Zelf jouw stabilisatorstang vervangen, zo doe je het!

De stabilisatorstang is een van de belangrijkste onderdelen van de ophanging. Een stabilisatorstang zorgt ervoor dat het overhellen in bochten wordt beperkt. Hierbij wordt de veer werking behouden. De stang is over het algemeen van hetzelfde materiaal als de veren, en is een massieve staaf. De massa van de auto komt op de buitenste wielen te liggen in een bocht, waardoor de auto zou hellen in de richting van het buitenste voorwiel. Daarom is een stabilisatorstang dus van onschatbare waarde in elke auto. In deze blog leggen wij van Bogijn uit hoe je deze zelf kunt vervangen!

De functie en werking van een stabilisatorstang

Zoals al gezegd is een stabilisatorstang een van de belangrijkste onderdelen van de ophanging. De massieve staaf verbindt het onderste uiteinde van de ophanging op één as. Op deze manier voorkomt de stabilisatorstang dat de ene veer inveert en de andere niet. Het verschil tussen de twee kanten van de auto wordt hierdoor beperkt en de auto zal minder overhellen naar de buitenkant in de bochten. Een stabilisator verbindt de draagarmen met elkaar en brengt de beweging van de ene draagarm over op de andere. Zo blijven ze altijd in balans en dus stabiel. 

Een stabilisator is van groot belang voor de veiligheid tijdens het rijden omdat hij (mede) verantwoordelijk is voor de grip op de weg. Door de werking van een stabilisatorstang leveren alle wielen grip en niet slechts een of twee. Van belang hierbij is wel dat je ook goede banden hebt. Mocht je overwegen om je auto te tunen, let dan goed op de stabilisatorstang. Deze wordt nog weleens over het hoofd gezien. De stijfheid wordt bij het tunen vaak groter en daar is de stabilisatorstang niet voor gemaakt. De rijeigenschappen worden hierdoor aanzienlijk minder. Zorg er in dat geval voor dat je stabilisatorstang neemt die groter in diameter is en sterker. 

Een kapotte stabilisatorstang

Een stabilisatorstang is dus aan slijtage onderhevig en kan kapot gaan. Hoe herken je dat dan? Dat is eigenlijk vrij makkelijk, zeker als je weet waar je op moet letten. De volgende symptomen wijzen op een defecte stabilisatorstang:

  • Je auto wijkt tijdens het rijden een beetje af.
  • Op hobbelige wegen kun je getik of gebonk horen.
  • Daarnaast komt een kapotte stabilisatorstang aan het licht tijdens een keuring.

Overigens is het zo dat een stabilisatorstang zelf vrijwel nooit kapot gaat, meestal zijn het de beugels of de rubbers. Deze leiden door de slechte staat van wegen en/of een aggresieve rijstijl het meest. Een rubberen onderdeel bijvoorbeeld kan scheuren wanneer je met je auto in een gat rijdt. Omdat de bermkant meestal de slechtste kant is, zal dit het vaakst gebeuren aan de rechterkant van je auto.

Wanneer je merkt dat je stabilisatorstang kapot is, of dit hebt laten nakijken, moet je zo snel mogelijk actie ondernemen. Met een kapotte stabilisatorstang is je auto niet stabiel in bochten en kan deze zich onvoorspelbaar gedragen. Het kan namelijk zijn dat de stabilisatorstang de ene keer wel werkt en een andere keer weer niet. Je weet dus niet waar je aan toe bent tijdens het rijden. Laat daarom zo snel mogelijk een nieuwe stabilisatorstang monteren!

Stappenplan om zelf je stabilisatorstang te vervangen

In de meeste gevallen zal het defect dus liggen bij de rubbers tussen de carrosserie en de stabilisatorstang. Onderstaand stappenplan is natuurlijk een basisplan, het kan bij elke auto net anders zijn.

  1. Zet de auto op een brug of krik hem op.
  2. Haal de wielen eraf.
  3. Haal de stabilisatorstang van de auto, dit is niet moeilijk en je kan er vrij makkelijk bij.
  4. Verwijder het oude rubber en monteer het nieuwe rubber.
  5. Nu moet je de stabilisatorstang weer terug zetten, wat hetzelfde werkt als het eraf halen maar dan natuurlijk andersom.
  6. Zet de wielen er weer op. Je bent weer klaar om veilig de weg op te gaan!

Heb je nog vragen over de grote beurt, over de verschillende onderdelen/artikelen of wil je gewoon advies? Neem gerust contact met ons op. Dit kan via whatsapp, de chat, de mail of over de telefoon.

2-april-2020 | Benny's Weetjes | Bogijn Automotive

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je niks missen van Bogijn Automotive? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! Kosteloos, altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes en onze kortingsacties.

Laagste prijsgarantie

Vind je het onderdeel ergens anders goedkoper inclusief verzendkosten? Dan krijg je het verschil terug + nog eens 10% korting als bedankje!
Kijk hier hoe het werkt!

Ik begrijp het

Om je zo goed mogelijk van dienst te zijn, maakt Bogijn.nl gebruik van cookies. Meer info