Wielen - Banden

Informatie Banden


Een van de belangrijkste onderdelen van een auto zijn de banden. De banden zorgen namelijk voor wrijving tussen de auto en de weg. Door die wrijving verkrijg je grip en is het dus mogelijk om zonder te slippen scherpe bochten te nemen. Elke band heeft zijn eigen profiel. Je hebt dus verschillende profielen met verschillende functies. Zo heeft een band met een grof en diep profiel de functie om veel grip te verkrijgen. Een band met een fijn profiel daarentegen heeft weinig grip maar kan daarmee wel hoge snelheden bereiken. Een goede set banden is daarom van enorm belang.

Winterbanden


Winterbanden zijn er door hun profiel voor gemaakt om meer grip te geven in winterse omstandigheden. Hiermee bedoelen we onder andere sneeuw, ijs en algemene gladheid. Goede winterbanden zijn dan ook nodig voor een stabiele en veilige wegligging in de winter. Het profiel van de winterband verschilt op een paar vlakken van de zomerband.

  • Winterbanden hebben een geblokt profiel.
  • Winterbanden hebben afvoerkanalen naar de zijkant waardoor de kans op aquaplaning kleiner wordt.
  • Het profiel is dieper dan bij de zomerband.

Zomerbanden


In de zomer of met zomerse omstandigheden is het belangrijk dat je de winterbanden zo snel mogelijk omwisselt voor zomerbanden om slijtage te voorkomen. Zomerbanden zijn het meest geschikt voor warmere omstandigheden en bieden dan dus ook de meeste grip.

Let op: in sommige landen is het hebben van winterbanden verplicht, dit verschilt per land. het hebben van zomerbanden is dan niet toegestaan.

All season banden


All season banden, zijn banden die geschikt zijn voor alle seizoenen. Het fijne aan all season banden is dat je ze niet hoeft te verwisselen tussen de seizoenen door. Je hebt dus in principe maar één set banden nodig. Omdat de all season banden een beetje van beide (zomer en winter) geven, zijn ze niet zo goed als zomerbanden in de zomer of zo goed als winterbanden in de winter. Maar omdat we in Nederland meestal geen extreme hitte of extreme kou hebben zijn deze banden zeer geschikt voor ons klimaat.

Let op: in sommige landen is het hebben van winterbanden verplicht, dit verschilt per land. het hebben van all season banden is dan niet toegestaan.

APK-Eis

  • Bij de apk is een wettelijk minimum vastgesteld van 1.6 millimeter diepte van het profiel van de band. Vaak wordt onder de 2.5 millimeter profieldiepte vervanging van de band aangeraden. Het meten van het profieldiepte kan met een profielmeter.

Banden kopen?


Wij van Bogijn hebben een breed assortiment aan zomer,winter en all-season banden. Ga naar Bogijn.nl, vraag ze hier aan.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je niks missen van Bogijn Automotive? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! Kosteloos, altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes en als eerste op de hoogte van onze kortingsacties.


Laagste prijsgarantie

Vindt je het onderdeel ergens anders goedkoper inclusief verzendkosten? Dan krijg je het verschil terug + nog eens 10% als bedankje!
Kijk hier hoe het werkt!

Ik begrijp het

Om je zo goed mogelijk van dienst te zijn, maakt Bogijn.nl gebruik van cookies. Meer info

CHAT