De ideale voorbereiding voordat je met de auto naar Frankrijk gaat

Indien je met de auto naar Frankrijk gaat, dien je de nodige voorbereidingen te treffen. Zo zijn er regelmatig wijzigingen in het verkeersreglement in Frankrijk. Ook andere belangrijke regels en tips bespreken we in deze blog.

Wat moet er in mijn auto aanwezig zijn? 

Als je naar met de auto naar Frankrijk gaat, zijn er een aantal uitrustingen die verplicht in de auto aanwezig moeten zijn. Hieronder bespreken we deze uitrustingen. 

Alcoholtester
Sinds 2012 is het verplicht om een alcoholtester in je auto te hebben. Deze testers moeten voorzien zijn van het NF keurmerk. Deze alcoholtesters zijn te verkrijgen bij de ANWB en in Frankrijk bij tankstations (eigenlijk ben je dan al te laat). In Frankrijk is een maximaal percentage toegestaan van 0,5 promille. Indien je een beginnend bestuurder bent (minder dan 3 jaar je rijbewijs bezit), ligt de grens op 0,2 promille. 

Veiligheidshesjes
Het is belangrijk dat je na een ongeluk of pech jij en je medepassagiers goed zichtbaar zijn. Het is daarom ook verplicht om veiligheidshesjes in de auto te hebben. De hesjes moeten voldoen aan de EN471-norm: een fluorescerend geel, oranje of rood hesje dat is voorzien van retroreflecterende strepen. 

Gevarendriehoek
Het is ook verplicht om een gevarendriehoek bij je te hebben. Je bent genoodzaakt om de driehoek te plaatsen als er zich een ongeluk of pech heeft voorgedaan. Je dient de gevarendriehoek achter je auto te plaatsen. 

Verkeersregels in Frankrijk

In Frankrijk gelden soms net wat andere verkeersregels dan in Nederland. Desondanks zijn er ook veel regels die overeenkomen. We lichten enkele verkeersregels die gelden in Frankrijk voor je uit. 

Snelheidsovertreding 
In Frankrijk controleren ze streng op snelheidsovertredingen. Je mag 5 km/u boven de maximaal toegestane snelheid rijden. De boetes in Frankrijk zijn fors en worden opgestuurd naar het huisadres van de bestuurder. Sinds 2015 is dit ook mogelijk bij overtredingen van bestuurders uit het buitenland. Doordat er door veel bestuurders te hard werd gereden, is vanaf 2018 de maximumsnelheid op veel plaatsen verlaagd van 90 tot 80 km/u. Overigens staat dit niet overal goed aangegeven. Zie de borden van 80+90 km per uur hierboven

Flitspaalverklikker
Indien men een flitspaalverklikker in het navigatiesysteem heeft zitten, kan dit een flinke boete opleveren. Deze bedraagt maar liefst € 1500. Zelfs als de navigatie uitstaat, kun je een boete krijgen. Bij enkele navigatiesystemen kan de software van de flitspaal worden verwijderd. Indien dit niet mogelijk is, zou je de navigatie op je telefoon kunnen gebruiken, mits hier geen flitser software in zit. Gebruik uiteraard wel alleen je telefoon als je hem kunt vastklikken in een houder, en niet wanneer je hem in je hand moet houden. Stel dat dit geen optie is, dan is er nog een hele ouderwets oplossing: de landkaart. Controleer dus van te voren goed hoe dit is geregeld bij jouw navigatiesysteem. 

Liften 
Mocht je het van plan zijn, het is niet toegestaan om te liften langs snelwegen, vierbaanswegen en wegen zonder voetpaden. Dit is verboden om gevaarlijke situaties te voorkomen. 

Strepen op de weg overschrijden
Het is streng verboden om doorlopende strepen te overschrijden. Daarbij is het ook niet toegestaan om de strepen met de wielen van je auto aan te raken. Wordt dit opgemerkt door de politie, dan kun je een flinke boete tegemoet zien. 

Telefoneren
Het is absoluut niet toegestaan om een telefoon vast te houden tijdens het rijden. Daarentegen is handsfree bellen wel gewoon toegestaan. 

Winterbanden in Frankrijk

Als er winterse omstandigheden optreden (sneeuw, hagel en ijzel), is het plaatselijk verplicht om winterbanden onder je auto te hebben. Om dit wat duidelijker te maken, is er een verkeersbord waardoor je direct weet of het hebben van winterbanden verplicht is. Dit verkeersbord is een rode driehoek met een sneeuwvlok erop. 

M+S banden gelden als winterbanden, mits deze voorzien zijn van een Alpine logo. Sommige all-season banden ook toegestaan zijn, maar ook dezen moeten voorzien zijn van een Alpine logo. 

Profieldiepte winterbanden Frankrijk
In Frankrijk dient de minimale profieldiepte 3,5 mm te zijn. Heb je net nieuwe winterbanden, dan is de profieldiepte 9 mm. Twijfel je of de banden nog de juiste profieldiepte hebben, maak dan gebruik van een bandenprofielmeter. Als de profieldiepte niet voldoet aan het minimum, dien je nieuwe aan te schaffen. 

Gebruik van sneeuwkettingen in Frankrijk

Het gebruik van sneeuwkettingen wordt aangegeven met een blauw bord met daarop een sneeuwketting afgebeeld. Staat de tekst ‘pneus á neige admis’ vermeld, dan zijn alleen winterbanden voldoende. De maximale snelheid voor het rijden met sneeuwkettingen bedraagt 50 km/u. 

Welke winteruitrusting is verplicht?

Naast de juiste winterbanden en sneeuwketting dien je ook de eerder genoemde verplichte uitrustingen bij je te hebben. We hebben het dan over de alcoholtester, veiligheidshesje en gevarendriehoek. 

Daarnaast raden wij van Bogijn aan om nog enkele andere artikelen mee te nemen of/en te controleren voordat je met de auto naar Frankrijk gaat. Het gaat dan om koelvloeistof, antivries, ruitensproeiervloeistof en wisserbladen

Reisdocumenten die je bij je dient te hebben

Wanneer je met de auto naar Frankrijk vertrekt, moet je enkele documenten bij je hebben. Het gaat dan om je rijbewijs, paspoort of ID kaart en het kentekenbewijs van de auto. Indien je schade rijdt, kun je dit direct melden. 

Door het milieuvignet dat in Frankrijk geldt, is het belangrijk dat je de juiste milieusticker bij je hebt. De milieusticker wordt ook wel Crit’Air genoemd. 

Tolwegen en tolpoorten in Frankrijk

In Frankrijk zijn alle autosnelwegen eigenlijk tolwegen. Officieel wordt een tolweg aangegeven door middel van blauw bord met het woord Péage erop. Tol wordt alleen geheven op snelwegen, dus niet op provinciale wegen. 

Het is bij de meeste tolpoorten mogelijk om contant te betalen. De tolwegen waar je contant kunt betalen, zijn te herkennen aan een blauw bord met muntstukken erop. Bij bijna iedere tolpoort kun je betalen met creditcard. Ook wordt meestal Visa en Mastercard geaccepteerd als betaalmiddel. Vreemd genoeg is betalen met een prepaid creditcard of Nederlandse bankpas is vrijwel nooit mogelijk. Zorg dus dat je in Frankrijk altijd genoeg contant geld en/of een creditcard bij hebt voor de tol!

Milieustickers en de werking ervan

Op basis van de wetgeving Crit’Air kunnen steden in Frankrijk milieuzones instellen. De milieuzones zijn bestemd om vervuilende auto’s fijnstoffen en schadelijke stoffen te weren. 

Er zijn tijdelijke en permanente milieuzones. De laatstgenoemde zones mag je alleen betreden met een geldige milieusticker en wordt ook wel Vignet Crit’Air genoemd. Echter, kan een permanente milieuzone ook tijdgebonden zijn. Buiten de tijdzone om hoef je geen sticker te gebruiken. Bij een tijdelijke zone ben je ook verplicht om een milieusticker bij te hebben. Dit is overigens dezelfde sticker als bij een permanente zone. Tijdelijke zones zijn alleen geldig in het geval van extreme luchtvervuiling. Dit wordt dan aangegeven door middel van een luchtvervulingsalarm. 

In Frankrijk kent men zes verschillende milieustickers in de kleuren groen, paars, geel, oranje, rood en grijs. De kleur die je nodig hebt hangt af van het type auto, leeftijd van het voertuig en de mate van CO2 uitstoot. 

Je kunt een milieusticker voordelig aanschaffen via certificat air gouv.fr. De levertijd van de sticker bedraagt zes weken, dus is het belangrijk om deze vroegtijdig te bestellen. De milieusticker is geldig totdat je overgaat op een andere auto. 

De sticker die je voor je auto hebt gekocht, dien je aan de binnenkant van de auto te plakken. De sticker plak je dan rechtsonder (aan de binnenkant) van je voorruit te plakken. 

Steden met milieuzones

Steeds meer steden in Frankrijk hebben een milieuzone ingesteld. Dit betekent dat je een milieusticker nodig hebt om de stad te betreden met de auto. Hieronder hebben we enkele steden voor je onder elkaar gezet, waar een milieuzone geldt. Daarnaast hebben we direct vermeld welke stickers er geldig zijn. 

  • Parijs (ZCR + ZPA): groen, paarse, gele, oranje en rode sticker geldig
  • Toulouse (ZPA): alle kleuren stickers geldig
  • Grenoble (ZCR + ZPA): alle kleuren stickers geldig
  • Lille (ZPA): groen, paarse, gele en oranje sticker geldig

Boete bij afwezigheid van een milieusticker

De boete voor het rijden zonder sticker kan flink oplopen. De boete zal tussen de € 68 en € 135 bedragen. De boete verschilt namelijk per stad. Wij raden dan ook aan om vooraf goed te controleren welke sticker je nodig hebt.

 

Heb je na het lezen van dit blog nog vragen over je reis naar Frankrijk en het rijden in het land? Neem dan gerust contact met ons op en we zullen je helpen zo voorbereid mogelijk op weg te gaan.

 

3-februari-2020 | Benny's Weetjes | Bogijn Automotive

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je niks missen van Bogijn Automotive? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! Kosteloos, altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes en onze kortingsacties.

Laagste prijsgarantie

Vind je het onderdeel ergens anders goedkoper inclusief verzendkosten? Dan krijg je het verschil terug + nog eens 10% korting als bedankje!
Kijk hier hoe het werkt!

Ik begrijp het

Om je zo goed mogelijk van dienst te zijn, maakt Bogijn.nl gebruik van cookies. Meer info