Wanneer is het verstandig om zelf je onderdelen te vervangen en wanneer niet?

Je auto goed onderhouden is van groot belang. In eerste instantie zorg je er hiermee voor dat je auto goed blijft presteren en veilig is, maar je zorgt er ook voor dat er geen grotere schade volgt. Wellicht doe je het onderhoud en eventueel vervangen van onderdelen regelmatig zelf, waarvoor je bij Bogijn natuurlijk op de goede plek bent. Dit is een mooie manier om hier wat geld op te besparen, omdat een garage aardig wat kan kosten. Je moet echter wel goed bekijken of je een onderdeel echt zelf kunt vervangen of dat het wellicht toch beter is om dit aan een garage over te laten. In deze blog kijken we wanneer het een goed plan is om zelf iets te doen, en wanneer je het beter aan een professional kunt overlaten.

Waarmee moet je rekening houden?

Waar moet je rekening mee houden als je gaat kijken of je onderhoud zelf doet of het overlaat aan iemand anders? Allereerst natuurlijk naar het geld, want dat is waarschijnlijk de grootste reden om onderhoud zelf uit te voeren. Je hebt dan minder partijen tussen de producten van een onderdeel en jezelf en je bespaart manuren van een garage. Bij Bogijn kun je voordelig onderdelen kopen, waarna je deze zelf kunt monteren. Dit scheelt je al snel vrij veel geld. Hiervoor heb je wel bepaalde kennis en handigheid voor nodig, net als gereedschap en hulpmiddelen. Uiteraard heb je voor de ene operatie meer kennis en materialen nodig dan voor de andere. Wanneer je iets verkeerd vervangt of monteert kan je dit echter wel grotere problemen opleveren, met aan het eind van de rit een veel hogere rekening.

De afweging die je moet maken heeft dan ook met een aantal dingen te maken. Allereerst moet je kijken of je zelf in staat bent om de reparatie goed en veilig uit te voeren. Als dit zo is moet je de afweging maken tussen tijd, geld en kwaliteit. In de meeste gevallen moet je een van de drie factoren opofferen. Laat je het door iemand anders doen zal dit geld zijn, doe je het zelf is het tijd. Zorg er echter altijd voor dat als je het zelf doet je niet kwaliteit opoffert, want dan moet je het overlaten aan iemand anders.

Welke onderdelen kun je vaak zelf doen?

Iedereen beschikt natuurlijk over een ander niveau van kennis en materialen. Daarnaast is elke auto anders. Maar om je op weg te helpen hebben we hier de onderdelen op een rijtje gezet die je vaak vrij eenvoudig zelf kunt vervangen.

 • Verlichting. Hiervoor is weinig kennis vereist en je kunt er vaak makkelijk bij. Een uitzondering zijn xenon koplampen, dit is wat lastiger.
 • Ruitenwissers. Dit komt simpelweg neer op het verwijderen van oude ruitenwissers en nieuwe erop schuiven, wat bijna iedereen gemakkelijk kan uitvoeren.
 • Lak en carrosserie. Kleine deukjes of krasjes kun je vaak met een hulpmiddel vrij makkelijk bijwerken.
 • Olie. Misschien wel het makkelijkste van allemaal; olie bijvullen. Het enige waar je goed naar moet kijken is dat je de juiste olie hebt voor jouw auto. 

Onderdelen die zelf kunnen als je wat meer kennis hebt

Bovenstaande onderdelen kan iedereen in principe zelf. Er zijn ook een aantal onderdelen die zeker zelf te doen zijn, maar waarbij je wel moet beschikken over de juiste materialen en wat kennis. En zoals al gezegd heeft het type auto ook invloed.

 • Remonderdelen en schokdempers: zeker bij oudere modellen is dit vaak vrij goed te doen. Dan moet je dus wel beschikken over basiskennis en over de juiste materialen. Omdat ze voor de veiligheid wel heel belangrijk zijn moet je wel zeker weten dat je het goed doet.
 • Accu. Met wat kennis is de accu zelf te vervangen, tenzij je een start-stop systeem hebt. 
 • Bougies. Bougies zijn makkelijk te bereiken en daarom vaak prima zelf te vervangen. Let wel op, de kans op motorschade is aanwezig. Denk dus goed na of je dit zelf kan.
 • Filters. Hiervoor heb je vooral het juiste gereedschap nodig. Als je hierover beschikt is het meestal niet zo moeilijk. Dit geldt overigens voor de meeste filters

De onderdelen die je beter kunt overlaten aan anderen

Een aantal onderdelen kun je maar beter niet zelf aan beginnen, tenzij je hier ervaring mee hebt en over alles beschikt wat ervoor nodig is. Bij onderstaande onderdelen moet je heel goed kijken of je dit zelf kan én wil, anders kun je het beter aan anderen overlaten.

 • Alle elektronische componenten. Zeker in moderne auto’s zitten heel veel elektronische componenten, die ingewikkeld in elkaar zitten. Zonder heel veel kennis hiervan raden we absoluut af om hieraan te beginnen.
 • Airco. Het nadeel van een defect aan de airconditioning is dat je hierbij alle onderdelen moet controleren op lekken. Dat is lastig, daarom kun je dit beter niet zelf doen over het algemeen.
 • Alles met de motor. Alle reparaties aan de motor en de versnelling kun je maar beter niet zelf doen. Een kleine fout kan zorgen voor mindere prestaties, maar ook voor een motor die vastloopt. Dan ben je veel verder van huis. 

 

Heb je nog vragen over het zelf vervangen van onderdelen, over de verschillende onderdelen/artikelen of wil je gewoon advies? Neem gerust contact met ons op. Dit kan via whatsapp, de chat, de mail of over de telefoon.

30-maart-2020 | Benny's Weetjes | Bogijn Automotive

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je niks missen van Bogijn Automotive? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! Kosteloos, altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes en onze kortingsacties.

Laagste prijsgarantie

Vind je het onderdeel ergens anders goedkoper inclusief verzendkosten? Dan krijg je het verschil terug + nog eens 10% korting als bedankje!
Kijk hier hoe het werkt!

Ik begrijp het

Om je zo goed mogelijk van dienst te zijn, maakt Bogijn.nl gebruik van cookies. Meer info