Riemaandrijving - V-riem

Informatie v-snaar

Een aandrijfriem, ook wel v-riem of v-snaar, is verantwoordelijk voor de aandrijving van de dynamo en de waterpomp. De v-snaar zelf wordt aangedreven door de krukas. De v-snaar wordt op spanning gehouden door één of meer spanrollen.

Omdat deze riem bij nieuwere auto’s ook nog de stuurbekrachtiging en de airco-pomp aandrijft wordt hij ook multiriem of poly-riem genoemd. Een multiriem is breder en platter dan de v-riem, ook heeft hij geen ribbels. De multiriem en de v-riem zijn dus wel weldegelijk verschillende producten. Doordat de v-snaar een bewegend onderdeel is, heeft het te maken met slijtage. Hoe u een versleten v-snaar kunt herkennen, ziet u hieronder.

V-snaar vervangen

De v-snaar kan door slijtage of door ouderdom aan vervanging toe zijn. Het is daarom belangrijk dat u deze geregeld controleert. Als de v-snaar knapt, worden de dynamo en de waterpomp niet meer aangedreven. Hierdoor kunnen deze producten beschadigen of zelfs kapot gaan. Wij raden het daarom af om met een versleten v-snaar door te rijden.

Een versleten v-snaar is meestal te herkennen aan een piepend geluid wanneer de motor aan staat. Dit geluid kan toenemen bij het gas geven. Dit kan komen doordat de snaar niet meer gespannen staat. Als u twijfelt over de spanning kunt u dit eenvoudig controleren door middel van een “vinger test”. Als u de riem met één vinger kunt aantrekken staat er niet genoeg spanning op. De snaar kan ook scheuren hebben. Een ongespannen of gescheurde v-snaar is natuurlijk aan vervanging toe.

Een v-snaar kopen?

Wij van Bogijn hebben een breed assortiment aan v-snaren en v-riemen op voorraad. Bekijk ons assortiment hieronder en vindt de juiste v-snaar of v-riem voor uw auto.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je niks missen van Bogijn Automotive? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! Kosteloos, altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes en als eerste op de hoogte van onze kortingsacties.


Laagste prijsgarantie

Vindt je het onderdeel ergens anders goedkoper inclusief verzendkosten? Dan krijg je het verschil terug + nog eens 10% als bedankje!
Kijk hier hoe het werkt!

Ik begrijp het

Om je zo goed mogelijk van dienst te zijn, maakt Bogijn.nl gebruik van cookies. Meer info

CHAT