Koppeling - Druklager

Informatie druklager

De druklager maakt deel uit van het koppelingssysteem.

Een druklager wordt ook wel een koppelingslager genoemd. De druklager is aanwezig in elke auto met een handgeschakelde versnellingsbak. De druklager is namelijk noodzakelijk voor het ontkoppelen. Zodra de bestuurder het koppelingspedaal gebruikt, drukt de druklager op de drukvingers. Hierdoor kan de koppelingsplaat vrij bewegen. Wanneer de koppeling weer losgelaten wordt zal de lager weer terug komen naar zijn oorspronkelijk positie. Daarna is schakelen natuurlijk niet mogelijk.

De hefboom in de versnellingsbak wordt via een kabel of cilinder ingedrukt en het druklager schuift over de geleidebus en drukt via de vingers de diafragmaveer in. Daardoor neemt de druk van de druktafel af en draait de koppelingsplaat vrij.

De druklager vervangen

Het vervangen van de druklager is noodzakelijk wanneer deze een zichtbaar defect heeft.  Een kapotte druklager is ook vaak te herkennen aan een vreemd geluid bij het ontkoppelen.

Wanneer de druklager kapot is en deze niet vervangen wordt, kan dit schade toebrengen aan andere onderdelen. Dan kunnen de schotelveer, drukplaat of koppelingsplaat kapot gaan. Dat wilt natuurlijk niemand.

Het vervangen van de druklager is een lastige klus, maar het is natuurlijk niet onmogelijk. Voor het vervangen van de versleten druklager kunt u de volgende stappen volgen:

  • Haal de versnellingsbak uit elkaar
  • Maak de vergrendelingen van de koppeling los
  • Maak de klem van de koppeling los
  • Verwijder het lager uit de bus met de koppeling
  • Koppel het lager los door de haken terug te buigen
  • Verwijder het lager uit de koppeling
  • Voor het installeren van de nieuwe lager, dient deze eerst gecontroleerd te worden
  • Vervolgens kan de nieuwe druklager geïnstalleerd worden
  • De installatie van de lager is voltooid.

Een druklager kopen?

Wij van Bogijn hebben een breed assortiment aan druklagers. Bekijk ons assortiment hieronder en vindt de juiste druklager voor uw auto. 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je niks missen van Bogijn Automotive? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! Kosteloos, altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes en als eerste op de hoogte van onze kortingsacties.


Laagste prijsgarantie

Vindt je het onderdeel ergens anders goedkoper inclusief verzendkosten? Dan krijg je het verschil terug + nog eens 10% als bedankje!
Kijk hier hoe het werkt!

Ik begrijp het

Om je zo goed mogelijk van dienst te zijn, maakt Bogijn.nl gebruik van cookies. Meer info

CHAT