Uitlaatgasrecirculatie - EGR-klep

Informatie uitlaatgasrecirculatieklep / EGR klep

De uitlaatgasrecirculatieklep behoort tot de uitlaatgasrecirculatie.

De uitlaatgasrecirculatieklep bevindt zich vrijwel in alle moderne diesel auto’s. De uitlaatgasrecirculatie wordt ook vaak een EGR genoemd, dit staat voor exhaust gas recirculation. Deze uitlaatrecirculatie(klep) dient er voor om een gedeelte van het uitlaatgas terug te voeren naar de verbrandingskamer(s). Daar wordt het uitlaatgas gemengd met de inkomende lucht en zal het zuurstofgehalte van het brandstofmengsel dalen.

Hierdoor moet de ontstane warmte over meer luchtmassa worden verdeeld. Daardoor is de uiteindelijke verbrandingstemperatuur lager.Bij een lagere verbrandingstemperatuur ontstaat er minder NOx. Deze NOx verbindingen zijn slecht voor het milieu. Het is dus belangrijk dat deze NOx uitstoot zo klein mogelijk is.

Een bijkomende nadeel van de uitlaatgasrecirculatie is dat deze de roetuitstoot verhoogd. Door het gebruik van een roetfilter wordt deze roetuitstoot echter geminimaliseerd. 

Nadelen van de uitlaatgasrecirculatie

Buiten de milieuvoordelen heeft de EGR ook een paar nadelen voor de auto zelf.

Door het gebruik van de EGR-klep kunnen de prestaties achteruit gaan en het kan verbruik stijgen. Ook zal de inwendige vervuiling sterk toenemen. Het roet kan overal aan vast kleven waardoor het inlaatspruitstuk en de inlaatkleppen van de motor vervuild zullen raken. Dit gebeurt vooral wanneer de auto op een rustige manier wordt gebruikt.

Uitlaatgasrecirculatie kapot?

Een uitlaatgasrecirculatieklep kan versleten zijn of vervuild raken. 

Symptomen van een defecte of vervuilde EGR klep zijn:

  • Er komt zwarte rook uit de uitlaat

  • Er brand een storingslampje in het dashboard

  • Verlies van vermogen of het afnemen van prestaties

  • Verhoogd brandstofverbruik

Wanneer de EGR vervuild is kan deze misschien gereinigd worden. Wanneer dat niet meer kan het natuurlijk verstandig om deze te vervangen.

Een uitlaatgasrecirculatieklep kopen?

Wij van Bogijn hebben een breed assortiment aan uitlaatgasrecirculatiekleppen van de grootste merken. 

Bekijk ons assortiment hieronder en vindt de juiste uitlaatgasrecirculatieklep voor uw auto.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je niks missen van Bogijn Automotive? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! Kosteloos, altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes en als eerste op de hoogte van onze kortingsacties.


Laagste prijsgarantie

Vindt je het onderdeel ergens anders goedkoper inclusief verzendkosten? Dan krijg je het verschil terug + nog eens 10% als bedankje!
Kijk hier hoe het werkt!

Ik begrijp het

Om je zo goed mogelijk van dienst te zijn, maakt Bogijn.nl gebruik van cookies. Meer info

CHAT