Wat betekent het als er water uit de uitlaat komt?

21-april-2020 | Bogijn Car Parts weetjes | Bogijn Car Parts

Wellicht is het je weleens opgevallen bij een andere auto of bij jezelf, water dat uit de uitlaat komt. Vaak gebeurt dit in de bochten. Dit is een normale gang van zaken, meestal niks om je zorgen over te maken. Als er ongewoon veel of vaak water uitkomt kan het echter wel een aanwijzing zijn voor een defect. Lees hieronder wat de oorzaak van water uit de uitlaat kan zijn

Water uit de uitlaat auto

Over het algemeen zal er meestal geen water uit de uitlaat komen. Of dit gebeurd zo minimaal dat je dit niet zal opvallen. Wanneer dit wel het geval is betekent dit dat er water in het uitlaatsysteem zit. Dit is echter zeker niet direct reden voor paniek. 

Allereerst komt er bij het ontbranden van brandstof waterdamp vrij, bij elke auto. Meestal komt dit dus uit de uitlaat als damp en zal dit niet opvallen, maar bij koudere temperaturen of wanneer de auto is afgekoeld kan er water uit de uitlaat druppelen. Ook kan het warmte van de motor zijn of een uitlaatgas in de vorm van water. Dit heeft te maken met temperatuurverschillen, en vaak kun je bij koude temperaturen meer water uit de uitlaat zien druppelen dan bij warm weer.

Water uit de uitlaat door een lekkage

Water uit de uitlaat kan ook wijzen op een lekkage, ergens in de auto. Het meest voorkomend is dan een lekkage van de koelvloeistof. Als je dit vermoeden hebt is het belangrijk om dit direct te (laten) controleren. Koelvloeistof is namelijk heel belangrijk voor jouw auto. Zonder koelvloeistof raakt je motor oververhit Er wordt weleens gedacht dat koelvloeistof hetzelfde is als water en sommige mensen nemen dan ook het risico om de koelvloeistof van de auto bij te vullen met water. Het resultaat is een hoge rekening van de garage want door de toevoeging van water aan de koelvloeistof kunnen de leidingen in de auto motor verkalken en raakt het koelsysteem verstopt. Koelvloeistof is een mengsel van gedemineraliseerd water met additieven zoals antivries en beschermt tijdens hete zomerdagen en lange files de werking van de verbrandingsmotor. De koelvloeistof circuleert in de motor waardoor hitte wordt afgevoerd. Hoewel de radiateur ervoor zorgt dat de koelvloeistof weer afkoelt kan, de werking van de koelvloeistof gereduceerd worden en moet je nieuwe koelvloeistof kopen.

Bij Bogijn Car Parts ben je aan het juiste adres voor alle onderdelen van het uitlaatsysteem

Uitlaten gaan in de loop van tijd kapot doordat ze blootgesteld worden aan de weersomstandigheden. Denk hierbij aan vocht, pekel, verkeersdrempels en steentjes op de weg. Dit is waar de uitlaat het zwaar te verduren krijgt als het gaat over de buitenkant van de uitlaat. Ook de binnenkant van de uitlaat heeft het zwaar te verduren en dan met name als je alleen korte ritten rijdt waarbij de uitlaat niet echt heeft wordt. Een uitlaatsysteem is modulair opgebouwd, oftewel een compleet uitlaatsysteem van de motor tot aan de achterkant van de auto bestaat uit diverse delen die los van elkaar te vervangen zijn. In veel gevallen is een uitlaat prima zelf te vervangen en zeker als het gaat om de einddemper van de uitlaat, het laatste gedeelte dus. Je moet dan wel in de gelegenheid zijn om de auto op een verhoging te plaatsen om de auto iets van de grond te krijgen. Dit kan door middel van een babybrug of met behulp van een krik en assteunen. Denk er wel aan dat als je een gedeelte van het uitlaatsysteem zelf wil vervangen dat je mogelijk ook nieuwe rubbers of ander bevestigingsmateriaal nodig hebt. Bij Bogijn Car Parts ben je aan het juiste adres voor onderdelen van jouw uitlaat. Mocht je het vervangen liever overlaten aan een professional, dan hebben wij een uitgebreid montagenetwerk. De garagebedrijven die hierbij aangesloten zijn zijn gekwalificeerde universele garagebedrijven die met veel kennis en kunde het door jou gekochte onderdeel willen monteren tegen de prijs die door Bogijn Car Parts getoond wordt.

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je niks missen van Bogijn Car Parts? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! Kosteloos, altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes en onze kortingsacties.

Laagste prijsgarantie

Vind je het onderdeel ergens anders goedkoper inclusief verzendkosten? Dan krijg je het verschil terug + nog eens 10% korting als bedankje!
Kijk hier hoe het werkt!

Ik begrijp het

Om u zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, maakt Bogijn.nl gebruik van cookies om de website te laten functioneren, betere inzichten te krijgen voor een nog beter gebruiksgemak, en voor de personalisatie van onze website en advertenties. Meer info