Zelf de schokdempers van jouw auto vervangen

Schokdempers of schokbrekers kopen doe je bij Bogijn Automotive. Mensen besteden de vervanging ervan vaak uit aan een ervaren monteur in de buurt, neem ook eens een kijkje bij onze montagepartners. Dat is gemakkelijk maar niet per se nodig. U kunt het ook zelf proberen, echter is wel enige sleutelervaring benodigd. Het is een specialistische klus en een goede vervanging is essentieel aangezien het hier om veiligheid gaat van de auto. In dit artikel helpen wij je zo goed mogelijk bij de vervanging van jouw schokdempers en leggen wij alles stap voor stap uit. 

Wat doet een schokdemper precies?

First things first, hoe werkt zo'n schokdemper nu? Een schokdemper vangt, zoals de naam al suggereert, de schokken op die een auto te verduren krijgt tijdens een rit. Hij zorgt ervoor dat de rit zo soepel mogelijk verloopt. Het is dus een onmisbaar onderdeel in de auto. Het veersysteem van een auto zorgt in zijn geheel voor soepele bochten, remmen etc. De chassisveer en de schokdemper zijn in dit systeem de belangrijkste onderdelen. Al deze onderdelen spelen op elkaar in en kunnen niet zonder elkaar functioneren. Schokdempers zorgen er bovendien voor dat de wielen contact blijven houden met de weg Merkt u dus dat de schokdemper aan vervanging toe is, wacht dan geen moment, kom in actie en vervang ze.

Bij Bogijn Automotive hebben wij een enorm aanbod aan schokdempers. Wij hebben producten van de meest hoogwaardige kwaliteit van allerlei soorten merken. Schokdempers van Monroe, TRW, Delphi, Sachs, NK en meer zijn topkwaliteit producten. 

 

Hoe vangt een schokdemper alle schokken op?

Een schokbreker bestaat uit een cilinder met daarin een zuiger. De cilinder is direct verbonden met de auto en de zuiger met de wielophanging. Zitten er hobbels in de weg beweegt de zuiger in de cilinder, het onderdeel is dan constant in beweging. De cilinder is gevuld met een vloeistof of gas welke langs klepjes in de cilinder wordt verplaatst. Deze klepjes zorgen voor de remming van de schokkende bewegingen. De vloeistof zorgt er dus uiteindelijk voor dat de beweging van de zuiger wat gedempt wordt zodat een soepele en comfortabele rit geboden kan worden.

 

Symptomen van versleten schokdempers

De schokdemper slijt omdat deze tijdens het rijden constant in beweging is. De kleppen, cilinder en keerring zullen als eerst slijten waardoor er meer vloeistof verlies plaatsvindt in het onderdeel. Zodra de schokdemper veel vloeistof verliest, wordt de beweging minder gedempt. Bij veelvuldig gebruik van de auto is wat lastig om een dergelijke verslijting op te merken, daar deze slijtage er langzaam insluipt.

Het is soms lastig, maar toch zijn er genoeg symptomen om te herkennen dat je schokbrekers aan vervanging toe zijn. Herkent u deze symptomen, dan hoeft de gehele schokdemper nog niet helemaal versleten te zijn. Twijfelt u? Ga dan even langs bij de garage. De volgende symptomen treden op bij een versleten schokdemper:

 • Het rijgedrag van de auto veranderd en is moeilijker te controleren

 • De auto duikt naar voren als je remt

 • Slijtage van banden vindt op onregelmatige wijze plaats

 • Er is minder controle en een zweverig gevoel tijdens het besturen

 • De auto beweegt mee met wind van de zijkant

 • Het maken van bochten gaat niet zoals voorheen en helt wat over

Het gaat bij schokdempers uiteindelijk echt om de veiligheid van jezelf en andere inzittenden. Controleer en vervang dus tijdig!

 

Het monteren van de schokdemper

Het vervangen van schokdempers is per auto verschillend. We geven u hier een algemene beschrijving van de vervanging van een schokdemper. Enige kennis en het juiste gereedschap is nodig bij deze ingreep. Heb je de juiste schokdemper voor jouw auto? Dan kun je aan de slag.

 1. Auto opkrikken: De ingreep vindt onder de auto plaats. Krik de auto op en je kunt overal goed bij. Het opkrikken zorgt er ook voor dat de veringen en schokdempers geen gewicht hoeven op te vangen, dit zou anders de reparatie onmogelijk maken.

 2. Wielen verwijderen: Om bij de schokdempers te komen moeten de wielen verwijderd worden. Verwijder deze op dezelfde manier als je zou doen bij bijvoorbeeld een lekke band.

 3. Schokdemper losmaken van het wiel: De schokdemper vangt de schokken van je wielen op, deze zit daar dus aan vast aan het fusee.

 4. Overige onderdelen losmaken: vaak komt het voor dat dicht op de schokdemper andere onderdelen bevestigd zitten. Om niks te beschadigen en zo makkelijk mogelijk aan het werk te kunnen, is het handig deze los te maken en aan de kant te duwen of in zijn geheel te verwijderen. Dit zijn onderdelen zoals de ABS sensor, remklauw en stabilisatorstang.

 5. Veerpootlager demonteren: het laatste onderdeel wat de schokdemper nog aan de carrosserie verbindt, is de veerpootlager. Deze dient los gemaakt te worden voordat u aan de slag kunt, of demonteer de bovenzijde van de schokdemper direct.

 6. Schokdemper verwisselen: Indien de veer bij uw model tussen de schokdemper zit zorg er dan voor dat de veer gespannen is tijdens de verwisseling. Maak de veerschotels los en haal de demper eruit. De juiste installatie richting is aangegeven met een pijltje. Let op! Bij deze handeling geen slagmoersleutel gebruiken.

 7. Installeer de nieuwe schokdemper: Om de gehele operatie af te ronden, monteert u de nieuwe schokdemper zoals je deze gedemonteerd hebt. 

 8. Monteer alle omringende onderdelen weer terug: Zit de schokdemper vast? Monteer dan ook het wiel weer terug. En je kunt de auto weer laten zakken.

Een flinke klus, maar in acht stappen ben je klaar. Nog vragen over de operatie of mocht u toch de montage uit handen willen geven? Neem gerust contact met ons of onze montagepartners op!

Schokdempers of schokbrekers kopen doe je bij Bogijn Automotive. Voor vrijwel elke auto hebben wij passende schokdempers. Van onze eigen Bogijn’s Choice tot andere merken als Febi Bilstein en Monroe leveren wij producten van topkwaliteit.

 

 

1-november-2019 | Benny's Weetjes | Bogijn Automotive

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je niks missen van Bogijn Automotive? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! Kosteloos, altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes en onze kortingsacties.

Laagste prijsgarantie

Vind je het onderdeel ergens anders goedkoper inclusief verzendkosten? Dan krijg je het verschil terug + nog eens 10% korting als bedankje!
Kijk hier hoe het werkt!

Ik begrijp het

Om je zo goed mogelijk van dienst te zijn, maakt Bogijn.nl gebruik van cookies. Meer info