Kapotte lambdasonde vervangen

Lambdasonde informatie

Een lambdasonde is een sensor die in de uitlaat zit gemonteerd. De sensor bestaat uit een keramische cilinder met diverse draden eraan die worden gebruikt om te verwarmen en signalen door te geven. De binnenkant van de sensor is met de buitenlucht verbonden. Om de buitenkant stromen hete uitlaatgassen die vrijkomen bij de verbranding van de motor.  

De lambdasonde heeft als functie het meten van het zuurstofgehalte in de uitlaatgassen. De lambda geeft signalen af en worden door het computersysteem ECU gebruikt om de ideale verhouding tussen brandstof en lucht te meten en samen te stellen. We hebben het hier dus over de brandstofverhouding. 

Daarnaast kan een lambdasonde een koude motor voorverwarmen en regelt hij de verbranding van de auto. Hoe schoner de lucht blijft, hoe beter de brandstofverhouding is. Het gevolg is dat de auto minder brandstof zal verbruiken. 

Lambdasonde defect en de oorzaken hiervan

Een lambdasonde kan natuurlijk defect gaan. Als een lambdasonde defect gaat, kun je dat opmerken door symptomen. Hieronder vind je enkele van deze symptomen.

 • hoog brandstof verbruik;
 • hoge uitlaatgasemissies;
 • slecht motorvermogen;
 • opslaan van een foutcode;
 • motorcontrolelampje brandt.

Nu we de symptomen hebben genoemd die je kunt opmerken als de lambdasonde defect is, lichten we graag enkele oorzaken hiervan uit. De volgende gebeurtenissen kunnen een defecte lambdasonde veroorzaken:

 • ontbrekende massa/voeding;
 • oververhitting;
 • interne- en externe kortsluiting;
 • afzettingen;
 • gebruik van loodhoudende brandstof;
 • mechanische beschadiging.

Een defect onderdeel is natuurlijk nooit fijn, in het geval van de lambdasonde is de vervanging ervan niet de allergrootste en meest complexe klus. Lees hieronder hoe je de lambdasonde vervangt.

Lambdasonde vervangen

Indien de lambdasonde defect is, kun je deze eenvoudig schoonmaken en vervangen. Als je de lambdasonde wilt verwijderen, dien je de stekker en draadjes los te halen. Vervolgens kun je de lambdasonde uit de uitlaat draaien. 

De lambdasonde kan stevig vastzitten. Om de sensor wat losser te krijgen, kun je de lambdasonde inspuiten met een beetje kruipolie. In de meeste gevallen komt de lambdasonde direct wat losser. 

De nieuwe lambdasonde draai je vervolgens weer in de uitlaat vast. Doe dit door met de klok mee te draaien. Vervolgens koppel je het stekkertje en de draadjes weer aan. 

Zoals al eerder gezegd is het vervangen van de lambdasonde prima zelf uit te voeren. Bij twijfel, of gewoon het gemak raden wij je aan om even langs te gaan bij een professionele garagehouder. Bekijk hier bijvoorbeeld onze vertrouwde aangesloten montagepartners.

Nieuwe lambdasonde kopen?

Wij van Bogijn hebben een breed assortiment aan lambdasondes van de grootste merken. Échte kwaliteit, zoals je van ons gewend bent. Bekijk ons assortiment hieronder en vindt de juiste lambdasonde voor jouw auto. 

 

27-januari-2020 | Benny's Weetjes | Bogijn Automotive

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je niks missen van Bogijn Automotive? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! Kosteloos, altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes en onze kortingsacties.

Laagste prijsgarantie

Vind je het onderdeel ergens anders goedkoper inclusief verzendkosten? Dan krijg je het verschil terug + nog eens 10% korting als bedankje!
Kijk hier hoe het werkt!

Ik begrijp het

Om je zo goed mogelijk van dienst te zijn, maakt Bogijn.nl gebruik van cookies. Meer info