Alles over het verversen en bijvullen van olie

Welke olie heeft mijn auto nodig?

De keuze voor een bepaalde olie hangt af van het soort olie dat jouw auto nodig heeft. Er is keuze tussen minerale, vol synthetisch of half synthetische oliën. Minerale olie wordt gedestilleerd uit ruwe olie en synthetische olie wordt gemaakt in een laboratorium.

Bij minerale olie is er veel werk nodig om er een totaal product van te maken, terwijl bij synthetische olie de producent bepaald of hij iets toevoegt. Zo kan de producent een olie samenstellen naar zijn wensen. 

In het instructieboekje van de fabrikant staat meestal aangegeven welke olie jouw auto nodig heeft. Het kan voorkomen dat er staat dat er een 10W-30,10W-40, 5W-40 of 5W30 olie gebruikt moet worden. De laatstgenoemde komt steeds meer voor. 

Hieronder proberen we je de betekenis van de cijfers en letters wat duidelijker te maken.

 • Het eerste getal staat voor de viscositeit van de olie bij lage temperaturen. De viscositeit geeft de dikte van de olie aan. Hoe lager het getal, hoe dunner de olie.
 • Het tweede getal geeft bij hoge temperaturen de viscositeit van de olie weer. Hoe hoger het getal, hoe dikker de olie.

De twee belangrijkste regels om te houden bij de keus voor een olie:

 1. Controleer het instructieboekje van de fabrikant. Zo kom je erachter welke olie de fabrikant aanraad om te gebruiken.
 2. Koop altijd dezelfde olie. Het merk van de olie maakt niet uit, je moet alleen altijd hetzelfde soort olie kopen.

Olie verversen

Voordat je daadwerkelijk de olie gaat verversen, is het belangrijk om te weten waarom je dit eigenlijk doet. Je gebruikt motorolie, omdat zonder olie de motor van jouw auto niet werkt. Motorolie zorgt ervoor dat er een laag olie op de bewegende onderdelen van de motor komt. Hierdoor werkt je auto beter en flexibeler bij iedere temperatuur. Ook beschermt motorolie de auto tegen roest en verkoelt het de motor. 

Wanneer moet ik de olie verversen?
Wie zorgt draagt voor zijn auto controleert regelmatig het oliepeil. Je bent er zo meestal op tijd bij wanneer je de olie moet bijvullen of verversen. Verder voorkom je zo schade aan de motor. Vaak is het verversen van de olie eenmaal in het jaar nodig, maar dit verschilt per auto. Als je veel kilometers met de auto maakt, zul je vaker de olie moeten verversen. Mocht je twijfelen, dan raden wij je aan om het instructieboekje van jouw auto te raadplegen. 

Stappenplan voor het verversen van de olie

Wij van Bogijn hebben een stappenplan opgezet voor het verversen van olie. 

 1. Zorg dat de motor is afgekoeld. Laat de motor na het rijden circa 15 minuten afkoelen om de kans op brandwonden tegen te gaan. 
 2. Zorg dat de auto vlak staat. Je kunt zo makkelijker alle olie uit de motor krijgen. Tip: kantel de auto iets omhoog, zodat alle olie nog beter de auto kan verlaten. 
 3. Nu is het van belang om de oliedop los te draaien. De kans dat het systeem vacuüm zuigt neemt hiermee af.
 4. Voor het opvangen van de olie raden wij aan om een opvangbak onder de motor te plaatsen.
 5. Als je de eerdere stappen hebt uitgevoerd, kun je de carterplug los draaien. Wees alert, want de olie komt direct uit het motorblok.
 6. Als alle olie eruit is, kun je de oliefilter vervangen. Het kan zijn dat de oliefilter lastig te verwijderen is, dus zorg dat je goed gereedschap bij de hand hebt.
 7. Maak nu het vat schoon waaruit de olie is gekomen en monteer de carterplug terug met een nieuwe ring. 
 8. Vervolgens kun je de nieuwe oliefilter plaatsen. Wij raden je aan om dit handmatig te doen. Smeer de rand van de oliefilter even in met olie voordat je de filter plaatst. Je kunt nu makkelijker de nieuwe oliefilter plaatsen.
 9. Het is tijd om de olie te verversen. Doe dit door via een trechter om voorkomen dat je lekt. Meestal gaat er rond de 4 liter olie in. Controleer na enkele minuten het oliepeil. Het kan voorkomen dat die aangeeft dat je nog meer olie moet bijvullen. 
 10. De oude olie kun je overgieten in de verpakking van de toegevoegde motorolie. 
 11. Je hebt nu succesvol de olie ververst. Omdat wij van Bogijn ook aan het milieu denken, raden wij je aan om de oude olie weg te brengen naar de milieustraat. 

Motorolie controleren en bijvullen

Om schade en vervuiling tegen te gaan, is het belangrijk om regelmatig de motorolie te controleren en eventueel bij te vullen. Onze tip is om er een gewoonte van te maken. Vaak denkt men dat het moeilijk is om het motorolieniveau te controleren, maar in de praktijk blijkt dit meestal mee te vallen. Om fouten te voorkomen, kun je gebruik maken van de volgende tips:

 • De controle kan het beste uitgevoerd worden als de motor koud is. 
 • Zet de auto op een vlakke ondergrond. 
 • Vervolgens open je de motorkap. Aan de bovenkant van het motorblok bevindt zich de peilstok. 
 • Haal de peilstok uit de motor en maak deze goed schoon.
 • Er staat vaak een minimum en maximum aangegeven op de peilstok. Plaats vervolgens de peilstok terug in het blok en haal deze er na een enkele seconden weer uit. 
 • Is het peilniveau tussen het minimum en maximum, dan betekent dit dat het niveau van de olie op peil is!

Is het peil te laag? Dan kun je dit gemakkelijk bijvullen door de dop met het oliekannetje open te draaien. Normaliter staat het stuk tussen het minimum en maximum oliepeil voor één liter motorolie. In de Ideale situatie staat het motoroliepeil nét iets onder het maximum.

Mocht het de eerste keer zijn dat je je motorolieniveau gaat controleren en bijvullen, maak dan gebruik van het bijgeleverde boekje van de fabrikant.

Je bent nu op de hoogte van het belang van motorolie en welke motorolie varianten er zijn. Het controleren en bijvullen van je motorolie is nu kinderspel!

Olie kopen bij Bogijn

Bij Bogijn hebben wij een verschillende soorten oliën te koop. Zo verkopen wij onder andere motorolie, stuurbekrachtigings olie en versnellingsbakolie. Deze artikelen zijn niet alleen van hoge kwaliteit, maar zijn ook voorzien van een voordelige prijs. Bij Bogijn hanteren we zelfs een laagsteprijsgarantie. Mochten er nog onduidelijkheden zijn omtrent oliën of heb je een andere vraag, dan kun je altijd contact met ons opnemen. Dit kan telefonisch, via Whatsapp of via de live chat. 


13-december-2019 | Benny's Weetjes | Bogijn Automotive

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je niks missen van Bogijn Automotive? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! Kosteloos, altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes en onze kortingsacties.

Laagste prijsgarantie

Vind je het onderdeel ergens anders goedkoper inclusief verzendkosten? Dan krijg je het verschil terug + nog eens 10% korting als bedankje!
Kijk hier hoe het werkt!

Ik begrijp het

Om je zo goed mogelijk van dienst te zijn, maakt Bogijn.nl gebruik van cookies. Meer info