Functie injectoren en het vervangen ervan

In deze blog leggen we je alles uit omtrent de injectoren van je auto. We behandelen de functie van de injectoren, de symptomen waaraan je kunt opmerken dat een injector defect is en hoe je deze het beste kunt vervangen. Veel leesplezier!

Functie injectoren auto

De injectoren (ook wel bekend als verstuivers) spelen een belangrijke rol bij de motor van een auto. Injectoren kennen we in verschillende uitvoeringen en afmetingen. De functie van de injectoren is het zorgen voor een juist vermogen, lage emissies en een laag brandstofverbruik. Na enige periode kan een injector defect gaan. Het gevolg is dat de injector een te grote hoeveelheid, te weinig of op een verkeerd moment brandstof inspuit. Het brandstofsysteem kan hierdoor niet meer goed functioneren. Voor een goede werking van de auto zijn dus goed functionerende injectoren nodig. Injectoren zijn niet snel toe aan vervanging, maar kunnen wel minder goed functioneren na enige tijd.  

Injectoren defect; de symptomen van

Injectoren defect? Er zijn meerdere manieren waaraan een defect aan de injector van je auto is op te merken. Hierdoor kunnen een aantal storingen en problemen ontstaan. Enkele van deze storingen zijn:

  • de auto start moeizaam;
  • verhoging van het brandstofverbruik;
  • een toename van slechte uitlaatgassen.

Verder kunnen er nog andere problemen ontstaan, die niet direct in verband met de injector staan. Er kan bijvoorbeeld ook schade ontstaan aan de lambdasonde of katalysator. Daarnaast kan er motorschade ontstaan. Dit wil je natuurlijk voorkomen, want schade aan de motor leidt vaak tot hoge kosten.

Injectoren vervangen

Als fanatiek hobbyist is het mogelijk om eigenhandig de injectoren van jouw auto te vervangen. Je dient natuurlijk wel over de juiste materialen te beschikken. Hieronder leggen we uit hoe je dit het beste kunt doen. 

1. Veiligheid eerst
Allereerst is het natuurlijk belangrijk dat je veilig te werk gaat. Vooral wanneer je aan de motor of het brandstofsysteem sleutelt, is het van belang dat je je eigen veiligheid waarborgt. Het brandstofsysteem in jouw auto staat onder druk, dus is het belangrijk dat alle druk in de brandstofleidingen is opgeheven voordat je begint met het loskoppelen van de leidingen.

2. Test de brandstofinjectoren voordat je begint met loskoppelen
Voordat je de injectoren loskoppelt, is het aan te raden om eerst de injectoren te testen. Je kunt de motor starten en eventuele trillingen voelen. Luister ook goed naar geluiden uit het motorcompartiment. Wanneer je afwijkingen opmerkt, kan dit duiden op problemen met de injectoren. 

3. Ontlast de druk van de brandstofleidingen
Je dient eerst te ontluchten. Dit doe je door de ontlastklep van de brandstofleidingen los te draaien. Als je deze klep niet kunt vinden, kun je de relais schakelaar of de zekering van de brandstofpomp verwijderen. Start de motor en wacht enkele minuten voordat je de zekering verwijderd. 

4. Koppel de brandstofleidingen los
De meeste auto’s worden geleverd met brandstofleidingen die brandstof leveren aan de injector in elke cilinderkop. Koppel nu de hoofdbrandstof leiding van de andere leidingen los, Verwijder vervolgens alle schroeven of bouten waarmee de brandstofleiding is bevestigd, en ontkoppel alle bijhorende draden. Verwijder nu de brandstofleiding voorzichtig, zodat je de injectoren niet beschadigd.

5. Maak de injectoren los
Iedere injector is voorzien van een plug die de injector op zijn plek houdt. Deze is makkelijk afschroefbaar met een platte schroevendraaier.

6. Verwijder de injectoren
Je kunt nu de injectoren verwijderen. Doe dit voorzichtig en zorg ervoor dat je de injectoren niet beschadigd. Het kan voorkomen dat de injectoren nog extra aan de brandstofleiding zijn vastgemaakt. Deze dien je in dat geval ook te verwijderen.

7. Monteer de nieuwe injectoren
Bevestig nu de nieuwe injectoren. Monteer alle injectoren op dezelfde manier zoals dit is gedaan bij het origineel. Je kunt vervolgens ook weer de brandstofleiding terug monteren. 

8. Test of er eventuele lekkages zijn opgetreden
Kijk of er geen lekkages in de brandstofleidingen zitten. Dit kun je doen door de motor te starten en wat brandstof in de leidingen te laten lopen. Indien er sprake is van een lekkage kun je dit vrijwel direct opmerken.

Als je twijfelt of niet over de juiste materialen beschikt, raden we je aan om een bezoek te brengen aan een garagehouder.

Injectoren online kopen bij Bogijn

Bij Bogijn koop je makkelijk en snel online jouw nieuwe injectoren. Injectoren die je bij ons kunt aanschaffen zijn niet alleen voorzien van een lage prijs, maar zijn daarnaast ook van topkwaliteit

Als je nog vragen hebt over injectoren of een andere vraag, dan kun je altijd contact met ons opnemen.

 

18-februari-2020 | Benny's Weetjes | Bogijn Automotive

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je niks missen van Bogijn Automotive? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! Kosteloos, altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes en onze kortingsacties.

Laagste prijsgarantie

Vind je het onderdeel ergens anders goedkoper inclusief verzendkosten? Dan krijg je het verschil terug + nog eens 10% korting als bedankje!
Kijk hier hoe het werkt!

Ik begrijp het

Om je zo goed mogelijk van dienst te zijn, maakt Bogijn.nl gebruik van cookies. Meer info