Vreemde geluiden die een auto kan maken na het starten

Het is meer dan normaal dat er geluiden vrijkomen bij het starten van je auto. Het is alleen wel belangrijk dat dit de juiste geluiden zijn. In deze blog leggen we je uit welke ‘ongewone’ geluiden zich kunnen voordoen als je jouw auto start. 

Geluiden die altijd vrijkomen

Er zijn natuurlijk al geluiden die hoorbaar zijn vanaf het eerste moment dat je de auto aanschaft. Het verschilt per type motor hoeveel en welke geluiden er vrijkomen. Dieselmotoren veroorzaken meer geluiden dan benzinemotoren. Dit zijn vaak ratelende geluiden. De geluiden (ratelende) bij een benzinemotor worden vaak veroorzaakt door een hogedruk brandstofpomp, injectoren of de kleppen. Daarnaast kunnen materialen in het dashboardkastje de oorzaak zijn van de geluiden. Auto’s die vallen in hogere prijsklassen maken minder geluid. Dit komt voornamelijk door het kwalitatief betere isolatiemateriaal dat wordt gebruikt.  

Geluiden die ontstaan door gebreken

Wees ten alle tijden alert op geluiden die plotseling ontstaan. Bij het ontstaan van deze geluiden is het van belang dat je direct actie onderneemt. Vaak komt het geluid onder de motorkap vandaan, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. 

Het geluid kan ook van binnenuit de auto komen. Dit kan je zelf redelijk snel waarnemen. Controleer het dashboardkastje op losse voorwerpen, de deuren of de kofferbak. 

Geluiden vanuit de startmotor 

Vaak zijn geluiden die vrijkomen bij het starten van de auto niet vreemd en worden deze vaak gezien als een goed teken. Echter, is het wel belangrijk dat dit uiteraard de juiste geluiden zijn. Indien de startmotor een slijpend geluid geeft nadat de auto wordt gestart, moet de startmotor direct worden vervangen. Er is in dit geval slijtage aan de tandwielen die de startmotor verbinden met het vliegwiel van de motor. Naast dat de motor niet meer zal starten, beschadig je het vliegwiel er ook mee. Reparatie is duur, dus voorkomen is beter dan herstellen. 

Piepend geluid

Na de start van je auto zal de dynamo stroom moeten leveren aan de waterpomp en stuurbekrachtiging. De dynamo zal heviger gaan draaien. Als een v-snaar te slap is, zal deze doorslippen en kan er een piepend of zoemend geluid vrijkomen. Nadat je vervolgens wat meer gas geeft, zal de dynamo sneller draaien. Het gevolg is dat er minder stroom wordt opgewekt per omwenteling. De dynamo zal hierna lichter gaan lopen en niet meer doorslippen. Het is slim om bij een langdurig piepend geluid de riem met geleider en spanrollen te vernieuwen.

Schurend geluid bij starten motor

Als je de auto start kan er schurend geluid vrijkomen uit de motor. Als dit het geval is, wordt dit in de meeste gevallen veroorzaakt doordat er iets schuurt in de riemaandrijving. We raden je aan om de motor uit te schakelen. Vervolgens kun je controleren of er iets schuurt in de riemaandrijving. Laat de motor wel enige periode afkoelen zodat je jezelf niet verbrand. 

Na het starten komt een kloppend geluid vrij.

Het kan voorkomen dat er kloppende geluiden zijn te horen vanuit de motor. Er kunnen hiervoor verschillende oorzaken zijn. Vaak is het het plaatsen van onjuiste bougies, een opeenhoping van koolstof afzettingen en een verkeerde brandstofmix. Je kunt deze zaken oplossen door ze bij de bron aan te pakken, dus vervang bijvoorbeeld indien nodig de bougies of gebruik de juiste brandstof.

Na enige periode nog steeds kloppende geluiden? Dan is het tijd om een bezoek te brengen aan een garagehouder. Doe dit tijdig, anders bestaat er de kans op nog meer ongemakken aan je auto. 

Een rammelend geluid nadat je de auto start

Indien er een rammelend geluid uit de motor vrijkomt, is dit vaak het gevolg van een defect aan de lagers van de generator. De volgende stap is het demonteren van de generator. Daarna kun je gaan controleren of het geluid daadwerkelijk uit de lagers van de generator komt. Als het blijkt dat het de lagers zijn die defect zijn, kun je deze vervangen. Dit kun je zelf doen, maar aan te raden is er voor te kiezen om naar een garage te gaan.

Er komt een zoemend geluid vrij na de start van de auto

Als je de auto wel kunt starten, maar een niet herkenbaar zoemend geluid hoort, duidt dit op een probleem met de multiriem van jouw auto. De oorzaak is dan in de meeste gevallen een losliggende of hard geworden multiriem. In de koude periode van het jaar is deze door meer stijfheid beter hoorbaar. 

Zoals al eerder benoemd kan een piepend geluid ook duiden op een probleem met de riemen in je auto. Vaak is bij een hoge piep de oorzaak terug te leiden naar een dynamo, aircopomp, waterpomp, spanrollen en looprollen van de distributieriem. 

Heb je nog vragen over vreemde geluiden die uit je auto komen, dan kun je altijd contact met ons opnemen.

 

21-januari-2020 | Benny's Weetjes | Bogijn Automotive

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je niks missen van Bogijn Automotive? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! Kosteloos, altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes en onze kortingsacties.

Laagste prijsgarantie

Vind je het onderdeel ergens anders goedkoper inclusief verzendkosten? Dan krijg je het verschil terug + nog eens 10% korting als bedankje!
Kijk hier hoe het werkt!

Ik begrijp het

Om je zo goed mogelijk van dienst te zijn, maakt Bogijn.nl gebruik van cookies. Meer info