Wat moet ik doen bij een auto ongeluk?

Het kan iedereen overkomen: een auto ongeluk. Allerlei redenen kunnen hier de oorzaak van zijn, maar het blijft natuurlijk vervelend. Het is van belang om rustig te blijven, ondanks wij snappen dat dit niet eenvoudig is. We proberen je door middel van deze blog dusdanig te helpen en voor te bereiden, dat je snel tot rust komt en precies weet wat je moet doen direct na een auto ongeluk!

Veiligheid boven alles

Veiligheid heeft altijd de eerste prioriteit. Zorg ervoor dat je jezelf altijd als eerst in veiligheid brengt en pas daarna anderen te hulp schiet. Als er gewonden zijn, raden wij je aan om een ambulance en politie te bellen. Dit kun je doen via het nummer 112 natuurlijk.  

Wanneer je betrokken bent bij een ongeval is het niet toegestaan om de plek te verlaten zonder dat je je gegevens hebt achtergelaten. Dit is wettelijk vastgelegd, dus als je de plek van het ongeval verlaat zonder gegevens uit te wisselen ben je strafbaar. 

Zorg dat je eigen voertuig veilig staat en waarschuw ander verkeer. Dit doe je door middel van een gevarendriehoek. Wanneer de betrokken voertuigen het andere verkeer niet hinderen, kun je deze laten staan. We raden aan om zoveel mogelijk foto’s (bewijs) te verzamelen voordat de voertuigen worden verplaatst. We vertellen je later in deze blog welke bewijsstukken van belang zijn. 

Voorkom verdere problemen

Een ongeluk brengt natuurlijk emoties met zich mee. Iedereen kan hier anders op reageren en daarom is het belangrijk om zelf rustig te blijven en verdere problemen te voorkomen. 

  • Blijf beleefd en vermijd waar mogelijk onnodige discussie over de schuldvraag.
  • Je hoeft niet direct de schade te regelen, dit kan ook naderhand.
  • Voel je niet gelijk aansprakelijk en erken ook niet direct schuld. Doe voor de rest ook geen uitspraken over de toedracht. Laat dit over aan de verzekeraars.

Bewijs verzamelen

Wij snappen dat het verzamelen van bewijs niet het eerste is waar je aan denkt, maar toch is dit belangrijk om te doen. Hieronder lichten we enkele bewijsstukken uit die belangrijk zijn om te verzamelen. 

Probeer de gegevens van getuigen te verzamelen. Denk hierbij aan de naam, telefoonnummer, adres en eventueel kenteken. Het is voor de getuigen fijn als je dit vrij snel doet, zodat zij hun weg weer kunnen vervolgen. 

Als er na het ongeluk slipsporen, glas en dergelijke waarneemnbaar zijn, is het van belang om dit vast te leggen. 

Als er politie aanwezig is bij het ongeluk, raden wij je aan om het nummer van het proces-verbaal of de registratieset op te vragen.  

Europees schadeformulier invullen

Na een ongeluk waarbij schade is ontstaan, moet je samen met de tegenpartij het Europees schadeformulier invullen. Hoe je dit het beste kunt doen, leggen we hieronder uit.

  • Vul als eerste de voorzijde van het schadeformulier in. Het is niet van belang dat je het eens bent over de schuldvraag, maar zorg ervoor dat alle gegevens goed zijn vermeld. Het moet duidelijk zijn hoe de aanrijding is gebeurd.
  • Belangrijk: let op het vakje ‘getuigen’ midden boven in het formulier. Iedereen mag getuigen, dus ook familieleden. 
  • Daarnaast is het belangrijk om te controleren of alle kruisjes bij vraag 12 zijn ingevuld. Het is het noodzaak dat je ook het aantal invult, want dit kan bij de schaderegeling nog belangrijk zijn. 
  • Beide partijen dienen het formulier ter plekke te ondertekenen.
  • De achterkant van het formulier vul je zorgvuldig thuis in.

Digitaal schade melden

Het is sinds 2016 mogelijk om bij een aanrijding de schade digitaal te melden via mobielschademelden.nl. Hieronder leggen we uit hoe je dit het beste kunt doen. 

  • De eerste stap is het maken van foto’s en het benaderen van getuigen. 
  • Je kunt nu starten door de ‘button’ schademelden en selecteer het type voertuig en soort ongeval. 
  • In het systeem dien je nu de gegevens van de bestuurders in te voeren.
  • Noteer nu de schade van de voertuigen en eventueel letsel. 
  • Daarna moet je de situatie beschrijven en noteren hoe het ongeluk is ontstaan etc.
  • De schademelding moet je bevestigen met een SMS-code van de andere partij. 
  • De melding kun je overigens thuis verder aanvullen met foto’s of dergelijke.

Schadevergoeding als de tegenpartij is doorgereden

Het is zeer vervelend en ook strafbaar, maar de kans bestaat dat de betrokkenen bij een auto ongeluk doorrijden. Je kunt nu niet de schade verhalen op de tegenpartij. Het gevolg is dat je zelf de reparatiekosten moet ophoesten. Desondanks bestaat er nog een mogelijkheid om een schadevergoeding te krijgen. Dit kan namelijk via het Waarborgfonds Motorverkeer. Bij dit fonds kun je terecht als de tegenpartij onbekend is of geen autoverzekering heeft. Er zitten wel wat voorwaarden aan. Je moet bijvoorbeeld de schade binnen 14 dagen melden, anders krijg je geen schadevergoeding. 

Schadedelen na een auto ongeluk

Bij een auto ongeluk is het natuurlijk logisch dat het een en ander kapot gaat aan je auto. De geschiedenis leert ons dat er bepaalde ‘schadedelen’ zijn die opvallend vaak kapot gaan. Wij van Bogijn hebben voor veel van deze meest voorkomende beschadigingen vervangende onderdelen. In de volgende blog staan ze beschreven en is aangegeven wat een nieuw onderdeel en de reparatie ervan zal kosten.

 

2-maart-2020 | Benny's Weetjes | Bogijn Automotive

 

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je niks missen van Bogijn Car Parts? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! Kosteloos, altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes en onze kortingsacties.

Laagste prijsgarantie

Vind je het onderdeel ergens anders goedkoper inclusief verzendkosten? Dan krijg je het verschil terug + nog eens 10% korting als bedankje!
Kijk hier hoe het werkt!

Ik begrijp het

Om u zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, maakt Bogijn.nl gebruik van cookies om de website te laten functioneren, betere inzichten te krijgen voor een nog beter gebruiksgemak, en voor de personalisatie van onze website en advertenties. Meer info