Remblokken zelf vervangen en de bijbehorende kosten

Wat zijn Remblokken? 

Remblokken zijn één van de snelst slijtende onderdelen van jouw auto. Remblokken zorgen ervoor dat een auto vaart kan minderen (en tot stilstand kan komen). Indien je het rempedaal indrukt verplaatst er een zuiger zich in de hoofdremcilinder. De zuiger zet de remvloeistof in de remleidingen onder druk. Deze druk verplaatst zich naar een wielremcilinder en daarin drukken de de zuigers de remblokken tegen de remschijven aan.

Zelf remblokken vervangen

Door het eigenhandig vervangen van de remblokken kun je veel geld besparen. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om dit te laten doen door een garagehouder, maar dit kost wel meer geld. Dit komt onder meer door de arbeidsuren die in rekening worden gebracht.

Aan de hand van ons stappenplan kun je eenvoudig de remblokken van jouw auto vervangen. Hieronder leggen we alles stap voor stap uit. 

  1. Naast de juiste remblokken heb je goed gereedschap nodig voordat je kunt beginnen met het vervangen van de remblokken. Je hebt voor de vervanging een wielmoersleutel en een autokrik nodig. Je moet namelijk één voor één de wielen verwijderen. Je komt anders niet goed bij de remmen. Verder heb je geen ‘speciaal’ gereedschap nodig. 
  2. Nadat je alle gereedschappen bij elkaar hebt verzameld kun je aan de slag. Draai alle moeren alvast een kwart slag los. Doe dit voordat de auto op de krik staat, omdat je dan makkelijker de moeren kunt losdraaien. Vervolgens zet je de krik onder de auto. Je kunt nu het eerste wiel verwijderen. 
  3. Nu kun je de remklauw demonteren. Waar de remklauw zich bevindt, verschilt per autotype. Vrijwel in alle gevallen is de remklauw makkelijk te verwijderen. 
  4. De volgende stap is het beoordelen van de toestand van de remblokken. Je hoeft de nieuwe remblokken alléén te monteren als de dikte van het remblok minder dan 4 millimeter bedraagt.
  5. Zijn de remblokken aan vervanging toe? Dan kun je remblok uit de houder schuiven. Het is verder van belang dat je de contactvlakken van de houder roestvrij maakt. Je kunt ook de houders invetten met hittebestendig vet. Smeer dit dan op de achterkant van de nieuwe remblokken.
  6. Als de oude remblokken eenmaal verwijderd zijn, kun je eenvoudig de nieuwe monteren. Schuif de nieuwe remblokken in de remklauwen. Overigens kan het zijn dat de remblokken na het monteren iets strakker zitten dan de oude remblokken. 
  7. De remzuigers moeten weer worden teruggeduwd. Dit komt doordat de nieuwe remblokken vaak dikker zijn dan de oude remblokken. Je kunt het terugduwen van de remklauw met je handen of een waterpomptang doen. Let op: Het rubber van de remzuigers mag absoluut niet beschadigd raken. Er kunnen anders lekkages in de rem optreden en moet er een nieuwe remklauw gemonteerd worden.
  8. Je hebt nu de vervanging met succes afgerond. Het is wel belangrijk om de remmen te testen. Dit doe je door enkele keren te pompen met de rem voordat je gaat autorijden. Daarna ga je de weg op en test je de remmen uit bij lage snelheden. Dit kun je vervolgens verder uitbouwen. 

Wij hoeven je natuurlijk niet uit te leggen hoe belangrijk de remmen voor je eigen veiligheid zijn en dat van andere weggebruikers. Twijfel je tijdens het vervangen van remblokken of je het goed doet? Wacht dan niet te lang en schakel de hulp in van een monteur.

Versleten remmen en de kosten voor het vervangen ervan

Door slijtage aan de remblokken vermindert de wrijving tussen de remblokken en remschijven. Dit merk je tijdens het remmen. Mocht het zijn dat je een duidelijke vertraging voelt, dan is het verstandig om een monteur in te schakelen.
 
Slijtage aan de remblokken is met het blote oog waarneembaar. Je kunt op de remschijf een blinkend spoor waarnemen dat is ontstaan door het contact met het remblok. Indien het spoor diep slijt in de remschijf, is het slim om de remschijven te laten controleren. 
 
Wat het kost om de remblokken van je auto te vervangen hangt af van het type auto. Zoals al eerder benoemd is het eigenhandig vervangen van de remblokken een stuk voordeliger dan wanneer je dit laat doen bij een garagehouder. Als je de vervanging laat uitvoeren bij een garagehouder krijg je te maken met arbeidsuren die in rekening worden gebracht. Het bedrag van één arbeidsuur kan wel oplopen tot wel € 40 per uur. De kosten voor het vervangen van remblokken bedraagt vaak meer dan € 100 per as.

Remblokken kopen

Bij Bogijn hebben we verschillende remblokkensets in ons assortiment. Deze sets gaan per 4. In ons assortiment hebben wij remblokken van topmerken als Topran, Bosch, ATE en NK. Daarnaast hanteren wij een laagste prijsgarantie. Deze voordelen vind je allemaal bij Bogijn. Zoek hier naar remblokken voor uw auto. Indien je de juiste remblokken niet kunt vinden of je hebt een andere vraag, dan kun je altijd contact met ons opnemen.  

 

18-december-2019 | Benny's Weetjes | Bogijn Automotive

 

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je niks missen van Bogijn Car Parts? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! Kosteloos, altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes en onze kortingsacties.

Laagste prijsgarantie

Vind je het onderdeel ergens anders goedkoper inclusief verzendkosten? Dan krijg je het verschil terug + nog eens 10% korting als bedankje!
Kijk hier hoe het werkt!

Ik begrijp het

Om u zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, maakt Bogijn.nl gebruik van cookies om de website te laten functioneren, betere inzichten te krijgen voor een nog beter gebruiksgemak, en voor de personalisatie van onze website en advertenties. Meer info