Alles over remvloeistof

Een van de belangrijkste systemen van de auto is het remsysteem. Zonder kun je niet remmen, en zou de veiligheid van jezelf, je medepassagiers en andere weggebruikers niet gegarandeerd zijn. Remvloeistof, of remolie, is hiervan dan weer een onmisbaar onderdeel. De remvloeistof zorgt er simpelweg voor dat de kracht van het rempedaal wordt overgedragen op de wielen, Maar wat is remvloeistof dan precies, hoe werkt het precies in het remsysteem en wanneer moet je remvloeistof vervangen? In deze blog lees je alles over remvloeistof!

Hoe werkt remvloeistof?

Het remsysteem in een auto is een hydraulisch systeem, wat inhoudt dat er gebruik wordt gemaakt van vloeistof. Dit is dus remvloeistof in dit geval. Wanneer jij de rem van je auto intrapt, verplaatst zich in de hoofdremcilinder een zuiger. Deze oefent druk uit op de remvloeistof in de remleidingen. Deze druk gaat op zijn beurt over naar een wielremcilinder, wat er uiteindelijk toe leidt dat de zuigers de remblokken tegen de remschijven aan drukken. In het kort zorgt remvloeistof er dus voor dat de kracht die je op het rempedaal zet wordt overgedragen op de wielen. Heb je geen remvloeistof of werkt deze niet goed, dan is een goede werking van het remsysteem onmogelijk. 

Moet ik mijn remvloeistof regelmatig vervangen?

Net als vrijwel alle onderdelen van de auto verouderd ook remvloeistof na verloop van tijd. De kwaliteit van de remvloeistof neemt hierdoor af. Dit komt vooral doordat remvloeistof water uit de buitenlucht opneemt. Het kookpunt van de remvloeistof zal hierdoor verlaagd worden en er kunnen dampbellen van lucht ontstaan. Lucht in het remsysteem kan ertoe leiden dat je auto niet goed of helemaal niet meer afremt. Daarnaast kan remvloeistof vervuild raken, wat je kunt zien aan een zwarte of grijze kleur. Ook dit zorgt voor een mindere remwerking. Is een van deze situaties op jou van toepassing, dan is het tijd om de remvloeistof te vervangen. Ook als het reservoir bijna leeg is moet je natuurlijk nieuwe remvloeistof nemen. Dit kun je makkelijk zelf controleren.

Hoe vervang je je remvloeistof?

Remvloeistof vervangen is gelukkig niet moeilijk en kun je prima zelf. Wel heb je hiervoor wat kennis nodig en een aantal materialen. Het belangrijkste is om goed te letten op welke remvloeistof je gebruikt. Dot4 en Dot5 bijvoorbeeld kunnen absoluut niet door elkaar worden gebruikt. Heb je de remvloeistof vervangen of bijgevuld maar is het reservoir toch weer leeg? Controleer het reservoir dan op een lekkage. Mocht je hier last van hebben moet je dit zo snel mogelijk oplossen. 

Je bent bij Bogijn natuurlijk aan het juiste adres om je remvloeistof te vervangen!


22-april-2020 | Benny's Weetjes | Bogijn Automotive

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je niks missen van Bogijn Automotive? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! Kosteloos, altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes en onze kortingsacties.

Laagste prijsgarantie

Vind je het onderdeel ergens anders goedkoper inclusief verzendkosten? Dan krijg je het verschil terug + nog eens 10% korting als bedankje!
Kijk hier hoe het werkt!

Ik begrijp het

Om je zo goed mogelijk van dienst te zijn, maakt Bogijn.nl gebruik van cookies. Meer info