Koelvloeistof; de functie en het bijvullen ervan

De functie van koelvloeistof 

Koelvloeistof is zeer belangrijk voor het koelsysteem van jouw auto. De motor van je auto wordt tijdens het draaien warm. Koelvloeistof zorgt voor de afkoeling van de motor, zodat deze niet oververhit raakt. Daarnaast zorgt de koelvloeistof voor de afvoer van overtollige warmte. De koelvloeistof wordt daarna door de radiator gepompt, om zo de inmiddels warme koelvloeistof af te koelen met rijwind. Dit proces herhaald zich totdat de koelvloeistof opraakt.

Koelvloeistof heeft echter meerdere functies zoals:

  • motoronderdelen beschermen tegen koude;
  • voorkomen van kalk op onderdelen van het koelcircuit
  • de motor beschermen tegen roest.Welke koelvloeistoffen bestaan er?

Rood/roze, geel, blauw, groen zijn de kleuren die de koelvloeistof van jouw auto kan bevatten. De kleur van de koelvloeistof zegt niets over de kwaliteit van de vloeistof, maar dient enkel als herkenning. Hedendaags hebben de auto’s een rood/roze vloeistof (de G12 of G12+). Deze vloeistoffen zijn long-life en dat betekent dat de vloeistoffen nooit vervangen hoeven te worden, tenzij er een lekkage optreed. Andere koelvloeistoffen zijn na circa 2-3 jaar aan vervanging toe. 

Koelvloeistof bestaat uit water, antivries en additieven. De antivries die voornamelijk uit glycol bestaat, bevat Mono ethyleen glycol (MEG) en mono propyleen glycol (MPG).
Koelvloeistof beschikt over verschillende additieven. Dit is antivries, een middel tegen schuimvorming, een anticorrosiemiddel en een smeermiddel. 

Welke koelvloeistof is geschikt voor mijn auto?

De geschiktheid voor één bepaald koelvloeistof kan per auto verschillen en daarom hebben we een overzicht voor je gemaakt.

Kleur / type

Algemene informatie

Geschikt voor

Geel, transparant 

Deze kleur is te mengbaar met commerciële vloeistoffen. 

Vrijwel iedere auto

Rood/roze (SP12, SP13 / G12, G12+, G12++, G13

Fabrikanten hebben in 1996 een zelf geproduceerde koelvloeistof op de markt gebracht. Deze koelvloeistof was rood/roze van kleur (G12 en G12++). Ook deze vloeistof is gebaseerd op ethtyleen glycol. De door de fabrikant geproduceerde koelvloeistof is van hogere kwaliteit en silicaatvrij.

Bijna iedere personenauto. Alle VAG-modellen zoals Volkswagen, Audi, Seat en Skoda

Geel (SP15 / G12)

Een aantal automodellen beschikken over gele vloeistof. 

De nieuwste modellen Opel, Mercedes, Ford en Vauxhaul

Groen (SP14)

/


 

Citroën & Peugeot 

Blauw

Koelvloeistof werd tot medio 1995 vooral op basis van ethyleen glycol gebruikt.

BMW, OPEL, Mercedes, Volkswagen, Audi en Skoda 

Controle van het koelvloeistofniveau

Het controleren van het koelvloeistofniveau is vrij makkelijk zelf uit te voeren. Hieronder vind je enkele punten waar je op moet letten tijdens het controleren van het koelvloeistofniveau.  

1. Zorg dat de motor koud is als je het koelvloeistofniveau gaat controleren. Naarmate de motor kouder wordt, zal de vloeistof zich terugtrekken in het expansievat (die bevindt zich in de motorruimte).

2. In de meeste gevallen is het niet nodig om de dop van het expansievat te verwijderen. Doordat bij de meeste auto’s het expansievat doorzichtig is, kun je direct de nog aanwezige  hoeveelheid koelvloeistof zien.

3. Het is de bedoeling dat het vat tot minimaal de helft gevuld is of tot het minimum streepje. Indien dit niet het geval is, kan er worden geconcludeerd dat er te weinig koelvloeistof aanwezig is in het koelsysteem. 

4. Belangrijk is dat je bij een tekort aan koelvloeistof het hele koelvloeistof systeem checkt op eventuele lekkages. Het kan overigens voorkomen dat door een te hoge druk in het koelvloeistofsysteem er vloeistof is vrijgekomen.

5. Controleer ten alle tijden ook de koelslangen, aansluitingen en de radiateur op lekkage. Bij een eventuele lekkage is er witte of groene substantie waar te nemen. 

Het bijvullen van koelvloeistof auto 

Het kan voorkomen dat het nodig is om de koelvloeistof van je auto bij te vullen. Als je het bijvullen zelf gaat uitvoeren, is het belangrijk om op een aantal zaken te letten. Mocht het overigens vaker voorkomen dat je de koelvloeistof moet bijvullen, laat de garage dan even een check doen. Het vaker moeten bijvullen van de koelvloeistof kan betekenen dat er een lekkage is ontstaan.

Als eerste is het belangrijk om de motor eerste te laten afkoelen. Als je de koelvloeistof gaat bijvullen terwijl de motor nog warm is, bestaat de kans dat je jezelf verbrand. De koelvloeistof kan namelijk met hoge snelheid uit de radiateur komen. 

Indien de motor is afgekoeld, leg je een handdoek over de dop van het expansievat (koelvloeistof tank). Draai vervolgens de dop minimaal open om de druk in het expansievat te laten ontsnappen.

Als de druk eenmaal verdwenen is, kun je de dop voorzichtig helemaal opendraaien. Nu ben je op het punt aangebroken om de koelvloeistof bij te vullen. Doe dit wel met een trechter (als je die tot je beschikking hebt) en de juiste koelvloeistof. Indien het een noodgeval betreft, kun je het expansievat bijvullen met water. Laat in geval van het bijvullen met water hierna de gehele koelvloeistof vervangen.

Wij raden je aan om altijd een flesje koelvloeistof mee de auto in te nemen, zodat je altijd in de mogelijkheid bent om de koelvloeistof bij te vullen. 

Het kopen van koelvloeistof 

Voor het kopen van koelvloeistof ben je bij Bogijn aan het juiste adres. Wij hebben koelvloeistof van verschillende A-merken in ons assortiment. Deze merken waarborgen de kwaliteit van de koelvloeistoffen. Wij van Bogijn zorgen voor een voordelige prijs. We hanteren zelfs een laagsteprijsgarantie. Mocht je nog vragen hebben, dan kun je altijd contact met ons opnemen.

 

9-december-2019 | Benny's Weetjes | Bogijn Automotive

 

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je niks missen van Bogijn Car Parts? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! Kosteloos, altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes en onze kortingsacties.

Laagste prijsgarantie

Vind je het onderdeel ergens anders goedkoper inclusief verzendkosten? Dan krijg je het verschil terug + nog eens 10% korting als bedankje!
Kijk hier hoe het werkt!

Ik begrijp het

Om u zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, maakt Bogijn.nl gebruik van cookies om de website te laten functioneren, betere inzichten te krijgen voor een nog beter gebruiksgemak, en voor de personalisatie van onze website en advertenties. Meer info