Alle informatie over luchtvering

 

De functie van luchtvering

Het woord luchtvering wordt meestal gebruikt als mensen willen aangeven dat een voertuig veert (voor een groot deel) op lucht. Luchtvering vind je steeds vaker terug bij duurdere auto’s. De oude stalen veren worden vervangen door ‘luchtveringen’. 

Desondanks zorgen zowel een luchtvering als een stalen vering met traditionele schokdempers voor een beter comfort tijdens het rijden. Ze vangen (onverwachte) schokken op die voortkomen uit oneffenheden in de weg. Ook in bochten dragen beide hun steentje bij. Zo voorkomen ze dat je auto uitslaat in bochten. Verder zorgen ze ervoor dat je auto tijdens het rijden contact blijft houden met de weg. 

Verschillende soorten luchtveren

Er zijn twee verschillende soorten luchtveren beschikbaar. Zo bestaat er een hulpluchtvering en een volledige luchtvering. Hieronder leggen we de functie van beide uit en benoemen we per luchtvering enkele voordelen.

Hulpluchtvering

Het eerste deel van het woord vertelt eigenlijk al wat de functie is van deze luchtvering: de hulpluchtvering ondersteunt (helpt) de vering die al aanwezig is in het voertuig. Hulpluchtvering wordt vooral toegevoegd aan voertuigen die zwaar beladen rijden. Om een luchtvering te monteren, moet er een luchtbalg gemonteerd worden. Deze luchtbalg wordt gemonteerd tussen het chassis en de achteras. De luchtbalg zorgt er voor dat je auto weer een hogere rijhoogte en grotere veerweg heeft. De hulpluchtvering zorgt voor meer comfort en stabiliteit tijdens het rijden. 

Er zijn nog enkele voordelen van een hulpluchtvering:

  • relatief goedkoop in aanschaf;

  • carrosserie en inrichting beschermd tegen schade

  • snelle montage door ‘plug-and-play’ systeem

  • zware belading is niet zichtbaar.

 

Volledige luchtvering

Een volledige luchtvering verhelpt veerproblemen die je kunt ervaren tijdens het autorijden. De traditionele luchtvering wordt in dit geval vervangen door een volledig luchtveersysteem.  Dit systeem regelt dat je als automobilist tijdens het rijden geen last hebt van oneffenheden in de weg. Het comfort tijdens het rijden wordt nu aangenamer. Verder heb je door een volledige luchtvering minder last van zijwind, waardoor je veiliger de weg op gaat.

Een volledige luchtvering wordt gevormd door luchtbalgen, hoogtesensoren, een compressor en een elektronische regeleenheid. Vaak wordt een volledige luchtvering geleverd met afstandbediening of controlepaneel, zodat alle functies makkelijk en snel bediend kunnen worden. 

We hebben nu veel voordelen van een volledige luchtvering benoemd, maar om het nog wat duidelijker te maken, zetten we ze graag nog eens voor je op een rijtje:

  • verbeterd comfort

  • optimale wegligging

  • verhoogde stabiliteit

  • constante rijhoogte

  • minder slijtage aan banden- en remmen

  • milieuvriendelijker, minder C02 uitstoot

Een kapotte luchtvering en de kenmerken ervan

Na verloop de tijd kan het zijn dat net als bij traditionele veringssystemen, de luchtvering van je auto aan vervanging toe is. Slijtage aan de luchtvering is meestal waarneembaar door scheurtjes in de luchtbalgen. Vaak ontstaan deze scheurtjes doordat er water en vuil via de compressor met lucht in de balg terecht komt. Dit vermindert de levensduur van de luchtbalgen. Ondanks de filters die aanwezig zijn, is er kans op vervuiling binnen in de luchtbalgen.

Beschadigingen aan de luchtvering kunnen voorkomen worden als ongemakken op tijd  worden opgemerkt. De vervanging van onderdelen van de luchtvering is niet goedkoop en schade aan de vering kan beter worden voorkomen achteraf dure reparaties.

Vaak is het zo dat je auto schever hangt of lager staat dan normaal het geval is. Als het voorkomt dat je auto binnen één dag 3 centimeter zakt, is dit opmerkelijk te noemen. Indien je de auto start, zou het kunnen dat de auto door de compressor wel weer de normale hoogte aanneemt. 

Het kan ook voorkomen dat er een lampje op je dashboard begint te branden. Dit lampje waarschuwt je dat er iets mis is met de luchtvering. Laat in alle gevallen een check uitvoeren door een professioneel bedrijf. 

Verder kan het zijn dat je merkt dat de luchtvering het niet meer goed doet doordat de demping stug of niet comfortabel verloopt. In het ergste geval kan er helemaal niet meer in het voertuig gereden worden. 

 

Bij Bogijn kun je terecht voor een nieuwe luchtvering. Je vindt deze makkelijk en snel door middel van onze kentekencheck. De luchtvering die geschikt is voor jouw voertuig, wordt direct voor je gefilterd. Je kunt nu de luchtvering selecteren die jij nodig hebt en binnen enkele dagen ontvang jij je bestelling. Mocht je nog vragen hebben, dan kun je altijd contact met ons opnemen. 

 

26-november-2019 | Benny's Weetjes | Bogijn Automotive

 

 

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je niks missen van Bogijn Car Parts? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! Kosteloos, altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes en onze kortingsacties.

Laagste prijsgarantie

Vind je het onderdeel ergens anders goedkoper inclusief verzendkosten? Dan krijg je het verschil terug + nog eens 10% korting als bedankje!
Kijk hier hoe het werkt!

Ik begrijp het

Om u zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, maakt Bogijn.nl gebruik van cookies om de website te laten functioneren, betere inzichten te krijgen voor een nog beter gebruiksgemak, en voor de personalisatie van onze website en advertenties. Meer info