Werking airco compressor en gebreken

Een airco compressor, oftewel een aircopomp is cruciaal voor de werking van het airco- en klimaatsysteem in jouw auto. Het onderhouden van de compressor is van groot belang voor de levensduur van de airco.

De functie van een airco compressor

Een airco compressor is een pomp die koudemiddel rondpompt. De Airco compressor zorgt ervoor dat het koelmiddel samen wordt geperst tot een gas met een gasdruk van 12 tot 14 bar. Het langzamerhand opbouwen van deze druk is belangrijk, omdat zo het verloop op peil wordt gehouden. Dit samenpersen zorgt uiteindelijk voor een koele en fijne beleving tijdens het autorijden.

De onderdelen in een aircopomp moeten regelmatig gesmeerd worden. Om de werking van de compressor te kunnen waarborgen, is er een speciale olie in het koudemiddel die het draaiende houdt.

 

Airco compressor slaat niet aan en andere kwalen

Indien de airco compressor niet aanslaat, is een bezoek aan een garagehouder nauwelijks meer te voorkomen. Als het het hele aircosysteem betreft, kunnen de kosten hoog oplopen. Een kapotte compressor maakt vaak gekke geluiden wanneer je de airco inschakelt. Deze geluiden ontstaan meestal nadat er een klein onderdeeltje kapot is gegaan in de compressor. Het regelmatig smeren van de compressor kan dit probleem tegengaan. 

Een ander kenmerk van een defecte compressor is het niet goed werken van de airconditioner. Je wilt graag wat koude lucht, maar tot je verbazing komt er warme lucht vrij. In de meeste gevallen is een hervulling afdoende soms gaat het echter om een kapotte airco pomp. Er komt nu niet genoeg koelvloeistof door het systeem, waardoor er onvoldoende koude lucht wordt rondgepompt. 

Ook kan het zo zijn dat er vloeistof lekt uit de airco. Als de pakkingen, aansluitingen en rubbers niet goed afdichten of versleten raken, bestaat de kans dat het systeem gaat lekken. Mocht dit het geval zijn, laat het aircosysteem dan nakijken en repareren waar nodig. 

Verder kan het vastzitten van de koppeling van een airco compressor de oorzaak zijn dat de compressor niet werkt. De koppeling zorgt ervoor dat de compressor het vermogen van de motor kan gebruiken. Als de airco koppeling kapot is, zal de compressor niet aanslaan en dus niet koelen. 

Kosten voor het vervangen en onderhoud van de airco compressor

Zoals als eerder benoemd kunnen de kosten voor het vervangen van de airco compressor hoog oplopen. Een compressor moet vaak in zijn geheel vervangen worden, waardoor er veel arbeidsuren nodig zijn om de vervanging uit te voeren. De compressor zelf is in ieder geval voordelig bij Bogijn aan te schaffen. 

Het is belangrijk dat je de airco regelmatig laat nakijken. De ongeschreven regel is eens in de 5 jaar, maar dit mag natuurlijk altijd vaker. Het aantal keer dat de airco gebruikt wordt, heeft geen invloed op het onderhoud. Verder is het belangrijk om regelmatig het koudemiddel aan te vullen. Een airco die droogloopt gaat vanzelfsprekend stuk. Daarnaast heeft een slecht werkende airco geen positief effect op het brandstofverbruik.

Je weet nu precies wat de functie is van een airco compressor en welke gebreken er kunnen ontstaan. Controleer dus regelmatig de airco en bespaar veel kosten! Voor vragen over de airco compressor en andere vragen, kun je altijd contact met ons opnemen. 


22-oktober-2019 | Benny's Weetjes | Bogijn Automotive

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je niks missen van Bogijn Automotive? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! Kosteloos, altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes en onze kortingsacties.

Laagste prijsgarantie

Vind je het onderdeel ergens anders goedkoper inclusief verzendkosten? Dan krijg je het verschil terug + nog eens 10% korting als bedankje!
Kijk hier hoe het werkt!

Ik begrijp het

Om je zo goed mogelijk van dienst te zijn, maakt Bogijn.nl gebruik van cookies. Meer info