De sensoren die worden gebruikt in een auto

De auto's van tegenwoordig worden alsmaar geavanceerder en automatischer. De auto industrie blijft zich continu ontwikkelen en vernieuwen, ook om de concurrentie voor te blijven. Daarom worden er steeds nieuwe dingen bedacht en toegevoegd. Sensoren zorgen ervoor dat al deze snufjes mogelijk zijn, want hierdoor krijgt de auto de benodigde informatie en is hij in staat om efficiënt te functioneren. Nadeel hiervan is wel dat je wat vaker een technische storing hebt, omdat techniek nu eenmaal fouten maakt. In deze blog kijken we naar de verschillende sensoren in een auto.

ABS sensor

De ABS sensor staat ook wel bekend als wielsnelheidsensor en bevindt zich dan ook in de wielen. De sensor maakt onderdeel uit van het ABS-systeem en bepalen of en wanneer het ABS-systeem in werking moet treden. ABS is iets waar bijna alle moderne auto over beschikken. Dit systeem voorkomt het blokkeren van wielen bij het remmen waardoor je auto kunt blijven besturen terwijl je remt. Als het ABS lampje op je dashboard afgaat kan dit betekenen dat er een probleem is met je ABS-systeem, maar het kan ook zijn dat de sensor vervangen moet worden.

MAP-sensor

De MAP-sensor kan bij het inlaatspruitstuk zitten, dit is echter niet altijd zo. De sensor zit er dan voor het meten van de absolute druk in het inlaatspruitstuk. Omdat de MAP-sensor een actieve sensor is, is dit een heel gevoelig onderdeel. 

Nokkenassensor en krukassensor

Deze sensoren zitten bij de motordelen, zoals de naam al zegt bij de krukas en de nokkenas. Vaak worden deze sensoren in één adem genoemd. De sensoren letten op de stand van nokkenas en krukas en geven dit door. Hiermee regelt de ECU de ontsteking en de inspuiting.

Klopsensor

Een klopsensor of pingelsensor detecteert het kloppen dat kan plaatsvinden in een mengselmotor. Dit kloppen, of pingelen, kan ervoor zorgen dat het ontstekingssignaal in de cilinder zo ver op laat wordt gezet dat de verbranding niet meer in orde is. De klopsensor is feitelijk een microfoon die de geluidssignalen van dit kloppen kan opvangen, en dit vervolgens doorgeeft. Het regelapparaat onderneemt hierop vervolgens actie. Zou deze sensor er niet zijn, dan kan een motor grote schade oplopen. 

Impulsgever vliegwiel

Ook dit is een van de vele sensoren en natuurlijk een onderdeel van het vliegwiel. Het vliegwiel regelt dat de aandrijving vanuit de cilinders op een gelijkmatige manier, zonder stoten wordt overgebracht. 

Oliedruksensor

In elke auto zitten meerdere druksensoren, waaronder de oliedruksensor. Deze meet de oliedruk in een auto, wat van groot belang is voor een auto. Wanneer de oliedruk onder een bepaald niveau komt, meet de oliedruksensor dit en gaat er een lampje branden.

Luchtmassameter

Deze filter bevindt zich tussen het luchtfilterhuis en het inlaatspruitstuk. Alle aangezogen lucht gaat langs deze sensor. De luchtmassa sensor meet de hoeveelheid lucht die de motor instroomt en onder andere op basis van deze gegevens wordt de hoeveelheid in te spuiten brandstof bepaald. 

Lambdasonde

Een lambdasonde meet het aandeel zuurstof in het uitlaatgas. Een andere naam voor de lambdasonde is een lambda sensor. Ook deze sensor speelt de informatie door naar de ECU, die er vervolgens actie op onderneemt. Het mengsel wordt hierop aangepast, door bijvoorbeeld meer brandstof of juist meer lucht toe te voegen. Een lambdasonde zit er alleen bij benzinevoertuigen.

Temperatuursensor

Deze sensor registreert de werkingstemperatuur van de motor en ondersteunt hiermee het brandstofmanagement. Hierop worden de ontstekingshoek en het injectietijdstip aangepast. 

Uitlaatgasdruksensor

Deze sensor heeft een hele simpele werking, namelijk de druk in het uitlaatsysteem meten. Wanneer de druk boven een bepaalde limiet komt krijgt de ECU het signaal dat er iets niet klopt. 

Parkeersensoren

Tot slot kijken we naar de parkeersensoren. Iedereen kent deze waarschijnlijk wel, het zijn vrij moderne sensoren maar tegelijkertijd wel een van de meest bekende. Ze vertellen je simpelweg wanneer je ergens bijna tegenaan zit. Dit doen ze door de afstand tussen je auto en andere auto's of objecten te meten. Er komen steeds meer toepassingen op dit soort sensoren, zoals bijvoorbeeld lane assist.

Heb je nog vragen over de grote beurt, over de verschillende onderdelen/artikelen of wil je gewoon advies? Neem gerust contact met ons op. Dit kan via whatsapp, de chat, de mail of over de telefoon.

12-april-2020 | Benny's Weetjes | Bogijn Automotive

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je niks missen van Bogijn Automotive? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! Kosteloos, altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes en onze kortingsacties.

Laagste prijsgarantie

Vind je het onderdeel ergens anders goedkoper inclusief verzendkosten? Dan krijg je het verschil terug + nog eens 10% korting als bedankje!
Kijk hier hoe het werkt!

Ik begrijp het

Om je zo goed mogelijk van dienst te zijn, maakt Bogijn.nl gebruik van cookies. Meer info