Roadtrip langs de Hunebedden in Drenthe; Hunebed Highway

Als we denken aan vakanties of mooie uitstapjes met de auto komen we al vrij snel uit in het buitenland. Niet geheel onlogisch, want er zijn prachtige landen in die je met de auto kunt ontdekken. In Nederland zelf is echter ook genoeg te beleven en ontdekken. Zeker nu er deze zomer waarschijnlijk meer mensen dan ooit in eigen land op vakantie zullen gaan hebben we bij Bogijn Car Part voortaan de categorie mooie routes in eigen land op de blog. Hier vindt je elke week een nieuwe mooie route in Nederland die je met de auto kunt afleggen. Deze week rijden we door de provincie Drenthe. Hier vind je natuurlijk ook de Hunebedden, met zelfs een heuse Hunebed Highway. Dit is de N34, die je langs bijna alle Hunebedden leidt. Een ideale route voor een korte vakantie in eigen land, bekijk hem hieronder!

Mooie route in eigen land

Het is heerlijk om met de auto of motor een mooi stukje te gaan rijden. Dat kan natuurlijk in het buitenland, maar ook zeker in ons eigen land. Je kunt het in een dag doen met wat tussenstops, je neemt er een aantal dagen de tijd voor of je gaat tussendoor lekker een stukje fietsen. Fietsendrager op de auto en dat is ook weer geregeld. Bij warm weer kun je bij ons ook terecht voor een zonnescherm of een koelbox voor onderweg!

Roadtrip langs de Hunebedden via de Hunebed Highway

De Hunebedden zijn een van de bekendste bezienswaardigheden in Drenthe. Men dacht lang geleden dat de Hunebedden gemaakt waren door reuzen, omdat ze zich niet voor konden stellen dat zulke grote stenen door mensen waren neergelegd. In totaal liggen er verdeeld over de provincie Drenthe 53, die allemaal zijn aangeduid met een D-nummer. De N34, ook de Hunebed Highway, loopt van Zuidlaren tot Coevorden en loopt langs een groot deel van deze stenen. Deze route voert je natuurlijk niet alleen maar langs al deze stenen. Want hoewel ze zeker het bekijken waard zijn, heb je het op een gegeven moment wel weer gezien. Er is echter genoeg anders te beleven op deze route!

Van Zuidlaren naar de eerste Hunebedden

Het maakt natuurlijk weinig uit of je de route van noord naar zuid of andersom volgt, maar wij zijn begonnen in Zuidlaren. Dit betekent dat we van noord naar zuid gaan. Wij zijn deze roadtrip gestart bij het Zuidlaardermeer, waar je de eerste twee Hunebedden van deze route vindt. Deze kun je vinden bij twee oude boerderijen in het dorp Midlaren. Vervolgens gaan we naar de Hunebed Highway en vervolgen we onze weg naar het zuiden. Je kunt onderweg stoppen bij Molenmuseum de Wachter, waar je mee wordt genomen naar de 19e eeuw. Het is echter meer dan alleen een molenmuseum, je vindt er ook een kruidenierswinkel, olieslagerij en meer. Ook met kinderen is dit een ideaal uitstapje. 

Een van de mooiste Hunebedden en een archeologisch reservaat

Na het Molenmuseum gaan we weer terug naar de N34 en gaan we op weg naar Tynaarlo, waar je Hunebed D6 kunt vinden. Dit is een van de mooiste Hunebedden omdat alle stenen nog exact liggen zoals ze 5000 jaar geleden zijn neergelegd. Je kunt met de auto niet heel dichtbij komen, dus je zult een stukje moeten wandelen. Dit is hier echter absoluut geen straf. Iets verderop vind je aan de rand van het bos ook nog Hunebed D7, en vlak daarbij weer Hunebed D8. Deze twee liggen in het enige archeologische reservaat van Nederland, natuurgebied De Strubben-Kniphorstbos. Het is prachtig om hier een lekker te wandelen. Als je de route hierna weer vervolgt zie je op een gegeven moment D9 aan de linkerkant, maar deze is wat kleiner en kun je dus best even links laten liggen.

Nog meer Hunebedden

Vervolgens gaan we via de dorpen Anloo en Gasteren naar Hunebed D10. Deze ligt wat afgelegen aan de rand van de Gasterse Duinen. Helaas is dit Hunebed niet meer compleet. Op een open plek in in het bos in het natuurgebied Balloërveld bij Anloo vind je daarna D11. Deze is nog vrij compleet. In dit natuurgebied kun je verder ook heel goed wandelen, met vooral heel veel naaldbomen. Je hebt hier ook de Mammoetboom uit 1926, die mag je eigenlijk niet missen. Als je inmiddels toe bent aan een overnachting is de De Koningsherberg in Anloo een goede optie.

Wandel door de toppen van de bomen

Als je de weg vervolgt kun je natuurlijk bij elk Hunebed onderweg stoppen, maar wij zouden dit niet perse doen op dit stuk. Wel raden we aan naar D26 te gaan kijken, bij Drouwen. Hier werd vanalles gevonden en dit Hunebed is een van de meer bijzondere. Vervolgens kun je doorrijden naar Buitencentrum Boomkroonpad, waar je letterlijk door de toppen van de bomen loopt. Ook dit is weer erg leuk met kinderen.

De mooiste Hunebedden bij Borger

Als we daarna weer teruggaan naar de Hunebed Highway gaan we richting Borger. Dit staat ook wel bekend als het walhalla van de Hunebedden, met D21 tot en met D29. Ook D27 staat hier dus, en dit is de grootste van Nederland en bovendien een van de weinige waar resten van mensen zijn gevonden. Hier heb je ook het Hunebedcentrum, waar je kunt ontdekken hoe Hunebedden werden gebouwd en gebruikt.

Richting Emmen voor het einde

Op de rest van de route kom je nog behoorlijk wat Hunebedden tegen, waarvan vooral D49, D50 en D51 het bekijken waard zijn. D49 diende als podium bij kerkdiensten, D50 is vrij compleet en wordt omringd door kransstenen. Je komt ook nog langs openluchtmuseum Ellert en Brammert, waar je mee terug in de tijd wordt genomen. Deze Hunebedden liggen in de buurt van Emmen, een redelijk grote stad in de buurt. Dit is een prima eindpunt van deze roadtrip, waar ook nog genoeg te beleven is. Sluit hier af met een lekker hapje en drankje en je mooie roadtrip zit er op!

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je niks missen van Bogijn Car Parts? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! Kosteloos, altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes en onze kortingsacties.

Laagste prijsgarantie

Vind je het onderdeel ergens anders goedkoper inclusief verzendkosten? Dan krijg je het verschil terug + nog eens 10% korting als bedankje!
Kijk hier hoe het werkt!

Ik begrijp het

Om u zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, maakt Bogijn.nl gebruik van cookies om de website te laten functioneren, betere inzichten te krijgen voor een nog beter gebruiksgemak, en voor de personalisatie van onze website en advertenties. Meer info