Wat moet ik doen als mijn remmen een piepend geluid maken?

Tijdens het remmen kan er een piepend geluid ontstaan. Dit geluid wordt door automobilisten vaak als zeer vervelend beschouwd. Om piepende remmen tegen te gaan, is regelmatig onderhoud aan de remmen noodzakelijk. In sommige gevallen is onderhoud alleen niet voldoende, maar is er iets anders aan de hand. De remschijven bijvoorbeeld, die kunnen versleten zijn waardoor er een piepend geluid wordt veroorzaakt. 

Hoe komt het dat de remmen een piepend geluid maken?

De meest voorkomende oorzaak dat de remmen een piepend geluid maken is het slijten van de remblokken. Op remblokken zit een stuk metaal ingebouwd dat ook wel een slijtage indicator wordt genoemd. Door het gebruik van de remmen slijten de remblokken. De slijtage indicator begint contact te maken met de rotor wat leidt tot een piepend geluid. Vervang je de remblokken niet, Dan bestaat de kans dat deze doorslijten. Vervolgens zal de achterplaat groeven in de rotor gaan slijten. Uiteindelijk zal er een knarsend geluid ontstaan wat weer zal leiden tot hogere reparatiekosten. 

Ook door roestvorming kunnen remmen een piepend geluid maken. Roestvorming aan de remmen ontstaat meestal als er weinig tot niet in een auto wordt gereden. Dit probleem kun je redelijk snel verhelpen indien je geleidelijk steeds dieper remt tijdens het rijden. Dit reinigt de remblokken en de remschijf. Vervolgens zal de roest van het metaal worden gehaald. Het is wel belangrijk dat je hiermee geen ander verkeer hindert. 

Hedendaags komen steeds vaker schijfremmen voor bij voertuigen. Dit in tegenstelling tot trommelremmen, waar sneller slijtage optreedt. Bovendien zijn schijfremmen betrouwbaarder dan trommelremmen. Schijfremmen zijn over het algemeen wat duurder, maar door de langere levensduur is dit vaak wel de moeite waard. 

Nieuwe remblokken die een piepend geluid maken

Nieuw geplaatste remblokken kunnen een piepend geluid veroorzaken. Dit komt doordat originele remschijven op hun plek blijven zitten. De nieuwe blokken moeten inslijten op de oude remschijven. 

Als de remschijven niet goed meer functioneren, raden we je aan om ook de remblokken te vervangen. Vaak zijn dan de oudere remblokken ingesleten op de versleten remschijven. Het probleem kan ook bij remblokken zelf liggen. Vaak is dit het geval bij goedkope remblokken. 

Wat te doen bij een piepend geluid van de remmen?

Het is natuurlijk niet fijn om te rijden met remmen die een piepend geluid maken. In dit geval is het tijd om actie te ondernemen. Er zijn meerdere manieren waarop je de piepende geluiden uit je remmen kunt doen laten verdwijnen. Hieronder behandelen we er een aantal. 

Het schoonmaken van de remmen kan soms al voldoende helpen het piepende geluid te laten verdwijnen. Een klein steentje kan al zoveel geluid maken dat het rijden in je auto niet meer aangenaam is. 

Als er sprake is van een ernstige situatie dien je de remblokken te vervangen. Ook worden dan vaak de remschijven direct mee vervangen. 

Remmen piepen bij zacht remmen

Het vaakst komt het voor dat het piepende geluid enkel ontstaat bij het intrappen van de remmen. Is dit niet het geval en maken de remmen constant een piepend geluid, dan is dit een groter probleem. Het betekent meestal dat de remmen van je auto aanlopen. Dit leidt tot een hoger brandstofverbruik en meer slijtage aan de remmen.

Remmen die piepen tijdens het remmen zelf kan verschillende redenen hebben. Hierboven zijn al een aantal oorzaken genoemd waardoor remmen kunnen gaan piepen. Wij raden je aan om gelijk even de dikte en de werking van de remschijven te controleren. Indien je auto geen verklikker heeft op het dashboard, is het altijd verstandig om de dikte van de remschijven regelmatig te controleren. 

Bij auto’s waar geen gebruik is gemaakt van originele onderdelen komen piepende remmen vaker voor. De kwaliteit van het materiaal en de pasvorm hebben hier invloed op. Als een rem niet goed is gemonteerd, kan dit leiden tot een piepend geluid. 

Rijden met piepende remmen

Doorrijden met piepende remmen is zeer gevaarlijk en daarom raden we je ook aan om in dat geval naar de garage te gaan. Het is zeker noodzaak om bij een krassend geluid de auto direct naar een garagehouder te gaan. De werking van de remmen is niet meer te garanderen en een ongeluk ligt op de loer. Als het mogelijk is, is het verstandiger om de auto op te laten halen. 

We hopen dat we je voldoende hebben geïnformeerd over piepende remmen en de oorzaken ervan. Als je nog vragen hebt, kun je altijd contact met ons opnemen. 

 

24-januari-2020 | Benny's Weetjes | Bogijn Automotive

 

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je niks missen van Bogijn Car Parts? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! Kosteloos, altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes en onze kortingsacties.

Laagste prijsgarantie

Vind je het onderdeel ergens anders goedkoper inclusief verzendkosten? Dan krijg je het verschil terug + nog eens 10% korting als bedankje!
Kijk hier hoe het werkt!

Ik begrijp het

Om u zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, maakt Bogijn.nl gebruik van cookies om de website te laten functioneren, betere inzichten te krijgen voor een nog beter gebruiksgemak, en voor de personalisatie van onze website en advertenties. Meer info