Dashboard lampjes; de betekenis en overzicht 

Het gebeurt iedereen wel eens: er begint een lampje op je dashboard te branden en je weet niet wat het betekent. Dit kan een stress situatie opleveren die wij van Bogijn voor je proberen te voorkomen. We zetten alle lampjes voor je op een rijtje en leggen gelijk uit wat deze betekenen. De verschillende kleurtjes zullen daarbij ook behandeld worden.

Om te beginnen zullen we eerst de verschillende kleuren toelichten en de betekenis ervan. Hieronder schematisch een klein overzicht:

De betekenis van de verschillende kleuren lampjes

Wit
Hiermee geeft het dashboard een aanwijzing of beveling aan.

Blauw
Als het blauwe lampje begint te branden, is het groot licht ingeschakeld.

Groen
Als er een groen lichtje brandt, werkt alles perfect.

Rood
Rood is net zoals in de ‘meeste’ situaties negatief. Je zult bij het branden van een rood lichtje direct actie moeten ondernemen.

Geel/Oranje
Er is iets mis met de auto en het voertuig moet dus snel nagekeken worden.

Bij het starten van de auto kunnen een van deze bovengenoemde kleuren lampjes gaan branden. Dit is vaak een controle van de werking van de lampjes. Geen paniek, want de lampjes verdwijnen naderhand weer vrij snel. Werkt één van deze lampjes niet zoals het hoort, dan zijn de lampjes aan vervanging toe. De vervanging van de lampjes is ten zeerste aan te raden, omdat de lampjes je anders niet zullen waarschuwen mocht er daadwerkelijk iets aan de hand is. 

Kan ik doorrijden terwijl de waarschuwingslampjes branden?

Zoals je waarschijnlijk al verwacht, is het niet verstandig om door te rijden terwijl er dashboard lampjes branden. Er klopt meestal iets niet of er is een foutmelding in het systeem. Blijft een lampje branden? Laat dit dan ten alle tijden controleren door een professioneel bedrijf.

De waarschuwingslampjes en hun betekenis  

Aandrijf- en stabiliteitsregeling 

Het lampje begint pas te branden als je deze functie activeert. Start je de motor en het lampje gaat niet branden? Dan raden wij aan om een garage te bellen. 

 Aandrijflijn storing 

Indien er een storing is, begint dit lampje te branden. Het vermogen van de auto kan achteruitgaan door deze storing. De motor kan je laten uitlezen bij een garage en er kan gelijk een oorzaak worden vastgesteld. 

ABS 

Het antiblokkeersysteem(beter bekend als ABS) voorkomt de blokkering van de remmen indien je hard remt. De auto kan hierdoor minder snel in slip raken. Het is belangrijk dat dit systeem het doet. Mocht dit lampje gaan branden op je dashboard dan is er sprake van een storing. Het ABS systeem werkt niet en moet direct door een professioneel bedrijf worden nagekeken.

Accu 

Dit lampje zie je elke keer als je auto gaat rijden even voorbij komen. Dit lampje brand namelijk als je je auto start. Het is wel de bedoeling dat dit lampje vrij snel weer uitgaat. Indien het accu lampje niet uitgaat, kan er storing van de dynamo, stroomkabels of aandrijfsnaar hebben plaatsgevonden. Als de accu leeg blijkt te zijn, kun je ervoor kiezen om de accu op te laden of te laten vervangen.

 Accuspanning elektrische auto’s 

Dit waarschuwingslampje gaat branden als elektrische auto’s een lage actieradius hebben. Laad de accu weer op via een oplaadpunt bij jou in de buurt. 

 Achter differentieel

Het achter differentieel functioneert niet meer zoals hij hoort te doen. De reden hiervan kan zijn dat de 4x4 modus niet meer werkt. Het gevolg is dat de auto alleen nog over de voorwielaandrijving beschikt. Wij raden aan om het achter differentieel spoedig te laten controleren door een gargehouder. 

Achterklep open 

Dit lampje brandt indien de achterklep open staat of niet volledig open is. 

 Achterruitverwarming 

Indien je de achterruitverwarming activeert, begint dit lampje te branden. 

 Adaptive cruise control 

Dit lampje op je dashboard kan nog wel eens verschillen van kleur. Zo kan dit lampje wit branden. Dit betekent dat de adaptive cruise control is ingeschakeld. Brandt het lampje groen, dan kan wordt het hele systeem geactiveerd. Wordt de adaptive cruise control uitgeschakeld, dan zal het lampje ook uitgaan. 

 Adaptive koplampen ingeschakeld

Als je de adaptive koplampen inschakeld, begint dit lampje te branden. 

Adblue

AdBlue wordt gebruikt als bijvoeging om dieselauto’s schoner te laten rijden. Het gebruik van AdBlue kan tevens zorgen voor 5% minder dieselverbruik. Een lampje in het dashboard geeft aan wanneer de AdBlue leeg is en aangevuld dient te worden. Iin de meeste gevallen zal de vloeistof bijgevuld moeten worden na +/- 4.000 km tot 6.500 km.

Airbag 

Wees alert als dit lampje begint te branden, omdat de airbag op dit moment niet werkt. De kans op verwondingen bij een ongeluk is vele malen groter als de airbag niet werkt. Omdat het zeer belangrijk is dat de airbag optimaal werkt, raden wij aan om dit te laten controleren door een professioneel bedrijf. 

Automatische ruitenwisser 

Als dit lampje verschijnt, betekent dit dat de ruitenwissers automatisch werken. Door de sensor in de ruitenwisser kan de hoeveelheid aan regen ingeschat worden en past de beweegsnelheid van de ruitenwissers zich automatisch aan. Dit lampje zie je liever niet verschijnen, want dat betekent dat er een storing in een van deze sensoren gedetecteerd is. 

 Automatische start/stop 

Dit lampje brandt indien je motor uitgeschakeld is en je stilstaat met de auto. Het intrappen van je koppeling of gaspedaal is vaak al genoeg om je auto weer te laten starten. Dit systeem vindt je voornamelijk terug bij nieuwere auto’s. 

 Bandenspanning 

De bandenspanning moet tijdig gecontroleerd worden. De bandenspanning is te laag als dit lampje begint te branden. Een andere oorzaak kan zijn dat een van de banden lek is. Vanaf het jaar 2014 is het verplicht om dit dashboard lampje in je auto te hebben. 

Bergrem 

Is de bergrem ingeschakeld, dan begint dit lampje te branden.

Brandstofpeil 

Dit lampje gaat op je dashboard branden, wanneer het brandstofniveau van je auto steeds verder wegzakt. Rij direct na een tankstation en vul het brandstofniveau weer aan.

 Coolant te koud

Dit lampje geeft aan dat het coolant middel in de auto te koud is. Dit komt meestal doordat de motor nog te koud is. Indien de auto weer voldoende op temperatuur is, zal dit lampje van het dashboard verdwijnen. 

Cruise control 

Indien je de cruise control functie aan zet, begint dit lampje te branden. De auto houdt de ingestelde snelheid aan totdat je het gas- of rempedaal indrukt. Het lampje zal vervolgens vanzelf uitgaan. Echter, als je gas bij geeft, zal het lampje blijven branden.

 Differentieel

Dit lampje geeft een storing aan van het differentieel. Het gevolg is dat deze niet meer goed functioneert. Dit valt vaak ook op te merken aan de auto tijdens het rijden. Het differentieel is een belangrijk onderdeel van de auto en daarom is het belangrijk om snel langs een garagehouder te gaan voor controle. 

Dimlicht 

Dit groene lampje brandt als je het dimlicht activeert. In donkere tunnels en bij zware mist- en regen is het verplicht om dit licht te voeren. 

 ECO mode actief

Als dit lampje brandt, is de ECO mode geactiveerd. De auto gebruikt op dat moment zowel de elektromotor als de verbrandingsmotor. 

 EV mode actief

Indien dit lampje brandt, is de EV mode geactiveerd. Als dit het geval is, rijdt de auto volledig op de elektromotor.

Gladheid waarschuwing 

Via dit lampje wil de auto je op de hoogte brengen van het feit dat er kans is op gladheid. Meestal brandt dit lampje in combinatie met een sneeuwvlokje. 

 Garage check

Dit waarschuwingslampje begint te branden als je auto gecheckt moet worden bij de garage. Wij raden aan om dit zo snel mogelijk te doen.

Gordel  

Veiligheid voorop natuurlijk. Gaat het lampje van de gordel branden, dan houdt dit in dat jij of een medepassagier zijn of haar gordel niet om heeft. Het kan ook voorkomen dat het lampje begint te branden als er een zwaar voorwerp op één van de passagiersstoelen ligt. Bij een bepaald gewicht gaat het lampje branden. 

Groot licht 

Dit lampje brandt als je groot licht voert. De functie van groot licht is het verlichten van donkere wegen en omgeving. Groot licht geeft een beter zicht, omdat het licht naar voren wijst in plaats van omlaag. 

We raden je wel aan om het grote licht uit te zetten als je tegenliggers tegenkomt. Het licht kan je tegenligger verblinden en dit kan leiden tot ongelukken. 

 Informatie indicatie

Indien er nieuwe informatie over jouw voertuig beschikbaar is, begint dit lampje te branden. De nieuwe informatie wordt inzichtelijk door het bedieningssysteem van de auto.

 Interieurverlichting aan

Wanneer dit lampje brandt, staat de interieurverlichting aan. Deze verlichting herinnert je eraan dat de lampen nog aan staan als je op het punt staat de auto te verlaten. 

Koeling 

Het lampje van de koelvloeistof kan gaan branden door overhitting van de motor. Dit veroorzaakt flinke schade aan de motor. Controleer daarom regelmatig het koelvloeistof niveau van je auto. Let hierbij wel op eventueel gevaarlijke situaties die kunnen ontstaan door de hitte van de motor. 

Koplamp hoogte afstelling 

De hoogte van je koplampen kun je aan de hand van deze knop instellen. De koplampen kunnen naar beneden en boven schijnen. Bij zware belading van je auto kan het voorkomen dat de achterkant van de auto iets omhoog gaat, waardoor de koplamp naar beneden moet worden gesteld.  

Koppeling in trappen 

Trap de koppeling in als dit brandje verschijnt op je dashboard. Bij handgeschakelde auto’s is dit het geval wanneer het start/stop systeem is uitgeschakeld. 

 Laag remolie niveau

Indien het remolie niveau te laag is, begint dit lampje te branden. 

Lage buitentemperatuur 

Mocht de temperatuur buiten zakken tot onder 4 graden celsius, dan is de kans groot dat dit lampje gaat branden. Overigens kan de boordcomputer een melding geven als de temperatuur is gezakt tot onder de 4 graden celsius. 

Lane assist 

Lane assist waarschuwt je als je slingert of onbedoeld een rijstrook verlaat. Mocht je lane assist hebben ingeschakeld, dan zal het lampje groen branden. Als waarschuwingsteken kan je auto beginnen te trillen. 

Lane assist uitgeschakeld 

Lane assist uitgeschakeld? Dan is de kans groot dat dit lampje op je dashboard gaat branden. Lane assist houdt je scherp en geeft aan wanneer je slingert of naast een rijstrook rijdt. 

Mistlicht voor 

Als dit lampje brandt, heb je de mistlamp ingeschakeld. Deze lampen zorgen ervoor dat je je voorligger beter ziet van korte afstand. Je mag de de mistlichten niet zomaar activeren. Dit mag alleen indien er sprake is van hevige mist of zware neerslag. 

Mistverlichting achter 

Als deze functie is ingeschakeld, kan het lampje van de mistverlichting gaan branden. Mistverlichting mag alleen ingeschakeld worden als het zicht minder dan 50 meter is.  

Motor 

Het lampje van de motor kan gaan branden als er iets mis is met de elektronica van de auto. Ook het motormanagement kan niet in orde zijn. Het niveau van de motorolie en koelvloeistof kan ook te laag zijn. Indien dit lampje op je dashboard begint te knipperen, zet dan direct je auto langs de kant van de weg. Doe dit natuurlijk wel veilig!

Motorkap open 

Is de motorkap niet goed afgesloten? Dan kan dit lampje op je dashboard verschijnen. Dit lampje kan overigens alleen aangaan als het contact aan is. 

Motorolie 

Het oliepeil is in dit geval te hoog of te laag. Indien dit lampje gaat branden, probeer dan snel het oliepeil weer op orde te krijgen. Dit doe je door het oliepeil bij te vullen. Mocht het lampje blijven branden, maak dan een uitstapje naar de garage. 

Naderings Alarm/waarschuwingssysteem botsing 

Nader je met hoge snelheid de auto voor je, dan gaat het naderings alarm lampje branden. De afstand met de auto voor je wordt steeds minder en de kans op een botsing neemt toe.  Mocht het lampje oranje branden, dan heb je het systeem uitgezet. Er kan ook een storing zijn. Ga dan direct naar een garage om dit na te laten kijken. 

Noodloop 

Als je auto weinig vermogen meer over heeft, gaat hij in noodloop. Je kan geen hoge snelheden meer halen. Bel een professioneel bedrijf en laat de oorzaak onderzoeken.


Openstaand portier 

Openstaande deuren zijn de oorzaak voor het branden van dit lampje. Er staat dan ook vaak aangegeven welk portier open staat. Vooral bij nieuwere auto’s staat aangegeven welk portier open is. 

 Parkeersensoren aan 

Veel nieuwe auto’s hebben parkeersensoren in hun auto’s. Deze sensoren helpen jou bij het inparkeren. Daarnaast geven deze sensoren weer hoeveel ruimte er tussen jouw auto en een ander obstakel is. Deze parkeersensoren kun je handmatig inschakelen- en uitschakelen. 

Probleem met verlichting 

Bij storingen aan een van de verlichtingen, zal dit lampje gaan branden. Éen van de lampen kan kapot zijn. 

Regensensor 

Dit lampje op je dashboard gaat branden als er regen door de auto wordt gedetecteerd. Je kunt zelf de gevoeligheid van de sensoren instellen. Dit kun je aanpassen met het knopje of schuifje op je ruitenwisser waar waterdruppels opstaan.

Rempedaal intrappen/Auto hold 

Dit lampje op je dashboard brandt als de auto op hold staat. Overigens is dit alleen het geval bij automatische transmissie. De auto kan nu niet in stilstand wegrijden. Je hoeft nu nog maar eenmalig in te drukken in plaats van constant. Als je het gas indrukt, gaat de rem er automatisch af en kun je gelijk weer wegrijden. 

Remsysteem 

Het remsysteem lampje gaat pas branden als de parkeerrem aangetrokken of ingeschakeld wordt. Door een tekort aan remvloeistof of een storing kan het lampje blijven branden. 

Richtingaanwijzer 

Dit lampje zul je vast en zeker al vaak hebben zien branden tijdens het autorijden. Dit lampje gaat aan als je de richtingaanwijzer ingeschakeld om links- of rechtsaf te slaan. Indien je de alarmlichten gebruikt, zullen allebei de richtingaanwijzers gaan branden. 

Roetfilter

Een roetfilter voorkomt verstoppingen in de uitlaat van je auto. Als het roetfilter lampje van je auto begint te branden, kan het zijn dat er verstoppingen in de uitlaat zitten of dat de uitlaat defect is. 

Ruitensproeiervloeistof

Het niveau van je ruitensproeiervloeistof kan achteruit gaan. Mocht je de ruitensproeiervloeistof weer gaan bijvullen, dan kan het zijn dat het lampje weer zal doven.

Schakel Indicatielampje 

Dit lampje helpt je een handje bij het schakelen. Het lampje geeft aan wanneer het tijd is om na de volgende versnelling te schakelen. Het lampje wijst omhoog als je moet doorschakelen naar een hogere versnelling. Als het lampje omlaag wijst, is het tijd om terug te schakelen naar een lagere versnelling. Het brandstofverbruik van je auto kan flink verminderd worden door het opvolgen van de instructies van dit lampje.

 Service indicatie

Wanneer dit lampje brandt, betekent dit dat de auto toe is aan een servicebeurt. We raden aan om zo spoedig mogelijk de servicebeurt in te plannen om verdere ongemakken aan de auto te voorkomen. 

Sleutel batterij bijna leeg 

De batterij van je autosleutel is bijna aan vervanging toe. 

Sleutel niet in de auto

Mocht de keyless entry en keyless go functie in je auto geen autosleutel waarnemen, begint dit lampje te branden.

Snelheidsbegrenzer/LIM

Dit lampje waarborgd de snelheid van je voertuig. Je hebt dus de snelheidsbegrenzer ingeschakeld. Deze begrenzer zorgt ervoor dat je niet harder kan dan door de jou ingestelde snelheid. 

Stadsverlichting aan

Een van de soorten verlichting in je auto is de stadsverlichting. De stadsverlichting staat voornamelijk overdag aan en werkt in de meeste auto’s vaak al automatisch. Brandt dit lampje op je dashboard, dan weet je dat de stadsverlichting aan staat. 

Standkachel

Dit lampje brandt als de standkachel is geactiveerd. 

 Startprobleem

Dit lampje geeft aan dat er storing is opgemerkt bij het starten van de auto. Om erachter te komen wat de storing precies is, dient de auto naar een garagehouder te worden gebracht.

 Start/Stop systeem actief 

Wanneer dit lampje brandt, is het start-stopsysteem ingeschakeld. De auto slaat af als je stilstaat en de koppeling intrapt. Vervolgens zal de auto weer automatisch starten nadat je de koppeling op laat komen. 

Stoelverwarming

Schakel jij de stoelverwarming in, dan begint dit lampje te branden. 

 Storing beweegbaar dak

Door een storing is het niet mogelijk om het dak van jouw auto te openen. Het kan overigens ook voorkomen dat het lampjes begint te branden als het dak in beweging is. Het lampje stelt je hiervan dan op de hoogte. 

 Storing elektrische parkeerrem

Dit lampje wordt weergeven op het dashboard van jouw auto als er een storing zit in de elektrische parkeerrem. Het juist werken van dit onderdeel kan nu niet meer worden gewaarborgd. Je dient spoedig langs te gaan bij een garagehouder, die kan vervolgens kijken wat er precies aan de hand is. 

Storing elektrisch onderdeel

Storingen aan elektrische onderdelen worden aangegeven door dit lampje. Neem direct contact op met de garage anders wordt de auto beperkt bruikbaar. 

 Storing ESP systeem

ESP is de afkorting van Elektronisch Stabilitiet Programma. Indien een situatie op de weg niet meer veilig is, grijpt het systeem in. Het EPS systeem kan niet goed meer functioneren als dit lampje brandt. Het gevolg zal zjin dat het systeem niet langer onveilige situaties kan herkennen. Het is daarom van belang om bij een storing van het EPS systeem spoedig een garagehouder in te schakelen. 

Storing in brandstofsysteem 

Ga direct naar een garage als dit lampje begint te branden. Als dit lampje begint te branden betekent dat de kans groot dat er een probleem is met de wervelkleppen, EGR klep, roetfilter, brandstofpomp, turbo, luchtmassameter of verstuiver. Dit lampje gaat in combinatie met het tandwiel met daarin een uitroepteken branden.

Storing in lamp- of regensensor 

Door deze sensoren weet de auto wanneer het regent of droog is. Deze sensoren kunnen ook de lichtintensiteit meten. Indien er een storing heeft plaatsgevonden in de sensoren, gaat dit lampje branden. De automatische systemen voor de ruitenwisser en licht werken in dat geval dus niet meer optimaal. 

 Storing in remlichten 

Een storing in de remlichten veroorzaakt het aangaan van dit lampje op je dashboard. Je remlicht werkt in dit geval niet goed. Probeer je remlicht te vervangen, maar het kan zijn dat je dit niet zelf kunt. Je kunt dit altijd laten uitvoeren door een garage. 

  Storing in vering of schokdempers

Bij storingen in de vering of schokdempers, bestaat de kans dat dit lampje op je dashboard verschijnt. Schakel een garage in om dit probleem te verhelpen. 

 Storing katalysator

Wanneer dit lampje begint de branden, ben je genoodzaakt om het ongemak snel te verhelpen. Je merkt een storing van de katalysator al vaak op aan het rijgedrag van de auto. Om verdere schade te voorkomen, is het dus belangrijk om de auto spoedig te laten controleren door een garagehouder. 

Storing luchtvering 

Als dit lampje gaat branden betekent dit dat er een storing in de luchtvering zit. Laat in dit geval een professioneel bedrijf hierna kijken. 

 Storing RBS systeem 

Het RBS systeem zorgt ervoor dat de auto automatisch afremt als er zich een object voor jouw auto bevindt. RBS is een afkorting voor Radar Brake Support. Via het radar systeem ziet de auto het object dichterbij komen. Aan de hand van deze informatie bepaalt het systeem wanneer de auto dient af te remmen. Als dit lampje op jouw dashboard brandt, betekent dit dat er een storing in het systeem zit. 

 Storing remlichten

De remlichten werken niet zoals deze dat horen te doen. Je kunt de remmen zeflstandig controleren. Kom je er niet uit, schakel dan de hulp in van een garagehouder. 

 Storing trekhaak koppeling

Deze melding wordt weergeven indien er een storing zit bij de trekhaak koppeling. De storing wordt vaak veroorzaakt doordat de trekhaak niet goed gekoppeld is aan de aanhanger. Daarnaast komt het veel voor dat er een storing zit in de kabelset van de trekhaak. 

 Storing variabele spoiler

Dit lampje brandt indien er een storing is in de variabele spoiler. Deze kan hierdoor niet goed functioneren. 

 Storing versnellingsbak

Wanneer dit lampje brandt, is er een probleem met de versnellingsbak. Als het lampje enkel brandt, is er sprake van oververhitting. Indien het lampje knippert heeft zich een ernstig defect zich voor gedaan. In beide gevallen is het verstandig om het onderdeel te laten checken bij een garagehouder. 

Stuurbekrachtiging

Indien dit lampje gaat branden, is er iets mis met de stuurbekrachtiging van je auto. Dit kun je opmerken tijdens het autorijden. Het sturen van de auto wordt dan zwaarder. Dit valt vooral te merken tijdens het parkeren of draaien van de auto. Het niveau van de stuurbekrachtiging olie kan een oorzaak zijn. Schakel in dat geval je garage in. 

Stuurvergrendeling 

Wegrijden wordt lastig als dit lampje brandt. Het stuur van je auto is namelijk vergrendeld. Je kan je auto niet starten als het stuur vergrendeld is. ontgrendel je stuur en je kunt de auto starten.

Stuurverwarming

Dit lampje brandt bij inschakeling van je de stuurverwarming.

 Verandering in bandenspanning

Indien er een verandering plaatsvindt in de bandenspanning, begint dit lampje te branden. De verandering van de spanning in de banden wordt opgemerkt door de TPMS sensoren. Deze sensoren bevinden zich in de wielen van de auto. Heeft jouw auto geen TPMS sensoren? Dan kun je deze melding ook niet krijgen. 

Vies luchtfilter 

De luchtfilter van je auto kan vies of versleten zijn. Dit kan leiden tot schade aan de motor. De filter moet vrij direct vervangen worden om onnodige schade te voorkomen.

Voorgloeien 

Dit lampje brandt als de motor koud is. Indien het lampje uitgaat, kan de de motor weer gestart worden. Ben je aan het rijden en het lampje gaat branden, dan is er sprake van een storing. Als de temperatuur buiten circa 8 graden celsius is, kan de motor zonder het voorgloeien gestart worden. 

Voorruit ontwasemer 

Als dit lampje brandt, betekent dit dat de blazers van de auto actief bezig zijn. Bij beslagen ruiten kan dit veelal voorkomen. Ook bij condens op de autoruiten kunnen blazers dit actief bezig gaan met schoonmaken. 

 Waarschuwing naderend voertuig

Dit lampje begint te branden indien je snel een ander voertuig nadert. Vaak is het een voertuig dat zich voor je bevindt. Nadat je het voertuig afremt, verdwijnt het lampje vrij direct. 

Water in brandstof

Dit lampje brandt zeer kort als je de auto start. Brandt het lampje langer, dan zit er teveel water in de brandstoffilter. Laat de auto direct controleren. 

Mis jij een waarschuwingslampje? Of twijfel je over een lampje? Neem dan gerust contact op met ons. 

Overzicht van alle dashboard lampjes 

 

27-september-2019 | Benny's Weetjes | Bogijn Automotive

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je niks missen van Bogijn Automotive? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! Kosteloos, altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes en onze kortingsacties.

Laagste prijsgarantie

Vind je het onderdeel ergens anders goedkoper inclusief verzendkosten? Dan krijg je het verschil terug + nog eens 10% korting als bedankje!
Kijk hier hoe het werkt!

Ik begrijp het

Om je zo goed mogelijk van dienst te zijn, maakt Bogijn.nl gebruik van cookies. Meer info