Met de auto naar Oostenrijk, wat moet ik weten?

Of je nou voor je werk, vakantie of voor familiebezoek naar Oostenrijk gaat, het is prima mogelijk om je reis af te leggen met de auto. Het land is goed bereikbaar en ligt redelijk dicht bij Nederland. Daarnaast worden de wegen over het algemeen goed onderhouden en zijn er tunnels in de bergen aangelegd. Er zijn wel een aantal regels waaraan je je moet houden als je met de auto naar Oostenrijk gaat. In deze blog lichten we enkele regels en verplichtingen uit, die je moet weten voordat je met de auto naar Oostenrijk gaat. 

Wat moet ik meenemen in de auto als ik afreis naar Oostenrijk?

Er zijn een aantal uitrustingen die je verplicht in je auto mee moet nemen als je naar Oostenrijk gaat. Hieronder leggen we uit welke uitrustingen dit zijn.

  • Veiligheidshesje - Het is verplicht om een veiligheidshesje in je auto te hebben. Als er een ongeluk heeft plaatsgevonden, moet de bestuurder een veiligheidshesje dragen als hij/zij de auto verlaat. 
  • Gevarendriehoek - Ook het bijhebben van een gevarendriehoek in de auto is verplicht. 
  • Verbanddoos - Een verbanddoos dient aanwezig te zijn in de auto. Deze moet overigens stevig en vuilbestendig zijn. 

Opladen van jouw elektrische auto

Door de opkomst van elektrische auto’s zie je steeds vaker op verschillende openbare punten en in parkeergarages oplaadpunten. Het aantal oplaadpunten neemt steeds meer toe en worden vaak aangeduid als Elektrotankstellen.

Reisdocumenten die ik nodig heb in Oostenrijk

Reis je af naar Oostenrijk, dan heb je enkele reisdocumenten nodig die verplicht zijn om mee te nemen. Dit zijn je rijbewijs & paspoort of ID-kaart. Wij raden je daarnaast aan om het kentekenbewijs mee te nemen. Een internationaal rijbewijs is niet van toepassing.

Tolvignet

Voor alle motorvoertuigen tot een gewicht van 3.500 kg is een tolvignet verplicht. Als je beschikt over een voertuig dat zwaarder is, gelden er andere regels. Je wordt dan geacht om een zogeheten GO-box aan te schaffen. In Oostenrijk maakt men dus onderscheid op basis van het gewicht van de auto. 

Autobahnvignet
Als je de grens oversteekt en je bent niet in het bezit van een tolvignet riskeer je een boete van circa € 120. Je moet namelijk voordat je de grens oversteekt al in het bezit zijn van een autobahnvignet. Als je gebruik wilt maken van snelwegen in Oostenrijk geldt eigenlijk altijd de regel dat je een autobahnvignet bij je dient te hebben. 

Verschillende soorten vignetten die verkrijgbaar zijn
Sinds 2018 heb je de keuze tussen een ‘gewoon vignet’ en een digitaal vignet. Bij een normaal vignet dien je de sticker die je ontvangt op de voorruit van je auto te plakken. Bij een digitaal vignet wordt het vignet gekoppeld aan het kenteken van jouw auto. Een sticker is in dat geval niet nodig. 

Je hebt verder de keuze tussen verschillende soorten vignetten die te verkrijgen zijn. Je kunt een jaarvignet aanschaffen, een 2-maand vignet en een 10-dagen vignet. Houd je aan de tijdslengte van je vignet want misbruik hiervan kan je een boete opleveren die kan oplopen tot wel € 240. 

Vignetten online aanschaffen
Het is tegenwoordig eenvoudig om een vignet online aan te schaffen. Dit kan je de nodige tijd besparen, omdat je dan niet naar een ANWB winkel of een tankstation hoeft om een vignet te kopen.

Houd er rekening mee dat er wegen zijn waarop je alsnog tol moet betalen. Enkelen van deze wegen zijn:

  • Felbertauernstraße € 10,00
  • Gerlos Alpenstraße, € 6,50
  • Großglockner-Hochalpen-Straße € 26,50
  • Nockalmstraße, € 12,00
  • Maltatal-Hochalmstraße € 11,00

Bij tolpoorten heb je de mogelijkheid om contant of met creditcard te betalen. Sommige poorten zijn voorzien van betaalautomaten. Poorten waar je alleen met creditcard kunt betalen, zijn te herkennen aan de oranje rijstroken.

Als het voertuig waar je mee naar Oostenrijk rijdt zwaarder is dan 3.500 kg dien je zoals al eerder benoemd een GO-box aan te schaffen. Deze box zorgt ervoor dat er automatisch tol wordt betaald per gereden kilometer. Het bedrag dat je moet betalen hangt af van de emissieklasse, de gereden kilometers en het aantal assen van het voertuig. Er bestaan twee verschillende varianten van de GO-box: een prepaid GO-box en een geregistreerde GO-box. Bij een prepaid versie moet je op de kaart een tegoed opladen, en bij een geregistreerde variant heb je de mogelijkheid om achteraf te betalen.  

Verkeersregels en parkeren in Oostenrijk 

In Oostenrijk gelden er soms andere regels in het verkeer dan in Nederland. We lichten er hier enkelen voor je uit. 

Controle op snelheid
Er wordt in Oostenrijk streng op snelheid gecontroleerd. Als je te hard rijdt in een milieuzone wordt dat gezien als een milieudelict. Je wordt in dat geval beboet met een veel hoger bedrag dan bij een andere, reguliere snelheidsovertreding. Als in het portaal boven de snelweg de tekst ‘IGL’ staat in combinatie met een maximale snelheid, dan is dat vanwege de luchtkwaliteit. 

Alcohol in combinatie met het verkeer 
Vanzelfsprekend is alcohol in combinatie met enige activiteit in het verkeer nooit een goed idee, maar in Oostenrijk gelden hiervoor andere regels dan in Nederland. Het promillage wat is toegestaan in Oostenrijk ligt hoger dan in Nederland. Vanaf een promillage van 0,5 promille ben je strafbaar en mag je niet meer deelnemen aan het verkeer. Als beginnend bestuurder is dit 0,1 promille.  

Je bent je rijbewijs kwijt indien bij een alcoholtest het promillage hoger ligt dan 0,8 promille. Daarnaast krijg je ook een flinke boete die kan oplopen tot € 5.000. 

Parkeren in Oostenrijk
De parkeertarieven in Oostenrijk zijn net als in Nederland aan de hoge kant. Je vindt steeds vaker een voordelig alternatief in de vorm van P+R terreinen. Dit zijn eigenlijk gewoon grote parkeergarages met een overstapmogelijkheid op het openbaar vervoer. De kosten hiervan zijn veel lager dan wanneer je parkeert in de stad. 

In sommige steden en dorpen is het verplicht om gebruik te maken van een blauwe parkeerschijf. Dit wordt ook wel Parkuhr of Park-schreibe genoemd. Als je een parkeerschijf moet gebruiken, wordt dit aangegeven met een verkeersbord. In de grote steden worden veel mensen beboet door het niet gebruik maken van een parkeerschijf. 

Het gebruik van winterbanden in Oostenrijk

Tussen 1 november en 15 april zijn winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden. Aangedreven wielen moeten voorzien zijn van sneeuwkettingen. De winterbanden dienen voorzien te zijn van een M+S codering. Verder moet het profiel van de banden 4 mm zijn. Daarnaast kan buiten deze periode om het gebruik van winterbanden verplicht worden gesteld. Dit wordt dan met een verkeersbord aangegeven.

Het gebruik van sneeuwkettingen is alleen toegestaan als het wegdek is voorzien van een sneeuwlaag of ijslaag. De sneeuwkettingen mogen de weg niet beschadigen en dus moet er wel een behoorlijk dikke sneeuwlaag op de weg liggen. Het verplicht moeten rijden met sneeuwkettingen kan ook met een verkeersbord worden aangeduid. Verder mag je niet harder dan 50 km/u rijden als je wielen voorzien zijn van sneeuwkettingen. 

Boete voor het niet voldoen aan de eisen
Hierboven zijn enkele eisen genoemd waaraan de winterbanden en sneeuwkettingen moeten voldoen. Voor het niet opvolgen van deze eisen, kun je flink worden beboet. De boete kan oplopen tot wel € 5.000. 

Omgekeerde bewijsplicht
Als een auto met zomerbanden in de winterperiode bij een ongeluk betrokken is, wordt deze auto met zomerbanden standaard als schuldige beschouwd. Ook bij het claimen van schade bij verzekeraars kan lastiger worden als je rijdt op zomerbanden in de winterperiode.Tips van Bogijn

We hebben al de verplichte uitrustingen benoemd die je in je auto moet hebben wanneer je met de auto naar Oostenrijk gaat. Wij van Bogijn raden je aan om je auto verder te voorzien van voldoende antivries, koelvloeistof, ruitenwisservloeistof en goed functionerende ruitenwissers

 

 

29-januari-2020 | Benny's Weetjes | Bogijn Automotive

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je niks missen van Bogijn Automotive? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! Kosteloos, altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes en onze kortingsacties.

Laagste prijsgarantie

Vind je het onderdeel ergens anders goedkoper inclusief verzendkosten? Dan krijg je het verschil terug + nog eens 10% korting als bedankje!
Kijk hier hoe het werkt!

Ik begrijp het

Om je zo goed mogelijk van dienst te zijn, maakt Bogijn.nl gebruik van cookies. Meer info