Zelf je cilinderkoppakking vervangen; zo doe je het

De cilinderkoppakking is een van de vele pakkingen die een auto tegenwoordig heeft. Dit is de afdichting tussen het motorblok en de cilinderkop. Het is dan ook belangrijk dat de koppakking bestand is tegen een hoge druk omdat de belangrijkste taak is om de ruimte tussen de cilinderkop en het motorblok vloeistofdicht te houden. Een defecte cilinderkop is vrij eenvoudig zelf te vervangen, hieronder leggen we uit hoe je dat doet.

De cilinderkoppakking

Waarvoor dient de cilinderkoppakking precies? Daar kijken we eerst naar voordat we ingaan op hoe je deze kunt vervangen. De cilinderkoppakking is een van de belangrijkste pakkingen in een moderne auto en wordt vaak ook gewoon simpel koppakking genoemd. De cilinderkoppakking dient dus als afdichting tussen de cilinderkop en het motorblok. Hier zorgt deze pakking ervoor dat de ruimte vrij blijft van gassen en vloeistoffen. De ruimte aan zowel de bovenkant als de onderkant van de cilinder is hierdoor helemaal dicht. Pakkingen van een goede kwaliteit die passen op jouw auto zijn heel belangrijk. De cilinderkoppakking bestaat uit veerkrachtig materiaal dat hittebestendig is. Buiten het afdichten beschermt de koppakking ook de motor wanneer de druk te hoog oploopt in de verbrandingsruimte.

Een koppakking is aan slijtage onderhevig, wat met name komt door veroudering en gebruik. Het kan natuurlijk ook zijn dat de koppakking ineens kapot gaat, vooral wanneer de druk te hoog is opgelopen. Vrijwel elke auto krijgt vroeg of laat te maken met een versleten koppakking. Daarnaast kun je te maken krijgen met een lekkende koppakking. Hierbij kan de auto koelvloeistof verliezen, olie lekken, kan er oververhitting optreden of heb je minder vermogen. Ook dit is iets wat redelijk vaak voor komt. Onderneem dan ook altijd zo snel mogelijk actie als je een van deze problemen opmerkt. 

Vervang zelf je cilinderkoppakking

Je kunt een cilinderkoppakking prima zelf vervangen. Uiteraard is het belangrijk dat je beschikt over een aantal materialen, en ook enige kennis van auto onderdelen is vereist. Het moeilijke is meestal het bereiken van het onderdeel, waarvoor enkele andere onderdelen tijdelijk verwijderd zullen moeten worden. Heb je alle andere onderdelen aan de kant gekregen, dan moet je de kopbouten losdraaien. Nu kun je de koppakking makkelijk demonteren, en de nieuwe monteren. Dit is overigens geen duur onderdeel, dus een reparatie van de koppakking zal je weinig kosten.

Heb je nog vragen over de grote beurt, over de verschillende onderdelen/artikelen of wil je gewoon advies? Neem gerust contact met ons op. Dit kan via whatsapp, de chat, de mail of over de telefoon.


8-april-2020 | Benny's Weetjes | Bogijn Automotive

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je niks missen van Bogijn Automotive? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! Kosteloos, altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes en onze kortingsacties.

Laagste prijsgarantie

Vind je het onderdeel ergens anders goedkoper inclusief verzendkosten? Dan krijg je het verschil terug + nog eens 10% korting als bedankje!
Kijk hier hoe het werkt!

Ik begrijp het

Om je zo goed mogelijk van dienst te zijn, maakt Bogijn.nl gebruik van cookies. Meer info