Startkabels en een jumpstarter gebruiken om je accu op te laden

Oeps! Je hebt de lichten van je auto aan laten staan. Het gevolg is dat de accu leeg is. Je wilt de weg op met de auto, maar dat is nu niet mogelijk. Om je accu weer op te laden en je weg te kunnen vervolgen, is het van belang dat je weet hoe je de accu het snelst weer op kan laden. In deze blog vertellen we je precies hoe je de accu van je auto kunt opladen met een startkabel of jumpstarter

Verschil tussen startkabels en een jumpstarter

Eigenlijk is er één groot verschil tussen startkabels en een jumpstarter. Het verschil zit hem in de hulp die je nodig hebt om de auto weer te kunnen starten. Bij startkabels heb je een andere auto nodig om de auto weer op gang te krijgen, bij het gebruik van een jumpstarter heb je geen assistentie van andere automobilisten nodig. 

Daarnaast is er nog een verschil in de prijsklasse tussen beide. Een jumpstarter valt in een hogere prijsklasse dan startkabels. 

Startkabels bestaan uit één rode kabel en één zwarte kabel. Aan beide uiteinden zitten klemmen. Bij een jumpstarter heb je enkel één rode kabel met één klem en één zwarte kabel met één zwarte klem.

Als je over een benzine auto beschikt, zijn startkabels van 16 millimeter perfect om te gebruiken. Bij een dieselauto zijn startkabels van 25 millimeter ideaal. 

Tips van Bogijn

Bij sommige type auto’s is de accu niet direct bereikbaar voor starthulp. Wij van Bogijn raden dan ook aan om het instructieboekje van de fabrikant te gebruiken. Het kan voorkomen dat een starthulppunt in de motorruimte aanwezig is waarop je de starthulp moet geven. 

Twijfel je of je de startkabels of jumpstarter zelfstandig kan aansluiten, dan is het verstandig om de hulp in te schakelen van de wegenwacht. 

Controleer regelmatig of de accu nog naar behoren werkt. Als dit niet het geval is, dient deze te worden vervangen. Dit kun je zelf doen, of laten uitvoeren door een garagehouder. 

Startkabels; de werking ervan

Wanneer de accu van je auto leeg is, moet deze weer worden opgeladen. Dit kan via startkabels. Echter, is de werking van startkabels is niet altijd even duidelijk. Door hieronder uitleg te geven over de werking ervan, hopen wij dat je zelfstandig de auto weer kan laten starten. 

 • Open de motorkap van zowel jouw auto als die van de assisterende auto. 
 • Sluit vervolgens één klem van de rode kabel aan op de pluspool van jouw auto. Daarna sluit je de andere rode kabel aan op de pluspool van de assisterende auto.
 • De zwarte kabel sluit je nu aan op de minpool van je eigen auto. Tip: sluit deze aan op blank metaal ergens op het motorblok van de auto. Daarna sluit je de andere zwarte kabel aan op de minpool van de assisterende auto. 
 • De assisterende auto dient nu de motor te starten. De accu van je auto kan zich op deze manier opladen. 
 • Probeer nu je eigen auto te starten en indien deze aanslaat, moet je de motor tien minuten laten draaien. 
 • Als dit allemaal goed verloopt, kun je de kabels naderhand ontkoppelen. Let op: dit moet in de omgekeerde volgorde gebeuren, dus op tegenovergestelde manier van hoe je de kabels hebt vastgezet. 
 • Maak afsluitend een rit met de auto van circa 30 minuten. Het is belangrijk dat je zoveel mogelijk kunt doorrijden, omdat de accu zich dan volledig kan opladen. 

Je accu is nu volledig opgeladen en je auto is in staat om verder te rijden. Heb je nog vragen over de werking van startkabels, dan kun je contact met ons opnemen. 

Jumpstarter; de werking ervan

Een jumpstarter beschikt over een krachtige accu die een hoge startstroom afgeeft. Het is hierdoor mogelijk om de auto zonder enige hulp van een ander voertuig te laten starten. Hieronder leggen we stapsgewijs uit hoe je het beste een jumpstarter kunt gebruiken.

 1. Zorg ervoor dat je over een juist werkende jumpstarter beschikt.
 2. Open nu de motorkap.
 3. Het is nu tijd om de kabels van de jumpstarter aan te sluiten. De rode kabel dien je aan te sluiten op de (+) pool van de accu. Daarna sluit je de zwarte kabel aan op de (-) pool van de accu.
 4. Schakel nu de jumpstarter in en de accu van je auto wordt weer opgeladen. Uiteindelijk kun je de auto weer starten. 
 5. Laat de motor nadat deze weer aanslaat even stationair draaien. Zo weet je zeker dat de accu voldoende is opgeladen. Laat de motor enkele minuten draaien. 

Alle stappen uitgevoerd? Dan heb je succesvol de auto weer laten starten met behulp van een jumpstarter.

De voordelen van bestellen bij Bogijn Automotive

Hieronder vindt je opgesomd de voordelen van bestellen bij Bogijn:

 • Simpel
 • Voordelig
 • 2 jaar garantie
 • Laagste prijsgarantie
 • Geen verzendkosten (boven de € 79)
 • Shop veilig met SafeBuy en Thuiswinkel

Mocht je nog vragen hebben over de startkabels of jumpstarter, dan kun je altijd contact met ons opnemen. Dit kan via onze live chat, Whatsapp en telefonisch.

 

14-februari-2020 | Benny's Weetjes | Bogijn Automotive

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je niks missen van Bogijn Automotive? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! Kosteloos, altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes en onze kortingsacties.

Laagste prijsgarantie

Vind je het onderdeel ergens anders goedkoper inclusief verzendkosten? Dan krijg je het verschil terug + nog eens 10% korting als bedankje!
Kijk hier hoe het werkt!

Ik begrijp het

Om je zo goed mogelijk van dienst te zijn, maakt Bogijn.nl gebruik van cookies. Meer info