Filters van mijn auto vervangen

Verschillende soorten filters

In een auto bevinden zich meerdere soorten filters. Al deze filters hebben een verschillende werking, maar hebben allen als doel om de motor optimaal te laten functioneren en slijtage te voorkomen. Zo bestaan er oliefilters, luchtfilters, brandstoffilters en interieurfilters. In deze blog leggen we per filter uit hoe je deze eigenhandig kunt vervangen.  

Oliefilter vervangen

De bewegende delen van de motor worden door olie gesmeerd. Olie heeft nou eenmaal de eigenschap om vuil op zich te nemen, die onder andere door slijtage zijn ontstaan. Voorbeelden hiervan zijn roet, verbrandingsresten en metaaldeeltjes. Het oliefilter zuivert de olie van deze onregelmatigheden. Hieronder leggen we stapsgewijs uit hoe je zelf een oliefilter kunt vervangen. 

  • Allereerst is het noodzaak om de motor op bedrijfstemperatuur te laten komen. Zo loopt de olie makkelijker uit het motorblok. 
  • Vervolgens kun je de auto omhoog krikken door middel van een autokrik. Zorg er in ieder geval voor dat je een veilige werkplek creëert. Tip: leg wat kranten onder de carterplug en zorg voor een opvangbak voor de oude olie. Daarnaast raden we je aan om gebruik te maken van wat oude handdoeken om olie van je handen af te halen. 
  • Nu kun je de carterplug losdraaien. Tijdens het uitdraaien van de plug zal er oude motorolie uitlopen. De carterplug kan behoorlijk vast zitten, en daarom kun je het beste een momentsleutel gebruiken om de carterplug los te draaien. Wanneer alle olie het motorblok heeft verlaten, kun je de carterplug weer in de carterpan draaien met een nieuwe afdichtring. 
  • Je kunt nu het oliefilter losdraaien. Dit kan soms wat lastig gaan, omdat het oliefilter stevig kan vastzitten. Je kunt proberen het oliefilter los te krijgen door zachtjes met een hamer en een beitel erop te tikken. 
  • Wanneer het oliefilter met de schroef aansluiting naar beneden wijst, maak je eerst een gaatje in de bovenkant van het filter. Het vacuüm dat ontstaat tijdens het aftappen verdwijnt dan.
  • Nu is het moment aangebroken waarop je het nieuwe oliefilter kunt gaan plaatsen. Giet eerst wat olie in het filter, en smeer vervolgens de rubberen afdichtingsring van het oliefilter met olie. Wanneer je na enige periode opnieuw het filter gaat vervangen, gaat dit makkelijker. Vervolgens kun je het filter met de hand aanschroeven. Als de rubberen pakking het metaal raakt, draai je het filter nog ¾ rond. Draai het filter niet te vast, want wanneer de motor heet wordt, zal het draaistuk gaan uitzetten en zichzelf klemmen. 


Luchtfilter vervangen

Het luchtfilter is onderhevig aan slijtage, en moet daarom met regelmaat worden vervangen. Je kunt natuurlijk de vervanging aan een garage overlaten, maar dat is niet nodig. Een luchtfilter vervangen is vrij eenvoudig en kun je zelf prima uitvoeren. Voor het vervangen van het luchtfilter hebben wij een stappenplan gemaakt. 

 

  • Als eerste moet je de motorkap van jouw auto openen, en dient de luchtfilterkast te worden gelokaliseerd. Dit is vrij eenvoudig, omdat hij vaak zichtbaar is aangebracht en wordt aangeduid met “Air Filter” of een ander verklarend symbool. 
  • Vervolgens moet je (afhankelijk van het automodel) de aanzuigslang demonteren. Omdat dit te bewerkstelligen druk je de aangebrachte slangklem met de waterpomptang direct aan de veer, en schuif je hem een paar centimeter naar achteren. De druk op het aansluitstuk van de slang zal wegvallen waardoor deze opzij kan worden geschoven. 
  • Open het luchtfilterkast, deze zit meestal met twee tot vier klemmen vast. Je kunt de klemmen met een schroevendraaier eruit halen. Het is mogelijk dat eronder nog enkele bouten of moeren zitten. Wanneer dit het geval is, kun je deze met een schroevendraaier eruit halen. 
  • Je kunt nu het oude luchtfilter verwijderen. Als het luchtfilterkast vuil is, kun je deze schoonmaken met een schone doek. 
  • Het moment is aangebroken waarop je het luchtfilter kunt vervangen voor een nieuwe. Het nieuwe luchtfilter kan er normaliter maar via één richting in. 
  • De moeren of bouten kun je weer aanbrengen, om vervolgens het luchtfilterkast met klemmen weer vast te zetten. 
  • Steek nu de aanzuigslang weer in de opening, en pak met de waterpomptang de veer weer beet. Schuif vervolgens de slangklem naar voren. Laat de klem nu los en test met de hand of de slangklem vastzit. 
  • Als laatste kun je met geopende motorkap de motor starten en een paar maal gasgeven. Let goed op het geluid dat vrijkomt, en controleer direct of de auto stationair draait.


Brandstoffilter vervangen

Een brandstoffilter filtert de brandstof voordat het de motor ingaat, en zorgt ervoor dat er geen vuil en vocht mee komt. Het is van belang om na enige periode het brandstoffilter te vervangen, omdat het filter vrij snel dicht kan slippen door vuil. De auto kan hierdoor problemen krijgen bij het starten, en daarnaast vermogensverlies veroorzaken.

Voor het vervangen van een brandstoffilter dien je over de nodige kennis te beschikken. De moeilijkheidsgraad voor het vervangen van het brandstoffilter verschilt per auto. Als je besluit om zelf het brandstoffilter te vervangen, helpen we je hier graag bij op weg. Volg ons stappenplan en vervang eenvoudig zelfstandig het brandstoffilter van jouw auto. 

  • Allereerst is het belangrijk om de kijken waar het brandstoffilter zich bevindt. Wanneer het benzinefilter of dieselfilter tussen de benzineleiding onder motorkap zit, is het vervangen van het brandstoffilter vrij eenvoudig. 
  • De brandstofleidingen zitten vaak met klemmen op het filter bevestigd. Je kunt deze nu loshalen. Het is belangrijk dat je controleert of er nog wat brandstof in de brandstofleidingen zit. Je mag dit absoluut niet in je ogen of gezicht krijgen. Als er nog benzine in de brandstofleidingen zit, raden wij je aan om de benzine op te vangen met een opvangbak. 
  • Je kunt nu het nieuwe brandstoffilter op dezelfde manier weer terug monteren.

Interieurfilter vervangen

Een interieurfilter, ook wel pollenfilter genoemd, heeft als taak om ervoor te zorgen dat er frisse en schone lucht je auto instroomt. Het filter bestaat uit microvezels die vet, stof, roetdeeltjes en pollen uit de lucht filtert. Er bestaan twee soorten interieurfilters: het standaard filter en een koolstoffilter. Een standaard interieurfilter bestaat uit microvezel die stoffen opneemt. Een koolstoffilter is voorzien van actieve koolstof wat ervoor zorgt dat schadelijke gassen worden tegengehouden en niet de auto kunnen binnenkomen. Deze filter is ook duurder dan een standaard filter. 

Wanneer je het interieurfilter gaat vervangen, is het belangrijk om te weten waar deze zich bevindt. Dit verschilt namelijk per autotype. Bij de meeste auto’s zit het interieurfilter onder het dashboardkastje aan de passagierszijde, terwijl bij andere auto’s het interieurfilter onder de motorkap zit bevestigd, dicht bij het raam in debuurt. We leggen in beide situaties uit hoe je zelf het interieurfilter kunt vervangen.

Onder de motorkap
Wanneer het filter onder de motorkap zit, dien je de rubberstrip bij het schutbord voor een deel los te halen. Daarna moet je de afdekkap loshalen zodat je vervolgens het filter eruit kunt halen, en een nieuwe simpel terug kunt plaatsen. 

Onder het dashboard
Onder het dashboard bevinden zich twee plastic schroeven of een plastic clip. Deze dien je voorzichtig los te draaien of weg te schuiven. Je kunt vervolgens het afdekplaatje naar rechts schuiven om het filter vrij te maken. Je kunt nu het interieurfilter eruit halen en het overige vuil weghalen. Het nieuwe filter kan worden geplaatst, en het afdekplaatje kan weer worden gemonteerd. 

 

6-maart-2020 | Benny's Weetjes | Bogijn Automotive

 

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je niks missen van Bogijn Car Parts? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! Kosteloos, altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes en onze kortingsacties.

Laagste prijsgarantie

Vind je het onderdeel ergens anders goedkoper inclusief verzendkosten? Dan krijg je het verschil terug + nog eens 10% korting als bedankje!
Kijk hier hoe het werkt!

Ik begrijp het

Om u zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, maakt Bogijn.nl gebruik van cookies om de website te laten functioneren, betere inzichten te krijgen voor een nog beter gebruiksgemak, en voor de personalisatie van onze website en advertenties. Meer info