Mengsel - Lambdasonde

Informatie lambdasonde

De lambdasonde behoort tot het brandstofmanagement systeem.

Een lambdasonde is een sensor die zich bevindt in de uitlaat van uw auto. De lambdasonde meet het aandeel zuurstof in het uitlaatgas en geeft deze door aan het motormanagement systeem. De lambdawaarde is een indicator voor de effectiviteit van de verbranding. 

Het sensorelement is een keramische cilinder die van binnen en van buiten met poreuze platina-elektroden is bekleed. Het geheel is beschermd door een metalen gaas. Het werkt door het verschil in zuurstof tussen het uitlaatgas en de buitenlucht te meten en genereert een spanning of verandert zijn weerstand, dit kan per sensor verschillen.

De sensoren zijn alleen effectief bij verhitting vanaf ongeveer 316 °C. Om die temperatuur te kunnen bereiken hebben de meeste lambdasondes een verwarmingselement, dat het keramische punt snel op temperatuur brengt. Dit maakt een snellere regeling mogelijk van de mengselsamenstelling. Oudere sondes zonder verwarmingselementen worden verwarmd door de uitlaatgassen, Hierbij duurt het langer voordat de sonde op de juiste temperatuur is. Zonder die verwarming kan het proces enkele minuten duren.

De sonde heeft meestal vier draden, één signaaldraad, één massadraad en twee voor het verwarmingselement . Oudere, niet-elektrische verwarmde, sensoren hadden maar één of twee draden.

Het signaal van de sonde voor de katalysator varieert van 0,1 tot 0,9 volt bij respectievelijk een arm en een rijk mengsel. Bij stoichiometrische verbranding van benzine is dit 0,45 V, de lambdawaarde is dan 1.

De werking van de lambdasonde is gebaseerd op een natuurkundig verschijnsel dat beschreven wordt met de wet van Nernst.

Afhankelijk van de lambdawaarde wordt de samenstelling van brandstof en lucht aangepast tot de juiste verhouding. De lambdawaarde wordt doorgegeven aan het motormanagement systeem, die dan vervolgens de inspuittijd van de injectoren veranderd. Hierdoor kan er een zo schoon mogelijke verbranding worden gerealiseerd. 

De lambdasonde kapot?

Wanneer de lambdasonde kapot is kunnen er de volgende symptomen optreden:

  • Prestatieverlies
  • Een verhoogde uitstoot
  • Er brandt een waarschuwingslampje in het dashboard
  • Een hoger brandstofverbruik

Een lambdasonde kopen?

Wij van Bogijn hebben een breed assortiment aan lambdasondes van de grootste merken.

Bekijk ons assortiment hieronder en vindt de juiste lambdasonde voor uw auto.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je niks missen van Bogijn Automotive? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! Kosteloos, altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes en als eerste op de hoogte van onze kortingsacties.


Laagste prijsgarantie

Vindt je het onderdeel ergens anders goedkoper inclusief verzendkosten? Dan krijg je het verschil terug + nog eens 10% als bedankje!
Kijk hier hoe het werkt!

Ik begrijp het

Om je zo goed mogelijk van dienst te zijn, maakt Bogijn.nl gebruik van cookies. Meer info

CHAT