Dit moet je weten voordat je met de auto naar Italië gaat

Als je met de auto naar Italië gaat, is het belangrijk je hierop goed voor te bereiden. In Italië zijn sommige dingen nét iets anders dan in Nederland. Geen zorgen, want in deze blog leggen we je alles uit wat je moet weten voordat je met de auto naar Italië gaat. Veel leesplezier!

Reisdocumenten die ik nodig heb als ik met de auto naar Italië vertrekt

Als je eenmaal de beslissing hebt genomen om naar Italië af te reizen, ben je verplicht om een geldig paspoort of ID-kaart bij je te hebben. Daarnaast raden we je aan om een Europees schadeformulier en het kentekenbewijs van je auto mee te nemen. Het Europees schadeformulier heb je nodig om schade te melden na een aanrijding. Een visum is niet verplicht en heb je ook niet nodig. 

Verplichte uitrustingen in de auto

Gevarendriehoek - Het is verplicht om een gevarendriehoek in de auto te hebben. 

Veiligheidshesje - Eigenlijk heb je voor iedere passagier (inclusief de bestuurder) van de auto een veiligheidshesje nodig. Deze dien je te dragen bij een ongeval, pech of als je slecht toonbaar bent doordat het bijvoorbeeld donker buiten is. De hesjes die je in de auto bij je hebt, moeten voldoen aan de EN471-norm. Dit houdt in dat het moet gaan om fluorescerende hesjes in de kleur geel, oranje of rood en dat de hesjes voorzien moeten zijn van retro-reflecterende banen. 

Extra tip: als je een besluit om een auto te huren, is het aan te raden om te controleren of de auto die je huurt voorzien is van deze verplichte uitrustingen. 

Verkeersregels in Italië

In Italië gelden soms net wat andere regels in het verkeer dan in Nederland. Hieronder lichten we er een aantal voor je uit. 

Mobiele telefoon
Het is voor iedere bestuurder verboden om een telefoon vast te houden tijdens het rijden. Dit geldt dus ook voor fietsers. De regel is ook van toepassing als je voor een rood stoplicht staat en wanneer je stilstaat met de auto. Overigens is het wel toegestaan om handsfree te bellen. Daarnaast mag je ook gebruik maken van een headset of één oortje.

Het gebruik van alcohol
Jongeren die niet langer hun rijbewijs dan 3 jaar bezitten, mogen helemaal geen alcohol in hun bloed hebben tijdens het rijden. Bestuurders die langer dan 3 jaar hun rijbewijs bezitten, mogen achter het stuur plaatsnemen als het maximum toegestane alcoholgehalte van 0,5 promille niet wordt overschreden.

Het gebruik van flitspaalsignalering
Het is in Italië niet toegestaan om radardetectie apparatuur in de auto te hebben. Als je besluit om dit toch te doen, riskeer je een boete. Tot zover bekend is het in Italië wel toegestaan om flitspaalsignalering te gebruiken. Wij raden je aan om dit van je apparatuur te verwijderen om eventuele discussie met de politie te voorkomen.

Gebruik van winterbanden in de zomerperiode 

Het is in Italië niet toegestaan om tussen de periode van 16 mei en 14 oktober te rijden met M+s winterbanden, die zijn voorzien van een snelheidscodering van Q of lager. Dit zijn banden met een snelheidscodering van L, M, N, P en Q. Als de banden van jouw auto zijn voorzien van één van deze coderingen, dien je deze te vervangen met zomerbanden of all-season banden.

Overigens zijn banden met een hogere snelheidscodering wel toegestaan in de zomerperiode. Dit zijn de banden met een R, S, T, H, U, V, W en Y codering. De codering vind je terug aan de zijkant van de banden en is waar te nemen achter de maataanduiding. Je kunt de codering herkennen aan het volgende: 185/60 R14 82 T. De letter R staat voor de velgenmaat en de T voor de snelheidscodering. De snelheidscodering vind je terug in de onderstaande tabel. 

Snelheidscodering letters

Aantal km/u

L

120 km/u

M

130 km/u

N

140 km/u

P

150 km/u

Q

160 km/u

R

170 km/u

S

180 km/u

T

190 km/u

H

210 km/u

V

240 km/u

W

270 km/u

Y

300 km/u

Er is vastgesteld dat de snelheidsindex op de band hoger dient te zijn dan de vastgestelde maximumsnelheid van de auto.

Sneeuwkettingen in Italië

Er gelden in Italië geen algemene verplichtingen tot het gebruik van sneeuwkettingen. Er zijn daarentegen wel een aantal wegen waar sneeuwkettingen in bepaalde periodes verplicht zijn. Dit wordt dan aangegeven door middel van een blauw verkeersbord met daarop een sneeuwketting. Als je rijdt met sneeuwkettingen mag je maximaal 50 km/u rijden.

Tolwegen in Italië

Bijna alle snelwegen in Italië zijn tolwegen. Het is daarom ook bijna onvermijdelijk dat je in contact komt met een tolweg. Voordat je eenmaal in Italië bent, is de kans groot dat je al tol moet betalen. Tol wordt onder meer geheven in Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk. 

Tolkosten in Italië

Het bedrag dat je aan tol moet betalen in Italië is vaak minder groot dan in landen om Italië heen. De hoogte van de tol varieert wel. In vlakke gebieden zijn de tolkosten vaak lagere dan in bergachtige gebieden. Bij bemande hokjes kun je de tol contant betalen, deze worden aangegeven met een bord met daarop muntstukken. Daarnaast heb je de mogelijkheid om te betalen met een creditcard, deze tolpoorten worden met ‘Carte’ aangeduid. Verder kun je bij de meeste tolpoorten met een Nederlandse bankpas betalen. Deze tolpoorten worden door middel van een bord met daarop Maestro aangeduid. We raden je aan om wat contant geld of een creditcard mee te nemen, omdat het kan voorkomen dat enkele tolwegen jouw bankpas niet accepteren.

Je hebt ook de mogelijkheid om gebruik te maken van een VIA-card. Je kunt hiermee sneller door de tolpoorten heen rijden. De VIA-card is een magnetische kaart, die te verkrijgen is bij servicestations langs de snelweg. Op het moment dat je met deze kaart betaald, wordt het bedrag automatisch afgeschreven. De VIA-card is overigens niet overal geldig, zoals in bijvoorbeeld Sicilië.

De laatste optie om tol te betalen is door middel van een Telepass. Je kunt dit zien als een vorm van rekeningrijden. Wij raden je aan een Telepass aan te schaffen als je veel rijdt op de snelwegen in italië. Als je gebruik maakt van een Telepass mag je door de tolpoorten rijden met een snelheid van 30 km/u. De tol wordt automatisch afgeschreven. Telepass tolpoorten herken je aan de borden met daarop het woord Telepass, of aan de gele markeringen die zijn op de rijstroken zijn aangebracht. 

 

22-januari-2020 | Benny's Weetjes | Bogijn Car Parts

 

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je niks missen van Bogijn Car Parts? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! Kosteloos, altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes en onze kortingsacties.

Laagste prijsgarantie

Vind je het onderdeel ergens anders goedkoper inclusief verzendkosten? Dan krijg je het verschil terug + nog eens 10% korting als bedankje!
Kijk hier hoe het werkt!

Ik begrijp het

Om u zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, maakt Bogijn.nl gebruik van cookies om de website te laten functioneren, betere inzichten te krijgen voor een nog beter gebruiksgemak, en voor de personalisatie van onze website en advertenties. Meer info