een benzineauto de bougies over het algemeen. Uiteraard kan dit bij specifieke auto's verschillen.
  • Waar je auto bij een kleine beurt op zo’n 20 á 30 punten wordt gecontroleerd, wordt hij bij de grote beurt zoals gezegd op wel 90 punten gecontroleerd. 
  • Een kleine beurt wordt uitgevoerd om de 15.000 gereden kilometers of om het jaar gemiddeld. Een grote beurt wordt om de twee jaar of om de 30.000 kilometer uitgevoerd.

Bij de kleine beurt worden onder andere de volgende punten gecheckt:

  • Remmen
  • Schokdempers
  • Vloeistoffen
  • Multiriemen
  • Filters

Deze en meerdere punten worden uiteraard ook meegenomen bij een grote beurt. Daar bovenop komen bij de grote beurt onder andere de volgende punten aan bod: instrumentenpaneel, claxon, airbag, gordels, stuurhuis, bumpers, benzineslangen en draagarmrubbers. Dit zijn slechts een aantal voorbeelden, eigenlijk wordt bij de grote beurt auto vrijwel alles van de auto gecontroleerd. Na zo’n operatie kun je dus gegarandeerd met een perfect functionerende auto wegrijden.

Prijzen grote beurt
Dit verschilt natuurlijk per auto en de staat van de auto. Stel dat je auto niks mankeert kan de prijs voor slechts de grote beurt bij de garage tussen de 150 en 400 euro komen te liggen. Net als bij de kleine beurt komt het vaak voor dat de beurt gevolgd wordt door de APK keuring. Het is ook aan te raden om dit samen te laten doen. Doe je de grote beurt + APK tegelijk, dan bespaar je.

Wat kun je zelf?

Om geld en tijd te besparen, kun je ervoor kiezen om bepaalde handelingen zelf al uit te voeren. Net zoals bij de kleine beurt zijn handelingen als de bandenspanning en ruitenwissers(vloeistof) controleren voorbeelden die bij de garage uitgevoerd worden maar makkelijk zelf uitgevoerd kunnen worden. Lees hier alles over ruitenwissers en de vervanging ervan. Ook het verversen van de olie kan gemakkelijk zelf. Lees hier in deze blog hoe je gemakkelijk zelf motorolie kunt verversen. 

Daar bovenop kun je bij de grote beurt aan nog meer vervangingen denken die je zelf al kunt doen. Indien je zelf al merkt dat je verlichting niet meer goed is, kun je bij veel auto’s zelf de nodige lampen vervangen. Zie hier ons assortiment aan auto verlichting. Bovendien kun je meerdere filters zelf controleren en vervangen. Lees hier precies hoe.

Garages voeren het liefst zo veel mogelijk controles en vervangingen uit zodat ze jou zo veilig mogelijk naar huis sturen en zodat ze zelf wat meer kunnen verdienen. Dit is natuurlijk niet meer dan logisch. Daarom, is het handig om te weten wat je zelf al kunt doen om zo kosten en tijd te besparen. Het zal schelen in prijs als je aangeeft bij de garage dat je enkele handelingen zelf al hebt gedaan. We raden toch aan om de volledige check uit te laten voeren door de garage. Puur omdat zij precies weten wat er nodig is. Daarnaast kun je hem hier combineren met de verplichte APK, ook zo bespaar je kosten. Zonder ervaring en scholing op dit gebied is het risico te groot dat je dingen vergeet of ergens overheen kijkt. Dit kan leiden tot hele hoge onnodige kosten voor schade. 

Tot slot worden er controles uitgevoerd op écht essentiële delen. Zo is de controle van de remmen, de airbag, de veiligheidsgordel en de handrem bijvoorbeeld echt een controle van groot belang. Zonder opleiding en ervaring kun je heel moeilijk een goede inschatting maken over de staat van je remmen. Voor je veiligheid en om schade te voorkomen kun je de kleine beurt het beste (deels) overlaten aan de garage. 

Wat heb je nodig?

Ook bij een grote beurt is het zoals gezegd vaak het geval dat je het een en ander zelf kunt doen. Bij Bogijn vind je al het een en ander aan onderdelen en onderhoudsproducten. Lees hier wat voor onderdelen bijvoorbeeld beschikbaar zijn zodat je zelf alvast aan de slag kunt wanneer de auto toe is aan een grote beurt

Hieronder een lijstje van artikelen die nodig zijn bij een grote beurt. Handig om te weten om zo veel mogelijk geld te besparen:

Bekijk hier door middel van de kentekencheck of vindt via zoeken op merk, model en type de juiste auto onderdelen en artikelen die jij nodig hebt voor jouw auto om een deel van de grote beurt al uit te voeren.

Heb je nog vragen over de grote beurt, over de verschillende onderdelen/artikelen of wil je gewoon advies? Neem gerust contact met ons op. Dit kan via whatsapp, de chat, de mail of over de telefoon.

 

13-maart-2020 | Benny's Weetjes | Bogijn Automotive

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je niks missen van Bogijn Automotive? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! Kosteloos, altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes en onze kortingsacties.

Laagste prijsgarantie

Vind je het onderdeel ergens anders goedkoper inclusief verzendkosten? Dan krijg je het verschil terug + nog eens 10% korting als bedankje!
Kijk hier hoe het werkt!

Ik begrijp het

Om je zo goed mogelijk van dienst te zijn, maakt Bogijn.nl gebruik van cookies. Meer info