Sneeuwkettingen; hoe zit het precies?

Sneeuwkettingen zijn in Nederland misschien niet meteen het eerste waar je aan denkt, omdat sneeuw relatief weinig voorkomt. Zeker in vergelijking met bepaalde andere Europese landen. Lang niet alle Nederlanders hebben daarom sneeuwkettingen en voor sommigen is het wellicht ook helemaal niet nodig. Ga je echter met de auto naar gebieden waar sneeuw veel vaker voorkomt, zoals in veel wintersportgebieden, dan is het wel verstandig om aan een sneeuwketting te denken. Hieronder vertellen wij de belangrijkste dingen die jij moet weten over sneeuwkettingen.

Wat doen sneeuwkettingen precies?

Sneeuwkettingen zijn hulpmiddelen om besneeuwde wegen op te rijden, zeker in bergachtige gebieden. Sneeuwkettingen zijn enkel bedoeld voor korte stukjes en bovendien mag er maar een beperkte snelheid mee gehaald worden. Op de verpakking van sneeuwkettingen staat de maximum snelheid vaak aangegeven, hou je hier ook zeker aan! Wanneer je op wintersport gaat moet je winterbanden onder je auto hebben en sneeuwkettingen binnen handbereik, zodat je altijd goed voorbereid bent. Uiteraard kun je deze bij Bogijn kopen. Het kan namelijk zijn dat alleen winterbanden in gebieden met veel sneeuw niet genoeg zijn. Dan kunnen sneeuwkettingen uitweg bieden, ga dus voorbereid op weg en zorg dat je deze op elk gewenst moment kan omleggen.

Verplicht of niet?

Vaak worden sneeuwkettingen geadviseerd wanneer je de bergen in gaat, maar over het algemeen is het niet zo dat ze altijd verplicht zijn. Bij bepaalde omstandigheden kunnen ze wel verplicht zijn, wat dan staat aangegeven op borden naast de weg. Dit is dan een rond blauw bord met daarop een afbeelding van een band met sneeuwkettingen. Als je naar gebieden gaat waar dit voorkomt is het dus verstandig om sneeuwkettingen mee te nemen. Als je de borden negeert en geen sneeuwkettingen omlegt is dit strafbaar. Je kunt hierdoor boetes oplopen, maar ook vervolging en aansprakelijkheid bij ongevallen. Voor de belangrijkste wintersportgebieden voor Nederlands staat hieronder de regelgeving.

Sneeuwkettingen worden vaak geadviseerd wanneer je de bergen in gaat. Ze zijn vaak verplicht bij bepaalde omstandigheden, dit staat dan aangegeven op borden naast de weg.  Op deze ronde blauwe borden staat dan een band met sneeuwkettingen afgebeeld. Het is dus slim om sneeuwkettingen bij te hebben als je hierheen gaat. Als je je niet houdt aan de borden en geen kettingen omlegt, kan dit zorgen voor boetes, vervolging en aansprakelijkheid bij ongevallen. Hieronder staat een overzicht van Europese landen, met daarbij de regelgeving over sneeuwkettingen.

Zwitserland: Als sneeuwkettingen verplicht zijn wordt dit aangegeven met verkeersborden. In tunnels zijn sneeuwkettingen verboden en ook mag je niet harder dan 50 km per uur rijden met kettingen om.

Oostenrijk: Ook hier staat het aangegeven wanneer je sneeuwkettingen moet gebruiken, en als dit niet staat aangegeven is het zelfs verboden. Daarnaast mogen ze het wegdek niet beschadigen. Kunststof kettingen zijn niet toegestaan en er wordt een maximumsnelheid van 40 km per uur aangeraden. 

Tsjechië: In de wintermaanden ben je hier verplicht om sneeuwkettingen in de auto te hebben liggen. 

Italië: Hier kunnen sneeuwkettingen op bepaalde wegen verplicht zijn, op de meeste bergwegen is dit het geval. Het gaat dan overigens om een winteruitrusting, met winterbanden en/of sneeuwkettingen. Dit wordt dan ook met borden aangegeven. Is de Aostavallei zijn sneeuwkettingen binnen handbereik in de wintermaanden verplicht. Dit geldt niet voor de rest van Italië.

Duitsland: Ook bij onze oosterburen kan het gebruik van sneeuwkettingen verplicht zijn, wat dan wordt aangegeven met borden.

Frankrijk: Het gebruik van sneeuwkettingen is vaak verplicht bij sneeuwval, wat dan wordt aangegeven. Op alle andere wegen is het verboden. 

De juiste sneeuwkettingen

Als je besloten hebt om sneeuwkettingen te nemen is het natuurlijk ook nog belangrijk om te weten welke je dan moet hebben. Je hebt meerdere soorten sneeuwkettingen, en dus is het niet altijd vanzelfsprekend welke voor jou het beste zijn. Sneeuwkettingen worden geproduceerd op basis van bandenmaten, maar kunnen vaak worden toegepast bij verschillende bandenmaten. De maat van een band wordt bepaald door drie onderdelen, de inchmaat, de breedte van de band en als laatste de hoogte van de wang. Bij onze sneeuwkettingen staan altijd bandenmaten genoemd zodat jij makkelijk kan checken of de sneeuwkettingen op jouw banden passen. 

Waarom zou ik sneeuwkettingen gebruiken?

Waarom zou je eigenlijk sneeuwkettingen nemen? Hierop is een heel simpel antwoord te geven. Bij koud weer en sneeuw worden de wegen natuurlijk glad. Hoewel dit in Nederland niet vaak gebeurt is dit in andere landen dus wel regelmatig het geval. Zonder sneeuwkettingen wordt het dan erg lastig om te kunnen blijven rijden, omdat je dan geen of niet genoeg grip hebt. Ook winterbanden kunnen je dan niet meer helpen. Dit geldt vooral in bergachtig gebied, daar is het zonder kettingen al helemaal geen beginnen aan. Wanneer er borden staan die aangeven dat je sneeuwkettingen om moet leggen is het dan ook verstandig om hiernaar te luisteren. 

Hoe leg je sneeuwkettingen om?

Veel mensen denken dat sneeuwkettingen lastig zijn om te leggen, wat eigenlijk helemaal niet zo is. Op de verpakking zit vaak een hele duidelijke instructie, en anders kun je online en op YouTube heel veel vinden over hoe dit werkt. Ook hier staat zo’n handige video, waarin wordt uitgelegd hoe je kettingen erop legt. Mocht je toch nog vragen hebben dan helpen wij van Bogijn je natuurlijk ook graag!

 

27-december-2019 | Benny's Weetjes | Bogijn Automotive

 

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je niks missen van Bogijn Car Parts? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! Kosteloos, altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes en onze kortingsacties.

Laagste prijsgarantie

Vind je het onderdeel ergens anders goedkoper inclusief verzendkosten? Dan krijg je het verschil terug + nog eens 10% korting als bedankje!
Kijk hier hoe het werkt!

Ik begrijp het

Om u zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, maakt Bogijn.nl gebruik van cookies om de website te laten functioneren, betere inzichten te krijgen voor een nog beter gebruiksgemak, en voor de personalisatie van onze website en advertenties. Meer info