Een kleine beurt bij de auto; wat doen ze precies?

Je auto gaat naar de garage voor een ‘kleine beurt’, dit hoor je best vaak. Maar wat doen ze nou eigenlijk precies met je auto bij zo’n beurt? In deze blog geven we je op die vraag zo goed mogelijk antwoord. Lees ook welke handelingen van zo’n beurt je wellicht zelf al kunt doen, om zo kosten te besparen.

Wanneer is een kleine beurt nodig?

Dit hangt af van de leeftijd van je auto en het gereden aantal kilometers. Als maatstaf kun je er vanuit gaan dat oudere auto’s zo om het jaar een kleine beurt ondergaan. Dit is dan bij een gemiddeld autogebruik. Anders zal het zo om de 15.000 gereden kilometers zijn. Een kleine beurt is dus niet nodig als er iets kapot is, het is enkel een check of alles nog veilig en in orde is en de wissel van olie + het oliefilter. Van een nieuwere auto is het lastig zo te zeggen wanneer deze gekeurd dient te worden. In het dashboard van nieuwere auto’s zit vaak een lampje zit wat aangeeft dat er onderhoud nodig is. 

Het doel van zo’n kleine beurt is het opsporen van eventuele problemen in je auto die zouden kunnen gaan zorgen voor vervelende en kostbare schade.

Prijzen kleine beurt
Gebaseerd op het aantal controlepunten en arbeidsuren dat er bij de beurt gecontroleerd en gebruikt zijn, maakt de de garage een prijs. De prijs voor een kleine beurt zal vaak variëren tussen de 90 en 150 euro, afhankelijk van de auto. Aangezien een APK-keuring jaarlijks verplicht is, en er bij een kleine beurt gecontroleerd wordt op veel APK punten, kan het voordelig zijn om de kleine beurt te combineren met de APK keuring. Het is de bedoeling dat een auto na een kleine beurt altijd zo door een APK keuring rolt. Dus om kosten en tijd te besparen is het aan te raden om deze twee te combineren. 

Wat doen ze bij een kleine beurt auto?

Je auto wordt bij een kleine beurt op zo’n twintig punten gecontroleerd. De volgende onderdelen zijn sowieso controlepunten: remmen, schokdempers, verlichting (deze wordt indien nodig juist afgesteld), accu, vloeistofniveau’s, multiriemen, distributieriemmen, filters en nog meer. 

Naast de controle zijn er ook onderdelen/vloeistoffen die altijd vervangen worden. Zo wordt er motorolie ververst en het oliefilter vervangen. Tot slot kunnen, indien nodig geacht na de check, ook andere vloeistoffen als remvloeistof of ruitenwisservloeistof vervangen worden.

Wat kun je zelf?

Om geld en tijd te besparen, kun je ervoor kiezen om bepaalde handelingen zelf al uit te voeren. Bandenspanning en ruitenwissers(vloeistof) controleren zijn voorbeelden van handelingen die bij de garage uitgevoerd worden maar makkelijk zelf uitgevoerd kunnen worden. Lees hier alles over ruitenwissers en de vervanging ervan. Ook het verversen van de olie kan gemakkelijk zelf. Lees hier in deze blog hoe je gemakkelijk zelf motorolie kunt verversen. Garages voeren het liefst zo veel mogelijk controles en vervangingen uit zodat de rekening hoger wordt voor een beurt. Dit is natuurlijk niet meer dan logisch. Daarom, is het handig om te weten wat je zelf al kunt doen om zo kosten en tijd te besparen. 

Dit zijn handelingen van de kleine beurt die je zelf uit kunt voeren. Het zal wellicht wat schelen in prijs als je aangeeft bij de garage dat je enkele handelingen zelf al hebt gedaan. We raden toch aan om de volledige check uit te laten voeren door de garage. Puur omdat zij precies weten wat er daadwerkelijk nodig is. Zonder ervaring en scholing op dit gebied is er risico aanwezig dat je dingen vergeet of ergens overheen kijkt. Dit kan zorgen voor onnodige kosten door schade. 

Daarnaast worden er controles uitgevoerd op essentiële delen. Zo is de controle van de remmen en de schokdempers bijvoorbeeld van groot belang. Zonder opleiding en ervaring kun je hier heel moeilijk een goede inschatting van maken. Voor je veiligheid en om schade te voorkomen kun je de kleine beurt het best (deels) overlaten aan de garage. 

Wat heb je nodig?

Bij een kleine beurt is het zoals gezegd vaak het geval dat je het een en ander zelf kunt doen. Natuurlijk hebben wij als Bogijn zijnde, al deze onderdelen/artikelen voorradig zodat je zelf een deel van de kleine beurt auto kunt doen. Lees hier wat voor onderdelen bijvoorbeeld beschikbaar zijn zodat je zelf alvast aan de slag kunt wanneer de auto toe is aan een kleine beurt.

Hieronder een lijstje van artikelen die nodig zijn bij een kleine beurt. Handig om te weten om zo veel mogelijk geld te besparen:

Ene ventueel, indien nodig:

Bekijk hier door middel van de kentekencheck of vindt via zoeken op merk, model en type de juiste auto onderdelen en artikelen die jij nodig hebt voor jouw auto om een deel van de kleine beurt al uit te voeren.

Heb je nog vragen over de kleine beurt, over de verschillende onderdelen/artikelen of wil je gewoon advies? Neem gerust contact met ons op. Dit kan via whatsapp, de chat, de mail of over de telefoon.

 

11-maart-2020 | Benny's Weetjes | Bogijn Automotive

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je niks missen van Bogijn Automotive? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! Kosteloos, altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes en onze kortingsacties.

Laagste prijsgarantie

Vind je het onderdeel ergens anders goedkoper inclusief verzendkosten? Dan krijg je het verschil terug + nog eens 10% korting als bedankje!
Kijk hier hoe het werkt!

Ik begrijp het

Om je zo goed mogelijk van dienst te zijn, maakt Bogijn.nl gebruik van cookies. Meer info