Motorolie en het gebruik ervan

Wat is motorolie en waarom wordt het gebruikt in auto’s

Door Motorolie wordt een verbrandingsmotor draaiende gehouden. Verbrandingsmotoren vind je terug in auto’s die op benzine, diesel of LPG rijden. Motorolie heeft niet alleen een beschermende functie, maar zorgt ook voor het goed functioneren van de verbrandingsmotor. Daarnaast heeft motorolie een smerende werking, waardoor je als verfijnd autorijder minder brandstof verbruikt. Hieronder staan nog enkele hoofdzaken waarom een motorolie nodig heeft.

 • De afvoer van slijtage en gruis

 • Afdichting tussen de cilinderwand en de zuiger door de oliefilm

 • Bescherming tegen oxidatie

 • Het koelen van de motor

 

Welke motorolie is voor mij geschikt?

Het is natuurlijk belangrijk om te weten welke motorolie jouw auto het best draaiende houdt. In het verleden was de keus een stuk simpeler: 10W-40 of 20W-50 olie. Tegenwoordig is de keus van de geschikte motorolie een stukje ingewikkelder. Onder andere de viscositeit en specificaties vormen vaak een struikelblok bij de keuze van een motorolie. Viscositeit staat ook wel bekend als de stroperigheid van de olie. Als de olie dikker is, geeft dit een sterke smeerfilm. Daar in tegen zorgt een dunne olie voor een snellere vuil en hitte afvoer van een warme motor. De dikte van een motorolie valt af te lezen aan het SAE-nummer. Een 10W-40 is bij een warme motor dunner dan een 10W-50 olie. De letter W achter de cijfers geeft de vloeibaarheid bij lage temperaturen aan waarna de vloeibaarheid weergegeven staat bij hogere temperaturen.

Zoals al eerder is vermeld, heeft motorolie invloed op het brandstofverbruik van je auto. Ook motorfabrikanten spelen hier steeds meer op in. De fabrikanten produceren steeds meer motorolie die het brandstofverbruik terugdringt. Hedendaags is een 5W-30 motorolie standaard, maar een opkomende trend is de verschuiving naar dunnere oliën, bijvoorbeeld 0W-20. Het nadeel van deze motorolie is dat niet elke motor hiervoor geschikt is. De verbrandingsmotor kan bijvoorbeeld alleen een 0W-20 aan als deze hier speciaal voor ontwikkeld is.  

Het type motorolie hangt natuurlijk ook af van de auto die je hebt. De motor kan afhankelijk zijn van één specifieke motorolie. Verder heeft het klimaat in je omgeving invloed op de eigenschappen van de olie en dus ook op de prestaties van je motor. 

Wij hanteren twee eenvoudige manieren om te kijken welke motorolie het meest geschikt voor een auto. 

 1. Het type motorolie staat altijd in het serviceboekje van de auto. De fabrikant bepaald dus welke olie er in jouw auto gaat.

 2. Het merk dat je koopt maakt niet uit, maar de soort olie moet hetzelfde zijn

Deze twee manieren zijn de belangrijkste methodes om te gebruiken bij twijfel aan het type olie die je auto nodig heeft. 

Door je kenteken in te voeren op de website van Bogijn, kun je precies zien welke motorolie je nodig hebt in de hierop volgende categorie ‘Olie’. Eurol heeft ook een mooie tool voor het vinden van de juiste olie, kijk daarvoor hier.

Om nog meer te weten te komen over de verschillende soorten motoroliën, zullen we er hier nog iets dieper op ingaan. 

Minerale olie is de olie waar in het verleden de auto’s op reden. Hedendaags is dit vaak niet meer het geval. De auto’s de hier nog wel op rijden zijn voornamelijk oldtimers. Uit ruwe aardolie wordt de minerale motorolie gedistilleerd. Hierbij komt een gas vrij genaamd LPG. Verder is het noodzakelijk om de niet gewenste delen(de onverzadigde koolwaterstoffen) af te breken met watermoleculen. Nadat dit proces is voltooid, heb je minerale motorolie. Echter, betekent dit niet dat de olie verkoopklaar is. Er worden vaak nog ‘dopes’ toegevoegd die de eigenschappen van de motorolie verbeterd. Als de ene motorolie prijziger is dan de andere olie, zitten er in die olie meer ‘dopes’ toegevoegd. Dit zijn meestal additieven die ervoor zorgen dat de motor schoon blijft. Huidig worden dergelijke oliën nog wel gebruikt voor andere toepassingen zoals in de versnellingsbak en in het differentieel.

Synthetische olie komt anders tot stand. De oorsprong van deze olie komt uit het laboratorium. Door moleculen als aardgas te verbinden, kun je langere koolwaterstof moleculen produceren. Om langer koolwaterstof te maken bij motorolie, wordt vaak gebruik gemaakt van etheen. Echter, kunnen hier esters voor gebruikt worden. Deze esters wint men uit vetzuren en alcohol. Zo is de fabrikant op de hoogte welke karaktereigenschappen de basisolie krijgt. Synthetische olie heeft meerdere voordelen. Een van deze voordelen is de lengte van de moleculen. Doordat de lengte van deze moleculen meestal hetzelfde zijn, breken de moleculen minder snel af en veroudert de olie minder snel. Ook wordt het brandstofverbruik minder bij moleculen van dezelfde lengte. Dit komt door het vloeiend doorglijden van de moleculen wat leidt tot minder wrijving en dus minder brandstofverbruik. Ook kan er bij synthetische motorolie ‘dopes’ toegevoegd worden om de eigenschappen te versterken.

Zoals het woord het al eigenlijk verraad, is semi Synthetische olie een mengsel van minerale olie en synthetische olie. Door deze mix kan er een kwalitatief goede olie gemaakt worden en is deze olie vaak voordelig geprijsd. De kwaliteit is afhankelijk van de synthetische olie en dopes die worden toegevoegd. 

In het verleden was het zo dat in elk jaargetijde de motorolie vervangen moest worden. Dit klinkt misschien overdreven, maar het elk seizoen vervangen van je motorolie was toen der tijd wel degelijk nodig. De prestaties van je auto gingen snel achteruit wanneer je niet op tijd de motorolie verving. Deze olie staat bekend als Monograde olie. De olie wordt opgedeeld in de viscositeitsklasse. Als de olie geen getal heeft na de SAE, W, aanduiding, houdt dit in dat het om een monograde gaat. Dit is dus een motorolie die voor onder het vriespunt is(SAE: 0W, 5W, 10W, 15W, 20W). Voor boven het vriespunt(SAE: 30,40 en 50). De letter W geeft aan dat het voor de winter geschikt is. De monograde is tegenwoordig ontwikkeld om de wisselende temperaturen eenvoudiger aan te kunnen. De twee cijfers na de SAE- aanduiding, wijzen op een multi-grade zoals huidig vrijwel altijd het geval is.

De beste motorolie 

De beste motorolie heeft een hoge kwaliteitswaardering. Deze kwaliteitswaardering wordt aangegeven in API(American Petroleum Institute). Dit is de Amerikaanse standaard waardering. 

Bij benzinemotoren wordt dit aangeduid met de letter S en bij dieselmotoren de letter C. De tweede letter achter deze aanduidingen, bepaald de kwaliteit van de olie. Hoe verder de tweede letter zich bevindt in het alfabet, hoe beter de kwaliteit. Dit hangt voornamelijk af van de standaard die de API plaatst voor de motorolie. Nadat er een update heeft plaatsgevonden, krijgt deze update een andere code. 

Er bestaat ook een Europese kwaliteitsnorm voor de motorolie. Deze Europese kwaliteitsnorm wordt afgekort tot ACEA(Association des Constructeurs Europees d’Automobile). Dit wordt op een andere manier weergegeven. 

 • Benzine motoren aangegeven met de letter A

 • Lichte dieselmotoren worden aangegeven met de letter B 

 • Dieselmotoren worden aangegeven met de letter C

 • Zware dieselmotoren worden aangegeven met de letter E

 

Bij de Europese kwaliteitsnorm, wordt er een cijfer achter de letter geplaatst om aan te geven welke kwaliteit de olie heeft. Volgens de ACEA kan motorolie de volgende kwaliteitswaarderingen krijgen: A3,B5 en C3. Er wordt door de ACEA steeds een nieuwe standaard gecreëerd. Aan deze standaard moet voldaan worden. Je weet zo aan welke eisen je dat jaar moet voldoen. Je hoeft echter niet altijd de nieuwste standaard olie te hebben. Je auto kan ook met een oudere ACEA waardering de weg op, check dit altijd met het boekje. 

 

Motorolie controleren en bijvullen

Om schade en vervuiling tegen te gaan, is het belangrijk om regelmatig je motorolie te controleren en bij te vullen. Onze tip is om er een gewoonte van te maken. Vaak denkt men dat het moeilijk is om het motorolieniveau te controleren, maar in praktijk blijkt dit meestal mee te vallen. Om fouten te voorkomen, kun je gebruik maken van de volgende tips:

 • De controle kan het beste uitgevoerd worden als de motor koud is. 

 • Zet de auto op een vlakke ondergrond. 

 • Vervolgens open je de motorkap en aan de bovenkant van het motorblok bevindt zich de peilstok. 

 • Haal de peilstok uit de motor en maak deze goed schoon

 • Er staat vaak een minimum en maximum aangegeven op de peilstok

 • Plaats vervolgens de peilstok terug in het blok en haal deze er na een enkele seconden weer uit. 

 • Is het peilniveau tussen het minimum en maximum, dan betekent dit dat het niveau van de olie op peil is!

Is het peil te laag dan kun je dit gemakkelijk bijvullen door de dop met het oliekannetje open te draaien. Normaliter staat het stuk tussen het minimum en maximum oliepeil voor een liter motorolie. Ideaal is het als het motoroliepeil nèt iets onder het maximum staat.

 

Mocht het de eerste keer zijn dat je je motorolieniveau gaat controleren en bijvullen, maak dan gebruik van het bijgeleverde boekje die je ontvangt bij aanschaf van je auto.

 

Je bent nu op de hoogte van het belang van motorolie en welke motorolie varianten er zijn. Ook het controleren en bijvullen van je motorolie is nu kinderspel!

 

Functie van een oliefilter van de motor 

De functie van een motorolie filter is zeer belangrijk voor de motor van je auto. Door gebruik te maken van de motor, zal de motorolie vervuild raken. Dit kan komen door afvalresten, verbrandingsresten of slijtage van de motor. Als de olie vervuild raakt, gaat de werking hiervan aanzienlijk omlaag. De prestaties van je motor zullen achteruitgaan en het brandstofverbruik zal toenemen. Het gebruik van een oliefilter zal de levensduur van de olie verlengen. Een oliefilter is net als de olie zelf in de loop der tijd aan vervanging toe. Wij raden aan om dit deze vervangingen tegelijk uit te voeren. Vervangt u dus de motorolie, vervang dan het oliefilter mee. Vervangt u het oliefilter ververs dan ook meteen de motorolie.

De aanschaf van Motorolie

Voor de aanschaf van jouw motorolie, kun je altijd terecht bij Bogijn. In de meeste gevallen is de olie direct leverbaar en heb je het de volgende dag al in huis! Bij vragen over motorolie en andere kwesties, kun je contact met ons opnemen. Dit kan via onze live chat, Whatsapp en telefonisch.

2-september-2019 | Benny's Weetjes | Bogijn Automotive

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je niks missen van Bogijn Automotive? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! Kosteloos, altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes en onze kortingsacties.

Laagste prijsgarantie

Vind je het onderdeel ergens anders goedkoper inclusief verzendkosten? Dan krijg je het verschil terug + nog eens 10% korting als bedankje!
Kijk hier hoe het werkt!

Ik begrijp het

Om je zo goed mogelijk van dienst te zijn, maakt Bogijn.nl gebruik van cookies. Meer info