Hoog olieverbruik van de auto

Iedere auto verbruikt olie. Nieuwe auto’s kunnen in het begin meer olie verbruiken, maar het is wel de bedoeling dat het hoge olieverbruik na enige tijd weer afneemt. Wanneer je merkt dat je auto meer olie blijft verbruiken, duidt dit op een probleem.

In dit blog behandelen we de symptomen van een hoog olieverbruik, de oorzaken van hoog olieverbruik en wat je hieraan kunt doen.  


Symptomen van een te hoog olieverbruik

Voordat we de oorzaken van een hoog olieverbruik behandelen, vertellen we je eerst iets meer over de symptomen waaraan je kunt merken dat je auto overmatig olie verbruikt. Vaak komt een hoog olie verbruik voor door een lekkage. Hieronder behandelen we enkele symptomen waaraan je een lekkage kunt herkennen. 

  • Olievlekken die achterblijven op de plek waar je je auto hebt geparkeerd.
  • Er komt blauwe rook uit de uitlaat, dit betekent dat er olie verbrandt. 
  • De motor van je auto maakt rare geluiden.
  • Lampjes op het dashboard van je auto die duiden op lekkages beginnen te branden. 

Als je één van de bovengenoemde symptomen herkent, duidt dit er meestal op dat er olie weglekt. Om zeker te weten dat dit ook daadwerkelijk het geval is, kun je een controle laten uitvoeren door een garagehouder.  


Oorzaken hoog olieverbruik

Hoog olieverbruik ontstaat meestal door een lekkage. Olie loopt door het hele motorsysteem, en dit systeem staat constant onder druk. Er zijn dus de nodige plekken waar olie kan ontsnappen. Hieronder behandelen we enkele veel voorkomende lekkages en oorzaken van hoog olieverbruik. 

Lekkende klepgeleiders

De klepgeleiders staan onder hoge druk en zullen daardoor na enige periode verslijten. Het gevolg hiervan is dat de klepgeleider niet meer goed sluit waardoor er olie kan gaan lekken. 

De oliedruk is te hoog 

De druk in het motorsysteem kan door verschillende reden te hoog worden. Het gevolg hiervan is dat de kans groter wordt dat er olie gaat lekken uit het systeem. De oliedruk wordt met name te groot wanneer zuigerveren, de koppakking en klepgeleiders niet meer optimaal functioneren. De hoge oliedruk kan worden veroorzaakt door een niet goed afgestelde boordcomputer, of door een verstopte carterventilatie. 

Verkeerde olie

Er zijn meerdere soorten olie op de markt. Wanneer je de verkeerde olie gebruikt, is de kans groter dat de olie zal weglekken. Ook wanneer je te lang doorrijdt met oude olie is dit schadelijk. Voor optimale smering van de motor is het belangrijk om na enige periode de olie te verversen. Als je dit niet doet, zal er een grote hoeveelheid aan vuildeeltje zich in de olie verzamelen. De werking van de olie zal hierdoor achteruit gaan. Om dit te compenseren, zal de motor meer olie gaan gebruiken. 

De motor is verouderd

De motor van je auto zal de eerste vijf jaar optimaal functioneren. Na deze “gloriejaren” zal het functioneren van de motor steeds verder afnemen. De eerste vijf jaar heeft de motor de minste olie nodig. Dit komt doordat alles nog in perfecte staat is. De motor van jouw auto is onderhevig aan slijtage en daardoor kunnen er kleine lekkages en storingen ontstaan. Om alles onder de motorkap nog goed te kunnen smeren, zal er meer olie nodig zijn. 

Wat kun je doen tegen een hoog olieverbruik?

Veel van de oorzaken die zijn behandeld ontstaan door slijtage. Wanneer je merkt dat het olieverbruik toeneemt, is het verstandig om tijdig in te grijpen. Goed onderhoud is één van de dingen die je kunt doen om hoog olieverbruik te voorkomen. Vervang altijd de vuile olie voor schone.

Helpt dit nu niet en wil je dure reparaties uitstellen, dan is de 5in1 motorolie stabilisator wellicht iets voor jou. Een wondermiddel m.b.t. diverse motorolieklachten opgelost in een handomdraai! 

Zoals al eerder benoemd, is het belangrijk om de juiste olie te gebruiken. In de handleiding van de fabrikant staat vaak aangegeven welke olie jouw auto nodig heeft. Door het verouderingsproces zal vroeg of laat iedere motor te veel olie gaan verbruiken.

 

20-februari-2020 | Benny's Weetjes | Bogijn Automotive

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je niks missen van Bogijn Automotive? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! Kosteloos, altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes en onze kortingsacties.

Laagste prijsgarantie

Vind je het onderdeel ergens anders goedkoper inclusief verzendkosten? Dan krijg je het verschil terug + nog eens 10% korting als bedankje!
Kijk hier hoe het werkt!

Ik begrijp het

Om je zo goed mogelijk van dienst te zijn, maakt Bogijn.nl gebruik van cookies. Meer info