Wielophanging - Fuseekogel

Informatie Fuseekogel

De fuseekogel hoort bij de wielophanging van de auto.

De fuseekogel zorgt voor een verbinding tussen de draagarm en het fuseestuk. De fuseekogel draait in een kom en heeft daarbij grote bewegingsvrijheid. De fuseekogel moet de draaiende en de in- en uit verende bewegingen opvangen. Een rubberen fuseekogelhoes zorgt voor bescherming tegen vuil en water en zorgt er ook voor dat het vet rondom de fuseekogel wordt vastgehouden. Dit vet is nodig voor een goede werking van de fuseekogel. Als dit vet opraakt zal de fuseekogel een stuk sneller slijten.

Fuseekogel vervangen

Omdat de fuseekogel zware krachten moet weerstaan is het onderdeel aan slijtage onderhevig.

Het scheuren of breken van de fuseekogelhoes kan ervoor zorgen dat de fuseekogel kapot gaat, dan moet hij vaak in zijn geheel worden vervangen. Ook wanneer er te veel speling op de fuseekogel staat (of komt te staan) moet hij  worden vervangen. Als er te veel speling op de fuseekogel komt te staan kan de kogel kapot gaan, waardoor u de controle over het stuur van uw auto kunt verliezen. Dit wilt u natuurlijk voorkomen.

Apk eisen op fuseekogels en fuseepennen

Bij de APK worden er verschillende eisen gesteld aan de wielophanging:

  • De fuseepennen, -lageringen, -bussen en -kogels van personenauto’s moeten deugdelijk zijn bevestigd.

  • Stofhoezen van fuseekogels moeten deugdelijk zijn bevestigd en mogen niet zodanig zijn beschadigd dat de hoezen niet meer afdichten.

  • De fuseepennen, -lageringen, -bussen en -kogels alsmede de overige draaipunten van een volledig onafhankelijke wielophanging mogen niet te veel speling vertonen. 

  • Indien een gedeelte van de binnenkant van het fuseekogelhuis en van de fuseekogel zichtbaar is doordat de hoes is beschadigd of ontbreekt, mag dit gedeelte geen corrosie vertonen.

Een fuseekogel kopen?

Wij van Bogijn hebben een breed assortiment aan fuseekogels en fuseekogelssetten van de bekendste merken. Bekijk ons assortiment hieronder en vindt de juiste fuseekogel voor uw auto.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je niks missen van Bogijn Automotive? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! Kosteloos, altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes en als eerste op de hoogte van onze kortingsacties.


Laagste prijsgarantie

Vindt je het onderdeel ergens anders goedkoper inclusief verzendkosten? Dan krijg je het verschil terug + nog eens 10% als bedankje!
Kijk hier hoe het werkt!

Ik begrijp het

Om je zo goed mogelijk van dienst te zijn, maakt Bogijn.nl gebruik van cookies. Meer info

CHAT