Wat moet ik weten voordat ik met de auto naar Duitsland ga?

Om je goed voor te bereiden voordat je met de auto naar Duitsland gaat, leggen we je in deze blog alles uit wat je moet weten en waar je je aan moet houden. We vertellen onder meer welke reisdocumenten je bij je moet hebben, welke uitrustingen verplicht zijn en hoe je je moet voorbereiden op het rijden in winterse omstandigheden. 

Reisdocumenten

Je moet je rijbewijs en het kentekenbewijs van je auto bij je hebben. Verder is het belangrijk om een Europees schadeformulier mee te nemen, omdat je dan direct na een aanrijding het schadeformulier kunt invullen. Een visum is niet nodig in bij onze oosterburen. 

Duitsland stelt het niet verplicht om een groene kaart bij te hebben. De politie kan aan de hand van deze kaart checken of de auto is verzekerd. We raden je aan om de groene kaart toch mee te nemen, want hier staan alle gegevens en telefoonnummers van alarmcentrales op. Deze kan altijd van pas komen 

Wat moet ik meenemen in de auto als ik afreis naar Duitsland?

Duitse automobilisten zijn verplicht om een aantal uitrustingen in de auto bij te hebben. Deze uitrustingen zijn enkel van toepassing voor auto’s met een Duits kenteken, maar we raden je wel aan om deze mee te nemen als je met de auto naar Duitsland gaat. Dit voorkomt discussie met de politie en zo ben je veiliger bezig voor jezelf en andere weggebruikers. We noemen hieronder een aantal uitrustingen die we aanraden om bij je te hebben.  

Verbanddoos - Het is in Duitsland verplicht om een verbanddoos in de auto te hebben. 

Gevarendriehoek - Wanneer je te maken krijgt met een ongeluk of pech heb je een gevarendriehoek nodig. Kom je stil te staan langs de snelweg, dan dien je de gevarendriehoek 200 meter achter je auto te zetten. Je waarschuwt hiermee andere weggebruikers. Sta je niet op de snelweg, maar op een ander regionale N weg, dan moet je de gevarendriehoek 100 meter achter je voertuig plaatsen.

Veiligheidshesje - Eigenlijk heb je voor iedere passagier (inclusief de bestuurder) van de auto een veiligheidshesje nodig. De hesjes die je in de auto bij je hebt, moeten voldoen aan de EN471-norm. Dit houdt in dat het moet gaan om fluorescerende hesjes in de kleur geel, oranje of rood en dat de hesjes voorzien moeten zijn van retro-reflecterende banen. Bij een ongeval of bij pech dien je een veiligheidshesje te dragen. 

Parkeren in Duitse steden

Parkeren in Duitse steden kost vaak veel geld. In de meeste gevallen kun je jouw auto enkel parkeren in een parkeergarage. Doordat dit vaak ook de enige optie is, is het parkeren in Duitse steden een dure aangelegenheid. Tegenwoordig kun je een stuk voordeliger parkeren in Duitsland. Dit komt door de Park & Ride parkeerplaatsen. Deze plekken bevinden zich vlakbij een S-bahn station. Park & Ride parkeerplaatsen zijn vaak wat goedkoper dan parkeergarages, en soms kun je er gratis parkeren. Via deze manier van parkeren, kun je veel geld besparen.   

Verkeersregels die gelden in Duitsland

In Duitsland gelden soms andere verkeersregels dan in Nederland. Hieronder staan enkele belangrijke verkeersregels in Duitsland om rekening mee te houden. 

Alcohol
Als automobilist mag het promillage alcohol in je lichaam niet meer dan 0,5 promille bedragen. Voor automobilisten die korter dan twee jaar hun rijbewijs hebben, geldt een volledig alcoholverbod. Daarnaast is rijden onder invloed van drugs ook absoluut niet toegestaan. 

Gebruik maken van mobiele telefoon
Het vasthouden van je mobiele telefoon tijdens het rijden is niet toegestaan. Ook als je in de file staat of voor een stoplicht is het verboden om een mobiele telefoon vast te houden. Het vasthouden van de telefoon is enkel toegestaan als de motor van de auto niet draait. Handsfree bellen mag daarentegen wel. 

Rijden bij wegwerkzaamheden
Je zult ervaren dat je bij het rijden in Duitsland regelmatig te maken krijgt met wegwerkzaamheden. Bij wegwerkzaamheden is het meestal verboden om op de linkerrijstrook te rijden. Dit verbod geldt als het voertuig of de combinatie (inclusief buitenspiegels) 2 meter of breder is. Als dit verbod van toepassing is, wordt dit aangegeven door een rond bord met een rode rand waarop 2 meter staat vermeld. 

Flitspaalsignalering
Het in de auto hebben en gebruik maken van apparatuur met flitspaalsignalering is niet toegestaan in Duitsland. Is jouw auto, mobiel of navigatie voorzien van apparatuur met flitspaalsignalering, dan moet je deze voordat je naar Duitsland vertrekt verwijderen of uitschakelen.

Milieuzones in Duitsland

In Duitsland zijn milieuzones zeker een ding om rekening mee te houden. Deze zones worden ook wel umweltzones genoemd, en zijn ingesteld om auto’s die veel schade toebrengen aan het luchtklimaat te weren. Met borden wordt het begin en het einde van een milieuzone aangegeven. 

Verschillende soorten milieustickers

Milieustickers zijn te verkrijgen in de kleuren groen, geel en rood. De kleur die jij nodig hebt voor jouw auto hangt af van de uitstoot (emissieklasse). Een groene sticker is bestemd voor auto’s die het minst vervuilend zijn. Daarna komt de gele sticker die door veel steden als minimumeis wordt gesteld. De rode sticker is niet meer in gebruik. Een vierde kleur sticker is nog in overweging. Dit zal naar verluidt een blauwe sticker worden. Deze sticker zal enkel toegekend worden aan zeer zuinige voertuigen. De invoering zal echter pas na 2020 plaatsvinden.  

Milieusticker vergeten
Als je je al begeeft in Duitsland en je bent vergeten om een milieusticker aan te schaffen, kun je dit alsnog doen. Je kunt bij een garage in Duitsland een milieusticker aanvragen, maar dit kost je wel meer geld dan wanneer je een sticker aanschaft van te voren. Het verkeerd plaatsen van de sticker of niet beschikken over de juiste sticker kan je een flinke boete opleveren. 

Rijden met winterbanden in Duitsland

In Nederland zijn winterbanden niet verplicht, maar in Duitsland zijn winterbanden, of in ieder geval speciale banden wel verplicht bij winterse omstandigheden. Deze omstandigheden kunnen zich ook voordoen buiten de winterperiode om. Let op: Duitsland kent geen vaste periode voor het verplicht rijden met winterbanden. 

Sinds 2018 zijn ‘echte’ winterbanden verplicht. De banden moeten gekenmerkt zijn door het Alpine logo (dit is een berg met drie spitsen met de vorm van een sneeuwvlok erin). Dit logo is verwerkt op de zijkant van de banden. Dit geldt overigens ook voor all-season banden.

Omdat het vanaf 2018 pas verplicht is gesteld, is er een overgangsregeling. In deze overgangsregeling staat dat tot 30 september 2024 all-season banden met een M+S markering zonder Alpine logo mogen worden gebruikt. De banden dienen wel voor 31 december 2017 te zijn geproduceerd. De datum van productie vind je terug op de zijkant van de band en wordt DOT-code genoemd.  

Voor het rijden met ongeschikte banden kun je een boete van € 60 krijgen en één strafpunt. De kentekenhouder wordt verantwoordelijk gehouden wanneer je de fout ingaat. De kentekenhouder ontvangt een boete van € 75 en één strafpunt.

Rijden met sneeuwkettingen in Duitsland

Het rijden met sneeuwkettingen in Duitsland is toegestaan en in sommige gebieden verplicht. Dit wordt dan aangegeven met een blauw bord met daarop een sneeuwketting. Je mag maximaal 50 km/u rijden als je gebruik maakt van sneeuwkettingen.

Tips van Bogijn

We hebben al de verplichte uitrustingen benoemd die je in je auto moet hebben wanneer je met de auto naar Duitsland gaat. Wij van Bogijn raden je aan om jouw auto verder te voorzien van voldoende antivries, koelvloeistof, ruitenwisservloeistof en goed functionerende ruitenwissers

 

30-januari-2020 | Benny's Weetjes | Bogijn Car Parts

 

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je niks missen van Bogijn Car Parts? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! Kosteloos, altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes en onze kortingsacties.

Laagste prijsgarantie

Vind je het onderdeel ergens anders goedkoper inclusief verzendkosten? Dan krijg je het verschil terug + nog eens 10% korting als bedankje!
Kijk hier hoe het werkt!

Ik begrijp het

Om u zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, maakt Bogijn.nl gebruik van cookies om de website te laten functioneren, betere inzichten te krijgen voor een nog beter gebruiksgemak, en voor de personalisatie van onze website en advertenties. Meer info