Riemaandrijving - Geleiderol, distributieriem

Informatie geleiderol 

De geleiderol wordt ook wel een meelooprol of een omdraairol genoemd. De geleiderol is een gelagerde rol. De geleiderol is meestal gemaakt van metaal of kunststof. Om de geleiderol loopt meestal een distributieriem.

De distributieriem vormt een belangrijke verbinding tussen de krukas van de motor en de nokkenas. Deze verbinding is namelijk heel erg belangrijk voor de kleppen. Zowel de inlaat- als de uitlaatkleppen worden aangedreven door de nokkenas. Deze nokkenas zorgt ervoor dat de inlaatgassen (zuurstof) en de uitlaatgassen uit de cilinderholtes worden verwijderd of juist erin worden gelaten. De timing van deze kleppen moet precies goed zijn om de prestaties van de motor zo goed mogelijk te krijgen.

Niet elke auto heeft een distributieriem, sommige auto's gebruiken een ketting of tandwielen.

Om de distributieriem in een zo’n kleine mogelijke ruimte te laten werken wordt de geleiderol gebruikt. De geleiderol zorgt er ook voor dat de distributieriem strak blijft staan en niet gaat klapperen. Het strak staan van de distributieriem vermindert de slijtage eraan. Dat is dus best belangrijk want een kapotte distributieriem kan voor veel schade zorgen.

De geleiderollen kunnen op de volgende vlakken van elkaar verschillen:

  • Draagvermogen
  • Loopoppervlak
  • Wiel breedte
  • Wiel diameter

Geleiderol kapot

Defecte onderdelen zijn vaak het gevolg van het binnendringen van vuil of ander materiaal tussen de rol en de riem: deeltjes zand, modder, grind en metaalsplinters kunnen ertoe leiden dat de contactvlakken sneller slijten. Wanneer een geleiderol een versleten oppervlak heeft moet deze vervangen worden. Een versleten oppervlak van de geleiderol kan leiden tot versnelde slijtage aan de riem. <meta charset="utf-8" />

 

Het vervangen van de rol is heel goed zelf mogelijk, hoewel enige ervaring en kennis aanwezig moeten zijn. Bij twijfel kunt u natuurlijk altijd naar een garage toe gaan.

Een geleiderol kopen?

Wij van Bogijn hebben een breed assortiment aan geleiderollen van de grootste merken. Bekijk ons assortiment hieronder en vindt de juiste geleiderol voor uw auto.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je niks missen van Bogijn Automotive? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! Kosteloos, altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes en als eerste op de hoogte van onze kortingsacties.


Laagste prijsgarantie

Vindt je het onderdeel ergens anders goedkoper inclusief verzendkosten? Dan krijg je het verschil terug + nog eens 10% als bedankje!
Kijk hier hoe het werkt!

Ik begrijp het

Om je zo goed mogelijk van dienst te zijn, maakt Bogijn.nl gebruik van cookies. Meer info

CHAT