Wat doet de boordcomputer van mijn auto?

Wat is een boordcomputer

Vroeger konden alleen mensen met verstand van de motor, versnellingsbak en dergelijke onderdelen iets over de staat van de auto zeggen. Tegenwoordig kun je veel over jouw auto te weten komen zonder dat je over veel kennis hoeft te beschikken. Dit komt voort uit het feit dat de moderne auto steeds vaker eigenlijk een “rijdende computer” is en beschikt over een boordcomputer

Alles wat gebeurt onder de motorkap wordt gemonitord, berekend en gecommuniceerd naar de bestuurder. De bestuurder wordt via de boordcomputer geïnformeerd. De boordcomputer staat ook wel bekend als trip computer. 

Wat regelt de boordcomputer van mijn auto

De boordcomputer regelt dus van alles in je auto. Om je nog een beter beeld te geven van de zaken die de boordcomputer regelt, lichten we enkele functies van de boordcomputer hieronder voor je uit.

Afstand

De voornamelijkste functie van een boordcomputer is het meten van de afstand die je hebt afgelegd, of die je nog kan afleggen totdat je moet tanken. Naast de totaal afgelegde afstand van de auto kun je ook 1 of 2 verschillende afstanden bijhouden en resetten. Dit is handig bij bijvoorbeeld het bijhouden van het aantal kilometers die je tijdens een vakantie hebt gereden, en wanneer je een auto van de zaak hebt.

Verbruik

Je kunt via de boordcomputer ook zien hoeveel brandstof de auto verbruikt. Dit kan via de actuele of de ingestelde trip afstand. Het actuele verbruik geeft aan hoeveel brandstof je op dat moment verbruikt. Dit kan worden aangegeven in kilometers per liter brandstof, of in liters per 100 km. 

Meestal geeft een boordcomputer ook nog aan wanneer je dient te schakelen naar een lagere of hogere versnelling om brandstof te besparen. Verder kan de boordcomputer alle informatie combineren om een accurate inschatting te maken van de afstand die je nog kan afleggen voordat de tank leeg is. 

Waarschuwingslampjes en onderhoud

De boordcomputer geeft aan wanneer het oliepeil te laag is, of het moment dat de olie moet worden ververst of gecheckt. Ook wanneer onderhoud nodig is aan onderdelen zoals de remmen, de motor, de dynamo en het roetfilter wordt dit aangegeven door de boordcomputer. Op deze manier kan een boordcomputer erg helpen onnodig hoge kosten te besparen. Stel dat je niet zou doorhebben dat een dergelijk onderdeel aan vervanging toe is, en je rijdt door, kan een reparatie erg duur worden.

Binnentemperatuur auto 

Op de boordcomputer kun je veel informatie over de binnentemperatuur terugvinden, welke je vervolgens kunt aanpassen. Daarnaast wordt vaak aangegeven wat de buitentemperatuur is. Dit is handig, omdat je soms je rijstijl aan bepaalde weersomstandigheden dient aan te passen.

Wat te doen als mijn boordcomputer kapot is

Als een boordcomputer stuk is, kan het geen informatie weergeven over zaken zoals het brandstofverbruik en de snelheid van jouw auto. Het belang van de aanwezigheid van een boordcomputer is afhankelijk van het merk en type auto dat je hebt. 

Als de boordcomputer defect is, kun je niet aflezen hoeveel kilometer je nog kunt rijden totdat de brandstof op is. Met behulp van de boordcomputer wordt bij moderne auto’s de snelheid weergegeven. Al deze informatie kan niet worden getoond en daarom raden wij je aan om in dat geval niet de weg op te gaan. 

Kosten voor een nieuwe boordcomputer

De kosten voor een nieuwe boordcomputer zijn relatief hoog. Dit komt doordat een boordcomputer technisch complex in elkaar zit. Ook door de vele functies die een boordcomputer vervult, is het niet goedkoop om een boordcomputer aan te schaffen. Gelukkig is het niet voor de hand liggend dat je boordcomputer kapot gaat. 

Om veel kosten te besparen, kun je ervoor kiezen om een tweedehandse boordcomputer aan te schaffen. Dit kun je doen bij een autosloperij. In principe zijn deze boordcomputers even goed als een nieuwe boordcomputer, maar dus een stuk goedkoper. 


24-februari-2020 | Benny's Weetjes | Bogijn Automotive

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je niks missen van Bogijn Automotive? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! Kosteloos, altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes en onze kortingsacties.

Laagste prijsgarantie

Vind je het onderdeel ergens anders goedkoper inclusief verzendkosten? Dan krijg je het verschil terug + nog eens 10% korting als bedankje!
Kijk hier hoe het werkt!

Ik begrijp het

Om je zo goed mogelijk van dienst te zijn, maakt Bogijn.nl gebruik van cookies. Meer info