Zelf de remschijven vervangen; wat kost dit?

Remschijven en remblokken behoren tot de belangrijkste onderdelen van het remsysteem. Deze onderdelen zorgen ervoor dat je als automobilist veilig tot stilstand kunt komen. Dus ook wanneer je een noodstop moet maken. Als je begint te merken dat de remmen niet meer functioneren zoals ze dat horen te doen, raden wij van Bogijn aan om de onderdelen van het remsysteem te controleren op slijtage. Mocht blijken dat de remschijven aan vervanging toe zijn, dan moeten deze direct worden vervangen. 

Wanneer de remschijven vervangen

Als je het rempedaal indrukt worden de remblokken op de remschijven gedrukt. Er ontstaat nu een wrijving die ervoor zorgt dat de auto afremt. Na enige periode zijn de remschijven en remblokken dusdanig onderhevig aan slijtage dat het tijd wordt om deze te vervangen. 

Remschijven moeten worden vervangen als de minimale dikte van de schijven is bereikt. Indien de remschijven haarscheuren vertonen of kromgetrokken zijn, is het tijd om nieuwe remschijven te plaatsen. 

Maar hoe weet ik wanneer de minimale dikte van de remschijven is bereikt? Dit verschilt per auto, maar het is redelijk duidelijk op te merken tijdens het autorijden. Je zult minder goed kunnen remmen en je auto kan beginnen te trillen. Waarborg je veiligheid en wacht niet te lang met het vervangen van de remschijven.

Levensduur remschijven verlengen
Je kunt een aantal dingen doen om de levensduur van de remschijven te verlengen. Hieronder staan enkele tips:

 • Probeer te voorkomen dat je plotseling hard moet remmen.
 • Rem niet op het laatste moment. Laat de auto rustig uitrollen om de remmen minder te belasten.
 • Verwijder onnodig gewicht uit de auto. Indien jouw auto zwaarder is, belast je de remmen meer.
 • Controleer regelmatig het remsysteem. Check de onderdelen van het remsysteem en voorkom vroegtijdige slijtage aan de remmen.

Vervangen van de remschijven

Je kunt prima zelfstandig de remschijven van jouw auto vervangen. Desondanks kan de vervanging behoorlijk wat tijd kosten als je remsysteem niet in goede staat is. Het kost gemiddeld 2 uur om de remschijven te vervangen.

Wij van Bogijn hebben een stappenplan voor je gemaakt voor het vervangen van remschijven. Alle stappen zijn opgesteld voor het vervangen van één remschijf. 

 1. Voor het vervangen van een remschijf heb je een autokrik nodig. Om het wiel goed eraf te kunnen halen is een autokrik noodzakelijk. Wij raden je aan om de wielbouten al een beetje los te draaien voordat je de auto op de krik plaatst. De bouten kunnen namelijk nogal stevig vastzitten. Als je veel kracht moet zetten en de auto al op de krik staat, bestaat de kans dat je andere onderdelen beschadigd.
   
 2. Draai nu alle wielmoeren eraf en haal het wiel eraf. Dit doe je om goed bij de remschijf te kunnen komen. Bewaar alle wielmoeren waar het wiel mee vastzit, omdat je deze kunt gebruiken bij het terug monteren van het wiel.
   
 3. Deze stap hoeft niet voor jou van toepassing te zijn, omdat niet iedere auto remklauwen heeft. Alleen als jouw auto remklauwen heeft, moet je deze stap volgen. Als het remsysteem bij elkaar wordt gehouden door remklauwen, moet je deze verwijderen. Je kunt anders niet de remschijf vervangen. De remklauw zit meestal vast met enkele bouten. Verwijder deze en zorg dat je goed bij de remmen kunt. 
   
 4. Je kunt nu de remschijf vervangen. De remschijf zitten vast met schroeven. Door deze schroeven los te draaien, kun je de remschijf verwijderen. Mocht je de remschijf niet loskrijgen, dan kun je een hamer gebruiken om deze alsnog eruit te kunnen halen. Enkele lichte tikken met de hamer kan al voldoende zijn. 
   
 5. Als je bij deze stap bent aangekomen, is het tijd om de nieuwe remschijf te plaatsen. Monteer de nieuwe remschijf en schroef deze vervolgens weer vast. Monteer vervolgens de remklauwen weer terug. Je kunt dit doen met de oude bouten, maar controleer deze van tevoren op schade. 
   
 6. Het wiel kan nu weer worden teruggeplaatst. Draai het wiel weer goed aan met de bouten met een daarvoor geschikte sleutel. Laat vervolgens de auto weer zakken en je bent klaar met het vervangen van de remschijf.

Test de remmen even door een stukje te gaan tijden. Mocht je geen gekke geluiden opmerken en remt de auto weer als vanouds, dan is de vervanging geslaagd!

Wat kost het vervangen van de remschijven?

Het vervangen van de remschijven kost in de meeste gevallen niet veel geld. Vervang je de remschijven zelf? Dan ben je gemiddeld € 20 tot € 50 kwijt. Het prijsverschil ontstaat door de verschillende type auto’s die in omloop zijn.

Bij een garagehouder betaal je meer voor het vervangen van de remschijven. Dit komt door het aantal arbeidsuren die in rekening worden gebracht. 

In ons assortiment vind je een groot aantal auto onderdelen, waaronder remschijven. Door middel van onze kentekencheck kun je makkelijk en snel zien welke remschijven geschikt zijn voor jouw auto. Je kunt er ook voor kiezen om het merk, model en voertuig type van jouw auto in te vullen. Ook dan worden alle remschijven die geschikt zijn voor jouw auto gefilterd. Kijk hier simpel en snel naar de beschikbare onderdelen.

Lukt het niet om de remschijven zelf te vervangen of heb je een andere vraag, dan kun je altijd contact met ons opnemen. 

 

23-december-2019 | Benny's Weetjes | Bogijn Automotive

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je niks missen van Bogijn Automotive? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! Kosteloos, altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes en onze kortingsacties.

Laagste prijsgarantie

Vind je het onderdeel ergens anders goedkoper inclusief verzendkosten? Dan krijg je het verschil terug + nog eens 10% korting als bedankje!
Kijk hier hoe het werkt!

Ik begrijp het

Om je zo goed mogelijk van dienst te zijn, maakt Bogijn.nl gebruik van cookies. Meer info