Rare geluiden tijdens het autorijden

Als je een raar geluid tijdens het rijden opmerkt, moet je dit niet zomaar aan je voorbij laten gaan. Het kan betekenen dat er iets mis is, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Probeer in ieder geval goed te luisteren en te herkennen om wat voor soort geluid het gaat en waar het geluid vandaan komt. In deze blog behandelen we verschillende geluiden die zich voor kunnen doen tijdens het rijden. Daarnaast benoemen we wat de oorzaken van de geluiden kunnen zijn.

Geluiden die ‘gewoon’ zijn

Er zit natuurlijk verschil tussen reeds bestaande geluiden en acute geluiden. Sommige tikkende of ratelende geluiden zijn al hoorbaar bij de aanschaf van de auto. Dieselmotoren bijvoorbeeld produceren meer ratelende geluiden dan benzinemotoren. De geluiden kunnen veroorzaakt worden door de hogedruk brandstofpomp, injectoren of de kleppen. Nieuwe auto’s hebben minder vaak last van ongewone geluiden, omdat de onderdelen die in deze auto’s zitten kwalitatief beter (nieuwer) zijn en beter geïsoleerd zijn. 

We raden je aan om na te gaan of het geluid zich plotseling voordoet of geleidelijk sterker wordt. Als een geluid zich plotseling voordoet, is het verstandig om even op een veilige plek te stoppen. Je kunt dan kort een analyse maken over waar het geluid vandaan komt. Het is niet altijd makkelijk om de oorzaak te achterhalen, maar door stapsgewijs te werk te gaan, is de kans groter dat je de oorzaak vindt. 

Een piepend geluid bij de motor

Als je een piepend geluid bij de motor opmerkt, duidt dit meestal op een v-snaar die versleten is of los zit. Dit piepende geluid komt vooral voor bij een draaiende motor. Laat de v-snaar bij een garagehouder aanspannen of vervangen. 

Een ratelend geluid

Er kan vanuit de motor een ratelend geluid te horen zijn. Dit wijst er in de meest gevallen op dat er een lager kapot is. Ook in dit geval raden we je aan om naar een garagehouder te gaan om verdere schade aan de motor te voorkomen. 

Een knetterend geluid bij het gasgeven

Als je een knetterend geluid hoort op het moment dat je gas geeft, betekent dit meestal dat de uitlaat kapot is. Daarnaast kan er sprake zijn van een lekkage in de uitlaat. Als je dit probleem niet oplost, kunnen er schadelijke stoffen in het interieur komen en riskeer je een boete vanwege overlast. 

Een zoemend geluid bij de wielen

Het is vaak het geval dat de wiellagers kapot zijn wanneer je een zoemend geluid vanuit onder de wielen hoort. In dit geval raden we je aan om naar een garagehouder te gaan, omdat die direct kan zien welke wiellagers er kapot zijn. 

Schurend geluid dat vrijkomt tijdens het sturen

Als je een schurend geluid hoort tijdens het sturen, dan duidt dit bijna altijd op een tekort aan stuurbekrachtigingsolie. Daarnaast kunnen de draaiende delen versleten zijn. 

Geklop

Een kloppend geluid dat vrijkomt tijdens het remmen, kan duiden op de aanwezigheid van roest op de remschijf. Als dit het geval is blijft het geluid aanhouden en zal het steeds erger worden. Het is dan tijd om de desbetreffende remschijven/remschijf te vervangen.

Een slijpend geluid

Dit geluid komt eigenlijk overeen met dat van een krijtje die over een schoolbord krast. In dit geval schuurt er metaal op metaal en duidt dit erop dat de remblokken zijn versleten. Hiervoor geldt hetzelfde als hierboven.  

Wielen die een piepend geluid maken

Indien je hard remt, kun je een piepend geluid horen vanuit de wielen. In sommige gevallen piepen de wielen al wanneer je ‘normaal’ remt. De remschijven zijn in dit geval vuil of versleten. Daarnaast kunnen de remblokken en remschoenen versleten zijn. 

Een krakend geluid tijdens het schakelen

Wanneer je een krakend geluid hoort tijdens het schakelen, betekent dit dat er een gebrek is aan de koppeling. In het ergste geval is er iets mis met de versnellingsbak. 

Hard gekraak

Als het krakende geluid heviger wordt wanneer je koppeling intrapt, dan is naar alle waarschijnlijkheid de druklager versleten. 

Zacht gefluit tijdens het rijden

Dit geluid is op te merken als de versnellingsbak droog loopt. Laat de versnellingsbak controleren op eventuele olielekkages. Dit kun je laten doen bij een garagehouder. 

Piepende banden als je in een bocht rijdt

Als dit geluid vrijkomt, dan is de bandendruk te laag. Dit kan komen doordat de band te oud is of versleten. 

Piepende ruitenwissers

Als de ruitenwissers een piepend geluid maken wanneer je ze activeert, zijn deze toe aan vervanging. Je zult dit ook merken als ze strepen achterlaten op je ruit

Geratel in het dashboard

Wanneer er geratel uit het dashboard te horen is, komt dit waarschijnlijk doordat er een verbinding lost zit. Het is niet altijd even makkelijk om de loszittende verbinding te vinden. De oorzaak vinden is daarom in de meeste gevallen een tijdrovende klus. We raden je aan om bij twijfel langs te gaan bij een garagehouder. 

Contact opnemen met Bogijn

Mocht je nog vragen hebben over een geluid dat vrijkomt tijdens het rijden of heb je andere vragen, dan kun je altijd contact met ons opnemen. Je hebt de mogelijkheid om contact op te nemen via WhatsApp, via de mail, live chat en telefonisch.

 

27-februari-2020 | Benny's Weetjes | Bogijn Automotive

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je niks missen van Bogijn Automotive? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! Kosteloos, altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes en onze kortingsacties.

Laagste prijsgarantie

Vind je het onderdeel ergens anders goedkoper inclusief verzendkosten? Dan krijg je het verschil terug + nog eens 10% korting als bedankje!
Kijk hier hoe het werkt!

Ik begrijp het

Om je zo goed mogelijk van dienst te zijn, maakt Bogijn.nl gebruik van cookies. Meer info