Wat houdt een revisie van het motorblok in?

De motor is waarschijnlijk het belangrijkste van elke auto, omdat zonder motor vrijwel niks werkt en je in elk geval niet kunt rijden. Bij een defecte motor, of minder goed werkende motor, heb je dan ook direct een probleem. Meestal ligt dit aan een bepaald onderdeel, of aan een aantal onderdelen. In het beste geval kun je deze repareren of vervangen, waardoor de motor gewoon weer goed werkt. Als je minder geluk hebt kan het zijn dat je de gehele motor moet vervangen. Een andere optie die je dan hebt is een motor revisie. In deze blog kijken we wat een motor revisie precies inhoudt, wanneer je hiervoor kunt kiezen en of je dit ook zelf kunt doen.

Wat houdt een motorrevisie precies in?

We kijken eerst naar wat een revisie van het motorblok nou eigenlijk is. Simpel gezegd is een motorrevisie het opknappen van alle motordelen zodat je de motor een tweede leven inblaast. Hierbij haal je het hele motorblok uit elkaar, om vervolgens elk onderdeel grondig na te kijken en te reinigen. Dingen die hierbij gedaan kunnen worden zijn bijvoorbeeld polijsten, slijpen en borstelen. Het kan natuurlijk zijn dat een of meerdere onderdelen echt niet meer mee kunnen, die worden dan vervangen. Hierna zet men de motor weer in elkaar en kan de motor als het goed is weer een tijdje zonder problemen mee. Zoals je zult begrijpen is dit wat goedkoper dan een geheel nieuwe motor, wat sowieso heel duur is. Daarnaast is dit vaak een meer langdurige oplossing dan een tweedehands motor, en het is duurzaam omdat je bepaalde onderdelen blijft gebruiken. Het kan daarom een hele geschikte oplossing zijn voor een motor die niet meer helemaal naar behoren werkt, als dit voor jou mogelijk is natuurlijk.

Ook de pakkingen komen aan de beurt het reviseren van een motor

Bij een motorrevisie moeten ook alle pakkingen worden nagekeken en zonodig worden vervangen. Uiteraard zitten er in elk motorblok vele pakkingen, wat eigenlijk afdichtingen zijn die ervoor zorgen dat een ruimte wordt opgevuld. Hierdoor kunnen vloeistoffen of gassen niet naar binnen of buiten. Omdat er in een auto veel metalen onderdelen zitten die op elkaar zijn gemonteerd is het moeilijk om dit allemaal dicht te maken, waarom er dus een pakking wordt gebruikt als oplossing. 

Wanneer is een motorrevisie een goede optie?

We weten nu wat een motorrevisie is en dat het in bepaalde gevallen een goede optie kan zijn, maar wanneer is het aan te raden? Hoe dan ook is het heel belangrijk om snel te handelen als je motor niet meer naar behoren werkt. Doe je dit niet, loop je waarschijnlijk alleen maar meer schade op. Wellicht kom je er vanaf met het vervangen van een bepaald onderdeel. Als het hiermee niet is op te lossen zal de hele motor moeten worden aangepakt. Het is heel duur om een compleet nieuwe motor te kopen, de kans is zelfs groot dat dit meer is dan de waarde van de auto. Dat ga je dus niet doen. Een motorrevisie is goedkoper en kan daarom een goede optie zijn. 

Kun je zelf je motor reviseren?

Bij Bogijn bieden we natuurlijk allerlei auto onderdelen aan om deze vervolgens zelf te monteren. Dit is een hele voordelige manier van handelen. Kan dit dan ook bij een motor revisie? In principe wel. Je kunt de onderdelen uiteraard bij ons vinden en hier vervolgens mee aan de slag gaan. Echter is het wel zo dat het reviseren van de motor een klus is voor specialisten, alleen het in en uit elkaar halen is al heel ingewikkeld. Als je het toch zelf gaat doen, moet je in elk geval zorgen voor goede materialen. En het is heel belangrijk om goed te weten wat je doet, omdat je anders nog veel meer schade kan veroorzaken. Je kunt ook bij onze andere blogs kijken hoe je bepaalde onderdelen moet vervangen, waarmee je dat specifieke onderdeel in elk geval onder handen kunt nemen.

De kosten van een motor revisie

Een geheel nieuwe motor is dus erg duur, het reviseren van een motor is zoals gezegd een goedkopere optie. Maar wat kosten een motorrevisie dan ongeveer? Dit is van veel factoren afhankelijk en dus lastig te zeggen. Het is belangrijk om eerst goed in kaart te brengen wat het probleem precies is, dan kun je ook beter inschatten wat je moet doen en hoeveel het gaat kosten. Laat je het door iemand doen, dan bestaan de kosten uit werkuren en kosten voor de onderdelen. Als je het zelf doet bespaar je de kosten van de werkuren, wat flink kan oplopen. De ANWB geeft als indicatie van de kosten overigens 4.500 euro op. Het is dus absoluut geen goedkope onderneming. 

Heb je verdere vragen over de onderdelen van bovengenoemde auto's, over de verschillende onderdelen/artikelen of wil je gewoon advies? Neem gerust contact met ons op. Dit kan via whatsapp, de chat, de mail of over de telefoon.


20-april-2020 | Benny's Weetjes | Bogijn Automotive

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je niks missen van Bogijn Automotive? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! Kosteloos, altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes en onze kortingsacties.

Laagste prijsgarantie

Vind je het onderdeel ergens anders goedkoper inclusief verzendkosten? Dan krijg je het verschil terug + nog eens 10% korting als bedankje!
Kijk hier hoe het werkt!

Ik begrijp het

Om je zo goed mogelijk van dienst te zijn, maakt Bogijn.nl gebruik van cookies. Meer info